mis saab üürniku poolt korterisse jäetud asjadest?

Korteri omanik 8.04.2011 13:17 (13 aastat tagasi)

Oli sõlmitud tähtajaline üürileping. Üürnik teatas kuu aega ette, et soovib ennetähtaegselt üürilepingu lõpetada. Kui tähtaeg kätte jõudis, ei andnud üürnik korterit mulle üle, vaid viskas võtmed postkasti ja lahkus korterist. Korterisse jäi aga tema pere riideid, mõned raamatud, pesuvahendid, toitu, potid-pannid, veidi tehnikat. Lõhtutud oli ka aknaklaas. Selle eest tegin politseisse avalduse. Minu küsimus on aga, et mida ma võin nende asjadega teha? Kui ta need asjad maha jättis, kas võin eeldada, et tema jaoks on need rämps ja võin asjad prügimäele viia? Kui kaua ma neid alles hoidma pean või kas üldse pean?

Riukalik Jurist 8.04.2011 13:43 (13 aastat tagasi)

Kõige õigem on väita, et pole mingeid asju näinud. Kui tal on nõudeid, esitagu need kohtumenetluses. Asjad viska lihtsalt minema.

Nikolai 8.04.2011 15:08 (13 aastat tagasi)

Kas 'riukaline' = 'paheline'? Milles tulevad sellised kahtlase väärtusega üleskutsed nagu "viska lihtsalt minema" jne? Jaak Aaviksoo ja Jüri Järv on õpetanud et väikesed valed on OK?

edu 8.04.2011 14:07 (13 aastat tagasi)

ei soovita seda järgida, kuna kirjeldusest paistab, et seal on ka väärtuslikke ja suuri asju. Soovitan need asjad tõsta kuuri või keldrisse, nii et nad säiliksid. Kui üürnik ennast näole annab, siis küsida kompensatsiooni akna eest, kõike makseid mis maksmata ja siis anda asjad kätte kui need tasutud. Kui mingi mõistliku ajaga ta seda ei tee siis on tegemist pandiga ja realiseeri või viska ära need.

Korteri omanik 8.04.2011 14:29 (13 aastat tagasi)

Lõhutud akna eest ta ei kavatse maksta, tema väidab, et ei ole lõhkunud. Mis on see mõistlik aeg, mil ma pean tema asju alles hoidma? Saan aru, et hoian siis alles nt tolmuimeja ja triikraua tehnikaasjadest. Aga mõned riideesemed ja nõud, need võin ära visata mis aja pärast?

Ats 8.04.2011 15:03 (13 aastat tagasi)

Alles äsja puutusin kokku juhtumiga, kus üürileandja-pandipidaja kasutas kinnipidamisõigus ja tõstis asjad kuuri hoiule. Nüüd on hakatud tema suhtes menetlema kriminaalasja (asjade hävitamise vms teemal, täpselt veel ei tea)

raiN 8.04.2011 15:04 (13 aastat tagasi)

Kuidas asjaõigusseadus vanasti ütleski: üle sajakroonise leiu puhul viia politseisse?

Riukalik Jurist 8.04.2011 15:33 (13 aastat tagasi)

Tulge nüüd maa peale tagasi! Üürnik on ilmselgelt pahatahtlik ja see on tema enda probleem kui ta korterisse mingit rämpsu maha jätab. Üürileping on lõppenud, üürnik on valduse üle andnud ja ma ei näe küll erilist võimalust, et ta veel midagi nõudma hakkab. Miks peab omanik olema see loll, kes raiskab oma aega ja raha üürniku kola hoiustamisele?

Mina 8.04.2011 15:48 (13 aastat tagasi)

Olen Riukaliku Juristiga nõus...et vältida edaspidiseid jamasid, soovitan üürnikule kirjutada, et tulgu asjadele järele...ja kui ta ei vasta kirjutaks uuesti...teeks nii 3 korda veendudes, et ta saab kätte selle. Kui sellele reageeringut ei tule, siis on see tema probleem, mitte korteri omaniku. Leping läbi, korter üle antud ja kohustused puuduvad.

lalla 9.04.2011 17:24 (13 aastat tagasi)

Tere, alljärgnev juhtum haakub kuidagimoodi teemaga kuid on mõningad küsimused korteriomaniku käitumise kohta. Nimelt on siiani kehtiv üürileping kuid üürnik loobus korterist kuna ei jõudnud seda enam edasi pidada ning tagastas korterivõtmed omanikule. Üürnik jättis oma asjad korterisse kokkuleppel omanikuga (seniks kuni olemasolev üürivõlg on tasutud). Mingi aeg hiljem lasi korteriomanik ilma üürnikule etteteatamata korterisse koristusfirma kes pakkis asjad kokku ning see koristusfirma lasi omakorda üürniku tuttava kes asjad ära viis. Siit küsimus - kuidas kvalifitseerida korteriomaniku teguviisi ning samuti isiku teguviisi kes asjad ära viis. Asjad on üürnikule edastatud kuid mitte kõikide asjadega. Ei saa kindlalt väita, et on kadunud, omanik lubas korteri üle vaadata. Kogu invertari ülevaatamine võtab veel aega. See selleks, põhiasi on minuküsimus teguviisikohta.....

KAMO 11.04.2011 12:53 (13 aastat tagasi)

Kõikide asjade kohta käib ju üleandmise akt. Üürilepingu allkirjastamisel ning korteri üleandmisel üürnikule peab sellise ju vormistama. Kui ei ole vormistatud, siis mis asjad täpsemalt on omaniku ja mis üürniku omad? Üürnik võib kõik kaasa võtta, kui tahab.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.