perekonnanime muutmine

Tiina 15.05.2009 11:27 (15 aastat tagasi)

Tere. Mees ei ole olnud naisega abielus, aga neil on laps. Lapsel on mehe perekonnanimi. Nad on ammu lahus. Tahame nüüd seda muuta, et laps siis saaks ema perekonnanime ? Kuidas sellist asja korda saata ? Kas see maksab midagi ? Laps on 5 aastane.

? 15.05.2009 12:24 (15 aastat tagasi)

Isiklik soovitus on nimi rahule jätta. See pole lörtsimiseks. Varsti emal uus mees ja uus nimi, siis emal jälle soov lapse nime muuta, siis lahutus - jälle vaja nime muuta? Alljärgnevalt copy-paste Türi valla kodulehelt, kus nimemuutmisest info kirjas. Kui elad mujal, siis pöördud muidugi oma elukohajärgse omavalitsuse poole. Seal juba selgitatakse täpsemalt, et kaua võtab aega, palju tuleb riigilõivu maksta jne jen Kui vanem soovib muuta lapse perekonnanime Alaealise perekonnanime muutmisele rakendatakse nimeseaduse § 8 ja § 20 sätteid Lapsele perekonnanime andmisel lähtutakse, et lapsele võib anda 1) vanemate perekonnanime kui vanemad kannavad ühist perekonnanime; 2) erinevat perekonnanime kandvate vanemate kokkuleppel ühe vanema perekonnanime. Kui vanemad kokkuleppele ei jõua, otsustab Türi Vallavalitsus kui eestkosteasutus, kumma vanema perekonnanimi lapsele antakse; 3) ema perekonnanime, kui isadus ei ole kindlaks tehtud. Lapsele ei või perekonnanimeks anda vanemale abiellumisel antud kahest nimest koosnevat perekonnanime. Kui mõlema vanema perekonnanimi koosneb abiellumisel antud kahest nimest, antakse lapsele vanemate kokkuleppel ühe vanema perekonnanimi. Vanemate abielu lahutamise või kehtetuks tunnistamise korral lapsele uut perekonnanime ei anta. Nime muutmise otsustaja Lapse perekonnanime muutmise otsustab Türi Vallavalitsus kui täitevorgan ja vormistab perekonnanime muutmise korraldusega. Lapse perekonnanime muutmisel lähtutakse eelkõige lapse huvidest ning kümneaastasele või vanemale lapsele isikunime andmisel või kohaldamisel on vaja tema nõusolekut. Arvestada tuleb ka noorema kui kümneaastase lapse soovi, kui tema arengutase seda võimaldab. Nime muutmise taotlemine Avaldus lapse perekonnanime muutmiseks tuleb esitada Türi Vallavalitsusele kui ametiasutusele. Kui lapse ema abiellus pärast lapse sünniakti koostamist lapse isaga (mehega, kelle isadus on kindlaks tehtud või tuvastatud) esitavad vanemad lapsele uue perekonnanimi andmiseks Türi Vallavalitusele ühise avalduse ning avalduse alusel annab Türi Vallavalitsus korralduse. Kui vanem, kelle juurde jääb laps, soovib pärast abielu lahutamist, abielu kehtetuks tunnistamist, isast põlvnemise kindlakstegemist või tuvastamist või teise vanema surma või surnuks tunnistamist anda lapsele oma perekonnanime, või kui lapse emale, kes ei ole lapse isaga abielus ja isast põlvnemine ei ole kindlaks tehtud ega tuvastatud, antakse uus perekonnanimi või taastatakse varem kantud perekonnanimi ja ta soovib anda selle nime lapsele, esitab vanem Türi Vallavalitsusele vormikohase avalduse 1,2. Avaldusele lisatakse 1) kümneaastase või vanema lapse ( kui lapse arengutase seda võimaldab, siis ka noorema) nõusolek; 2) lapse teise vanema nõusolek nime muutmiseks; 3) sünnitunnistuse koopia; Enne korralduse vastu võtmist kontrollib ametiasutuse lastekaitseseptsialist, et lapse huvid ei ole kahjustatud.

tiina 15.05.2009 12:35 (15 aastat tagasi)

Sellest emast on meil ükskõik. Lihtsalt mina ei taha, et tol lapsel oleks sama perekonnanimi mis minu lastelgi. Ja ega mees soovib sama. Aga aitäh!

tiinale 15.05.2009 12:38 (15 aastat tagasi)

sina oled antud juhul eikeegi, ja sinu tahtmised ei ole sellises küsimuses üldse mingi argument. Ja mehele oled ka ilmselt sina selle mõtte pähe pannud, vaevalt üks normaalne mees ise omalt lapselt nime hakkaks ära võtma. Jälle üks tigedikust uueringi naine, kellele mehe eelmised lapsed jalgu jäävad.

tiina 15.05.2009 12:40 (15 aastat tagasi)

Jube on ikka see eestlastest rahvas... Arvatavasti, see laps pole mehe omagi. Ning kui te asjast ei tea midagi ja lihtsalt tahate targutada.. siis tehke seda peegli ees iseendale! J6udu!

njah 15.05.2009 14:13 (15 aastat tagasi)

Kahju, et mees ka lahutades ei saa ex´ilt võtta oma perekonnanime, vaid ainult ex saab endise nime võtta, kui tahab. Mehel sõnaõigust pole. Aga kui mees saab ex´i nõusse (mina küll ei näe miks ei peaks ex tahtma, et laps temaga ühte nime kannab), siis pole ju probleemi.

Nõus Tiinaga 15.05.2009 14:45 (15 aastat tagasi)

Minu mehe endine naine, jättis ka endale pärast lahutust mehe perekonnanime. Aastaid hiljem, pärast lahutust sai naabrimeheka lapse, kes sai siis ka niiviisi mu mehe perekonnanime. Selletõttu olen tihti mõlgutanud mõtteid enda perekonnanime muutmiseks. Mehele see mõte ei meeldi. Arusaadav ka mu meelest, sest tema võtab seda asja paratamatult nii, et ma põlgan tema nime ära. Ma ei tea, võibolla siiski kunagi muudan ära, sellest tuleb küll tüli aga saame hakkama. Mõelge milline iroonia, mina kes on täiesti seaduslikult ja moraalselt selle nime saanud, pean sedasi oma pead vaevama. Muidugi, möönan, et see lapski on selle nime seaduslikult saanud, kuid kas see on ka moraalne tema ema poolt?

tiina 15.05.2009 14:52 (15 aastat tagasi)

Oh jah. Need alimendid ja kogu see asi tõsiselt sööb mu närve. Olen õnnelik oma mehega, varsti pulmad ja pisipere kohe kohe tulemas.. Ta ex naine on ehtne mõrd, vabandust väljenduse pärast. Aga kui ma räägiks kuidas asjad on, arvan et te ei usuks seda, milleks need eesti naised võimelised on. Jube mõelda, millised jõhkerdised nad on.. Sellepärast mehega otsustasimegi, et vahetagu nimi ära lapsel, ma küll ei taha mingit moodi nüüd sugulane tollega olla, või et minu laps oleks.... oh ei. Viimasele kirjutajale : Tõsiselt tunnen kaasa, aga räägi mehega... ja ma arvan et ON võimalus kuidagi seda muuta.. pange asi käima ja kõik.. VÕIDELGE! Nagu mina seda mehega teen... Sest ikkagi igaühe jaoks loeb iseenda pere heaolu!

Nõus Tiinaga 15.05.2009 15:09 (15 aastat tagasi)

Kui eksnaine ise ei loobu oma endise mehe perekonnanimest, siis miks ta teeb asja veel hullemaks ja paneb oma edasistele järeltulijatele sama nime. Äkki suudaks meenutada, kellega ta lapse tegi ja pangu siis selle tegija perekonnanimi? No kanged, kuid üpriski moraalitud eesti naised, vaielge nüüd vastu.

tiina 15.05.2009 15:27 (15 aastat tagasi)

üsna varsti, me teeme dna testi. Ma küll küsisin ta käest kas see on minu mehe laps või ei ole.. ta algul ei vastanud.. siis läks närvi ja ütles et krt tehke oma dna test ja umbes et me jätaks ta rahule. ega tõenäosus on suur, et laps pole mu mehe oma.... jah, väga jama. Jalgu jukgevad harki ajada, aga lapse eest hoolitseda...mitte.

tiina 15.05.2009 15:30 (15 aastat tagasi)

vahepeal väitis et umbes see on talle üllatus, et mu mees kahtleb selles et kas ikka on tema laps... see naine on mu meest korduvalt petnud nende kooselu jooksul, mees on isegi peale sattunud jne. Mees on ta käest küsinud ka, kas see laps on ikka tema oma, siis ta vastas väga kahtlaselt " jah" . elas nüüd ühe teise mehega koos, jällegi pettis teda ja nüüd kolib minema ei tea kuhu... oh juudas... ei oska ikka inimesed elada. ja selle all kannatavad süütud lapsed.

.. 15.05.2009 16:10 (15 aastat tagasi)

tehke see dna ja kui tuleb välja et laps on ikkagi sinu mehe oma. ja mehe eks ei soovi oma lapsel nime vaheteda siis te ei saa midagi teha.

tiina 15.05.2009 16:37 (15 aastat tagasi)

ta on piisavalt rumal, et sellega nõustuda.

.. 15.05.2009 17:14 (15 aastat tagasi)

kui laps sinu mehe oma, siis te olete piisvalt tobedad, et nõuda, et eks muudaks lapse nime. Kui teile naine ei meeldi siis milles on su mehe laps süüdi, et isegi oma isa oma last ei salli.

tiina 15.05.2009 17:46 (15 aastat tagasi)

Mis siin tobedat on, kui ei taha sellise naisolevuega mingitpidi sugulane olla. Kui te asjast aru ei saa ja lugeda ei oska, pole m6tet siis oma arvamust ka avaldada... teete iseend lolliks, kuigi keegi üksteist siin nii kui nii tea.. lihtsalt, enesele teadmiseks. Aga mulle muidugi see ainult huumoriks, kuidas eesti naised püüavad end targaks lihvida. Leidub, aga vähe neid, kes on ikka mõistusega ja normaalsed naised!

tiinale 15.05.2009 17:52 (15 aastat tagasi)

sinu kirjutised nüüd küll suurt mõistust ei näita, ainult tigedust ja ära tegemise tahtmist, pealegi lapsele, kes pole milleski süüdi. Ja tolle naisega oled läbi mehe nii ehk naa sugulane, sellele oleks pidanud siis mõtlema, kui selle mehe endale võtsid. Kui sa arvad, et kellegi nimevahetus muudab olnud või olevaid suhteid kuidagi teisemaks, siis pead sa ikka väga rumal olema. Sa oled ju nii tüüpiline tigedust ja õelust täis teise ringi naine, kui veel olla saab. Sa ilmselt kägistaks selle naise koos lapsega ära, kui vaid võimalust oleks. Vähemalt sinu esinemine siin jätab küll sellise mulje.

.. 15.05.2009 17:53 (15 aastat tagasi)

Kas sa nimetad ennast normaalseks ja targaks, kui tahad ühelt lapselt isa ära võta sellepärast, et sa ei taha oma mehe eksiga sugulane olla.

mh 15.05.2009 17:55 (15 aastat tagasi)

sinu kirjutised nüüd küll suurt mõistust ei näita, ainult tigedust ja ära tegemise tahtmist, pealegi lapsele, kes pole milleski süüdi. Ja tolle naisega oled läbi mehe nii ehk naa sugulane, sellele oleks pidanud siis mõtlema, kui selle mehe endale võtsid. Kui sa arvad, et kellegi nimevahetus muudab olnud või olevaid suhteid kuidagi teisemaks, siis pead sa ikka väga rumal olema. Sa oled ju nii tüüpiline tigedust ja õelust täis teise ringi naine, kui veel olla saab. Sa ilmselt kägistaks selle naise koos lapsega ära, kui vaid võimalust oleks. Vähemalt sinu esinemine siin jätab küll sellise mulje. ÕIGE JUTT!!!

tiina 15.05.2009 19:37 (15 aastat tagasi)

Heh, te ei tea, millise koletisega tegu on, mis sorti naine ta on. Ma tulin siia kÜsima perekonnanime vahetamise kohta, mitte lugeda teie arvamusi. Mitte ainult mina, vaid mees tahab ka seda. Miks siis meest võtsid? KAS MEHI VÕETAKSE??? Aga ega eesti naised ongi enamus li'sid. Nemad ei tea ja ei mõista, mis on tõeline armastus.. Normaalsed inimesed tahavad rahus oma perega elada, mitte elada nii, et pidevalt helistatakse ja tüüdatakse..

tiina 15.05.2009 19:39 (15 aastat tagasi)

Seda mõrda tahaks tõesti jah vb ära kägistada, sest ta on oma enda last peksnud ja kõike muud teinud.. Aga last, olen alati hoidnud, kuid laps enam ei mõista üldse, kus mis kes kuidas jne. Ta võib tulla lihtsalt ja midagi halba teha. Oh, eesti naised, eesti naised...

... 15.05.2009 19:41 (15 aastat tagasi)

Olen nõus Tiinaga.. ÕIGE NAINE!

p.... 16.05.2009 18:12 (14 aastat tagasi)

Huvitav jah, kas saab siis nii perekonnanime muuta ? Tahaks ka teada... endal suht sarnane olukord :( Mehe exi naine ei anna üldse rahu

Andu 16.05.2009 22:54 (14 aastat tagasi)

Ma soovitaks esiteks vere- ja alles siis nimevahetust! Sellisel juhul saaksid hõisata,et pole sugulane. Mõtle enne mis peaksid need inimesed tegema kellede perenimi on nt. Meri. Kas uhked olema,et omavad sama nime President Meriga või hoopis pea liiva alla peitma,et neil on sama nimi mehega kes küüditas suure hulga kaasmaalasi "külmale maale". Siit minu tagasihoidlik soovitus. Elage see nimi nimevääriliseks ja tundke uhkust selle üle.

Tiinale mõtlemiseks 17.05.2009 10:33 (14 aastat tagasi)

kas sa ka mõtled sellele, et seeteise naise laps on sinu lapsukese suurem vennake või õekene... kui sul endal oleks kaks last siis kas sa ka eelisaksid ühte last teisele... miks sa tahad panna meest seda tegema. ei ole sinu laps üldsegi parem kui see laps, kes juba olemas on. lepi sellega ja ära kipu omaenda lapse vennakest või õekest traumaarima ega ahistama.

nb 17.05.2009 10:38 (14 aastat tagasi)

kui oled abiellumas siis võite ju võtta mehega mõlemad uue nime, kas midagi mehe suguseltsist , nt ämma neiupõlvenime või siis tuletage hoopiski uus nimi või võta mees oma nimele aga teise naise lapse perekonnanime sina ega su mees muuta ei saa

mõte 17.05.2009 13:49 (14 aastat tagasi)

vaata Tiina, juhul kui su laps sünnib mingi puudega või on selline saamatau ja imelik ja koolis seda teise naise last sinu lapse üärast narrima hakatakse ju vast teine naine oma lapse huvides siis ise selle nime ära muudab..

oh 17.05.2009 14:31 (14 aastat tagasi)

oleks ma selle teise lapse ema siis ma kibekiiresti muudaks nii enda kui ka lapse nimed ja läheks teise kohta elama, nii et see lapse isa ega mingise tiinaga kokku ei puutks - ei tahaks küll sama nime kanda mis sel rumalal tiinal on või olema saab, kui ikka saab...

kadi 17.05.2009 15:56 (14 aastat tagasi)

No mida te targutate. Te ei teagi sellistest olukordadest midagi. Kibestunud inimesed, elage oma elu ja jätke oma arvamused endale...

nonni 17.05.2009 18:03 (14 aastat tagasi)

kibestunud on siin ju teemaalgataja, kes ei suuda kuidagi leppida sellega, et ta mehel oli enne eda naine, kellega tal on ka laps.. ja nagu lugeda võis sis on teemaalgataja nüüd ise lapse pärast abiellu saamas- kuig miskil põhjusel tunnen, et õnne sellel lidul olema ei saa ja nad lähevad lahku

Nõuandja taevast 17.05.2009 23:15 (14 aastat tagasi)

no nii Tiinaga..teise ringi naine...oled uhke vist küll enda üle,et oled mehe saanud, kel eelmisest elust laps. Sa väidad, et Eesti naised on litsid...sa vist rääkisid enda püksikummist. Kui su praegune mees tahaks nime muuta siis ta ajaks neid asju, mitte ei saada sind siia foorumisse halama...on sul ikka üks jobu mees. Sinu väide, et polegi mehe laps ja mehele oli öelnud "kahtlaselt" et on tema laps. Sinu jutu järgi tundub et elasid mehe ja mehe eelmise naisega koos ning luurasid tolle naise järel ja käisid jalgu hoidmas kui naabrimees teda toppis. Sa Tiinake saa aru, et oled Teise ringi naine ( suure T-ga) ja ära hala endale kui sellise jobust mehe võtsid. See lapse ema las olla...ära lase häirida...ei ole sinu asi et kes mis ja kus. Aga õnnitlused et kui selle jobuga lahku lähed ja ta endale uue naise leiab ning siis hakkab ka dna-d nõudma ja raagib igas foorumis samamoodi sinust halvustavalt ja tagatipuks nõuab sinult ja lapselt nime muutmist ning arvab veel, et käisid ka naabrimehe riista otsas... Aga õnne ja edu!!!

rahulik 20.06.2009 09:33 (14 aastat tagasi)

Foorumite häda on see, et siin ei saa mitte kunagi inimesed aru, oli lihtne küsimus ja vastus, aga tüüpiline eesti inimene, peab alati avaldama oma arvamust. Kui te ei tea mis toimub tegelikkuses ja kaugel teist kuskil, siis olge lihtsalt vait. Las inimene küsib kui tahab. Kommenteerida on alati lihtne teiste elu aga vaadake ennem enda sisse ja oma elu. Mõnel inimesel ongi lihtne ja lilleline elu, mõnel mitte. KÕIKE HEAD

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.