Pärandina saadud kinnisvara müük enne 2 aastat

Renee45 17.06.2016 12:04 (7 aastat tagasi)

Olen aru saanud et kui pärandida saan korteri, siis enne 2te aastat kui otsustan ära müüa, pean maksama riigile tulumaksu, 20%. kui 2 aastat ootan, ei pea? Aga kui peale pärandi saamist, kingin korteri edasi ja see inimene müüb maha? Siis ju korrektne kõik seaduse silmis? Siis ei pea tasuma tulumaksu? Või selline mõtlemine liiga naiivne?

A 17.06.2016 14:07 (7 aastat tagasi)

Oled valesti aru saanud. Tulumaksu tasumise kohustus ei sõltu sellest, millise aja jooksul selle peale pärandi saamist võõrandad, vaid sellest, kas oled seda kuni võõrandamisena kasutanud oma elukohana või mitte. Kui ei ole, siis pead maksma tulumaksu, kui aga oled, siis ei pea, tingimusel et enne seda 2 aasta jooksul ei ole oma elukohta maksuvabalt võõrandanud. Kui korteri kingid, siis loomulikult ei pea tulumaksu maksma. Sellisel juhul tekib tulumaksukohustus korteri müümisel kingisaajal.

üks teine 17.06.2016 17:23 (7 aastat tagasi)

kas kingisaajal tekib kohustus seda maksta ka siis, kui see on tema registrijärgne elukoht olnud? Mul sama juhtum, tütar elas minu korteris sees, oli sinna registreeritud. Otsustasin selle talle ametlikult kinkida, tema aga kolib 1 a peale selle saamist välismaale ja tahab nüüd korteri maha müüa. Kas ta peab siis ka maksma tulumaksu?

Andrus 17.06.2016 19:14 (7 aastat tagasi)

Pole tähtis, kuidas tütar korteri sai, kas keegi kinkis talle või ostis või pärandati. Oluline on see, et kui ta seda müüma hakkab, siis ta peab ütlema (väitma-tõestama), et see on tema põhiline elukoht ja kõige olulisem, et ta pole viimase kahe aasta jooksul oma elukohta tulumaksuvabalt müünud. See, kui kaua see korter/maja tema nimel on olnud, pole oluline. Asja point on see, et kahe aasta jooksul saab ainult üks kord elukohta maksuvabalt müüa.

A 20.06.2016 10:27 (7 aastat tagasi)

Oluline on see moment, et tulumaksuvabastuse saamiseks peab kinnisasja kasutama oma elukohana kuni võõrandamiseni. Olukorras, kus korteri omanik on korterist välja kolinud ja välismaale elama asunud, tuleb müügi puhul maksta tulumaksu.

Y 20.06.2016 14:22 (7 aastat tagasi)

Kas oma korteri müüki panekul (kui ei soovi maksta tulumaksu) pean ametlikult olema seal sees elanud (kasutanud elukohana) viimased kaks aastat? Elasin korteris kokku 11 aastat, siis kolisin välja (tegin väljakirjutuse) ja andsin korteri üürile (viimased 7 aastat). Rohkem kinnisvara ei oma ja olen momendil mujale sissekirjutatud,

A 20.06.2016 14:43 (7 aastat tagasi)

Ei pea olema elukohana kasutatud viimased 2 aastat, see aeg reglementeeritud ei ole, küll aga on nõue, et korterit peab elukohana kasutama kuni võõrandamiseni. St selleks, et korterit maksuvabalt müüa, peaksid üüilepingu lõpetama, sellesse korterisse uuesti sisse kolima ning seejärel müüma.

Renee45 20.06.2016 14:48 (7 aastat tagasi)

Ehk siis lühidalt öeldes, kui saan korteri pärandiks, pean seal sees elama 2 aastat, sissekirjutus peab seal olema 2 aastat (samas keegi ei saa seda tõestada kas ma elan seal sees või mitte, kui mul on sissekirjutus seal) ja siis saan selle maha müüa ilma tulumaksuta!

vastus 20.06.2016 15:02 (7 aastat tagasi)

Ei saa ei pea korteris sees elama 2 aastat. Iga inimene võib vabalt võõrandada oma vara, ilma igasuguste tingimusta, ja ei oma tähtsust, mil moel on vara omandatud. Kui oled rikas kröösus ja sulle kuulub tuhandeid kortereid, siis võõranda kasvõi iga päev mõni neist, või lausa mitu. Lihtsalt, kui sa tahad tehingut teha maksuvabalt, peab olema täidetud paar tingimust - 1. tegemist peab olema sinu elukohaga (seadus ei reguleeri, kui kaua, see objekt su elukoht peab olema olnud, olgu või vaid 1 päev - on sinu ja Maktu ja Tolliameti vaheline asi, kuidas ära tõendad, et tegemist oli su elukohaga), 2. sa ei ole võõrandanud tehingule eelneva 2 aasta jooksul oma kinnisvara tulumaksu vabalt, st kõnealuse maksusoodustusega (kui oled, siis uuesti tulumaksu soodustust ei saa, olgu pealegi tegemist su elukohaga).

Renee45 20.06.2016 15:09 (7 aastat tagasi)

ja võõrandamine tähendab mida?

A 20.06.2016 16:05 (7 aastat tagasi)

Müüki või vahetamist.

Renee45 21.06.2016 11:33 (7 aastat tagasi)

Ehk siis kuna mini isiklik korter, on ametlikult üürile antud ca 7 kuud juba, ja kui pärand mulle üle tuleb, siis selle üürilepinguga saangi tõestada et ise enda isiklikus korteris sees ei ela, ja pärandina saadud korter on mu ametlik elukoht. Ja ma ei pea seal sees elama 2 aastat, võin selle maha müüa ja tulumaksu ei pea maksma, kui ma pole kinnisvara müünud 2 aasta jooksul.

P 19.07.2016 23:46 (7 aastat tagasi)

See ei tõesta, et sa kasutad pärandina saadud korterit elukohana. Arved sellele aadressile, ajakirjaduse tellimused sellele aadressile, sellised asjad nagu peaksid seda tõestama. Muidu võid ju kuskil mujal peale oma isikliku korteri ka veel elada peale pärandvara. Aga muus osas on õigus

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.