Biden allkirjastas Ukrainale abi andva julgeolekupaketi seaduse

Uuendatud 24. aprill 2024, 22:42
Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Ron Sachs - Pool Via Cnp/CNP via ZUMA Press Wire / Scanpix

USA president Joe Biden allkirjastas kolmapäeval julgeolekupaketi seaduse, mis näeb muu hulgas ette ka pikalt oodatud sõjalise abi andmise Ukrainale ligi 61 miljardi dollari ulatuses.

«Ma äsja allkirjastasin seaduseks riikliku julgeoleku paketi, mille esindajatekoda võttis vastu nädalavahetusel ja senat eile,» ütles Biden ja lisas, et Washington alustab abitarneid Ukrainale otsekohe, mõne tunni jooksul.

«See muudab Ameerika turvalisemaks, see muudab maailma turvalisemaks ning see jätkab Ameerika juhtrolli maailmas ja kõik teavad seda,» ütles Biden seaduse kohta.

«See annab elutähtsat abi Ameerika partneritele, et nad saaksid kaitsta end ohtude eest nende suveräänsusele ning oma kodanike eludele ja vabadustele,» lisas ta.

USA on olnud Ukraina tähtis toetaja sõjas Venemaa vastu, kuid kongress viivitas seekordse abipaketi heakskiitmisega ligi poolteist aastat. Sõja rahastamine on muutunud ka tundlikuks teemaks enne novembris peetavaid presidendivalimisi.

Ukraina vägi on silmitsi relvastuse, laskemoona ja sõdurite nappusega ajal, mis Venemaa on suurendamas survet. Kardetakse, et Ukraina olukord rindel halveneb lähinädalatel. Biden tõi ühtlasi välja, et Venemaa on vastutav jõhkra sõjategevuse eest Ukraina vastu.

«Nad on tapnud kümneid tuhandeid ukrainlasi, pommitanud haiglaid, lasteaedu ja teraviljahoidlaid ning püüdnud Ukrainat külma ja pimedasse talve uputada,» sõnas Biden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles