üürilepingu lõpetamine ennetähtaegselt

Merilin 19.07.2016 11:55 (7 aastat tagasi)

Kolisime üürikorterist välja päevapealt,kuna üürileandja polnud 5 kuud kommunaale ära kandnud ühistusse. Helistasime korduvalt lepingusse jäätud kontaktisikule nende kuude jooksul, koguaeg oli jutt, et ta helistab mehele jne, aga võlg ühistule jäi ikka alles. Otsustasime välja kolida, kuna omanikku usaldada ei saa ning kartsime,et varsti ka vesi ja elekter läinud, kuna meie ju ei teadnud, kas omanikule on hoiatus saadetud või kas üldse hoiatatakse ette vms. Ühtlasi ei olnud meeldiv elada korteris, millel võlg, jäi endal võlgniku tunne,kuigi meie olime raha omanikule kandnud. Nüüd öeldi, et neil õigus tagatis endale jätta,kuna me ei teatanud 2 kuud ette. Ja nõutakse meilt viimase poole kuu üüri ning kommunaale, mille kataks tagatis. Kas sellises olukorras on õigus ilma etteteatamiseta välja kolida? Ning mida teha?

19.07.2016 12:48 (7 aastat tagasi)

Tere. Ilma etteteatamata pole õigust ühtegi lepingut lõpetada. Leping sõlmitakse poolte vahel ja seal on olemas ka aeg, mille jooksul saab selle üles öelda. Isegi juhul, kui korter muutub elamiskõlbmatuks, tuleb sellest ennem üürileandjat informeerida. Seega nõutakse teilt lepingu täitmist ja seda täiesti õigustatult. Mis puutub aga kommunaalide mittemaksmisesse, siis on see korteriomaniku ja ühistu omavaheline asi, mitte kellelgi teisel pole õigust seda teie käest nõuda, sest te pole lihtsalt subjektid selles vaidluses. Vett ja elektrit kinni keerata on ainult teenusepakkujal, isegi mitte ühistul. Seega - kui korter on elamiskõlbulik, pole teil mingit alust korterleping erakorraliselt üles öelda, veel vähem üldse ette teatamata.

erakorraline 19.07.2016 13:02 (7 aastat tagasi)

Võlaõigusseaduse § 313 kohaselt: (1) Mõjuval põhjusel võib kumbki lepingupool nii tähtajalise kui tähtajatu üürilepingu üles öelda. Põhjus on mõjuv, kui selle esinemisel ei saa ülesütlemist soovivalt lepingupoolelt kõiki asjaolusid arvestades ja mõlemapoolseid huvisid kaaludes eeldada, et ta lepingu täitmist jätkab. (3)Üürilepingu erakorralisest ütlemisest ei pea ette teatama, kui seadusest ei tulene teisiti. Sel juhul vabaneb üürnik üüri ja muude maksete tasumise kohustustest perioodi eest, mille osas uus üürnik on võtnud maksekohustuse. Soovitan üürileandjale mainida, et teavitate ka maksuametit

Andrus 19.07.2016 13:09 (7 aastat tagasi)

Täpselt ei tea, aga ütleks, et see ei ole piisav põhjus leping ilma etteteatamiseta lõpetada. Kui korter oleks jäetud ilma elektri, vee või kütteta, siis oleks põhjendatud olnud (korter ei vasta lepingus kokku lepitud elamistingimustele).

A 19.07.2016 13:56 (7 aastat tagasi)

Siin ei ole mingisugust mõjuvat põhjust, mis annaks aluse üürilepingu erakorraliseks ülesütlemiseks. Asjaolu, kas korteri omanik tasub kommunaalmakseid ühistule või mitte, on nendevaheline asi, nagu KÜ eelpool õigesti märkis ning ei puuduta üürilepingu poolte üürilepingust tulenevaid õigusi ja kohustusi.

Soovitan 19.07.2016 17:17 (7 aastat tagasi)

Mõjuvaks põhjuseks on ka see kui üürilisele ei ole tagatud kodurahu! Üüriline tasus kõik maksed ja omanik neid edasi ei kandnud ja seetõttu pidevalt pöörduti üürniku poole, saadeti võlateateid ja üürnik pidi taluma ebameeldivusi. Soovitan üürnikul pöörduda kirjalikult üürile andja poole, panna kõik talutud ebameeldivused ja teha üürileandjale ettepanek tasuda tagatisraha koos protsentidega teatud kuupäevaks ära. Kui üürileandja selleks kuupäevaks tagatissraha ja protsente ei tagasta siis saate pöödruda üürivaidluskomisjoni. Huvitav, kas üürileandja ikka tulumaksu tasus üüritulult?

cc 19.07.2016 17:21 (7 aastat tagasi)

see viimane kommentaar on küll ikka täielik naljanumber - tegemist on ilmselt mingi kodukootud juuraeksperdiga, kelle ainuke argument paistab olevat "kas tulumaksu tasus". Mul ei tule meelde ühtegi kohtuotsust, kus oleks arvestatud selliste üürisuhete lõpetamise põhjusena "moraalseid" kahjusid. Ikka ekstratobe jutt! Soovitan arvestada KÜ ja A arvamusi. Pole mingit põhjust öelda leping üles sel põhjusel, et pöörduti üürniku poole või saadeti võlateataid. Üürniku ainus kohustus on lepingut täita ja edastada need teated üürileandjale. Kõik.

M 20.07.2016 07:22 (7 aastat tagasi)

Oli endal samalaadne lugu. Üürisin korterit, tasusin üüri ja kom makseid üürileandjale. Üürileandja neid järelikult ei tasunud, kuna tulid hoiatused ja teated võlgnevuste kohta. Elasime nii 4 kuud. Teiste naabrite silmis olime võlgnikud. Pöördusime Eesti üürnike ühenduse poole.ÜÜrileandjale sai kirjutatud teade erakorraliseks ülesütlemiseks, asi kohtuni siiski ei läinud ja tagatisraha saime tagasi. MIS puutub eespool antud soovtusse tulumaksu osas siis paljud üürileandjad tulumaksu ei maksa ja siis saab maksuametit mainides lihtsalt survestada ürileandjat.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.