Max intress kohtulikult väl. mõist. võlalt

Teoreetik-praktik 17.08.2016 23:53 (7 aastat tagasi)

Tere. Mul on teoreetiline küsimus mis paljusid huvitaks. Oletame et võlgnikult mõisteti kohtulikult välja kokku 10000 eurot, milllest 3000 on intress ja 7000 põhivõlg. Oletame et kohtuotsuses mainiti ka mingi intress mille võrra viivis kasvab a la X% vms A) Mida see tähendab võlgnikule 10 aasta lõikes? Kas see kogusumma mida võlgnik peaks tagasi maksma saab kasvada suuremaks kui 2x10000 € ? .. teoorias saaks see ju lõpmatuseni kasvada kui summa suur ja intress suur .. B) Kas kohtust läbi käinud võlg saab viivise võrra üldse enam kasvata? C) Mida tasub võlgnik esimesena - kas põhivõlga või viivist - et kui põhivõlga, siis viivis katkeks ju peagi, kui aga viivist, siis võib ta teoorias seda igavesti maksta D) Millise maa seadusandlus jõustub kui inimene on kolinud välismaale, ELi riiki - ja tol välismaa riigis kehtib a la kohtulikult välja mõistetud võlale lets say 3-aastane aegumistähtaeg?

A 18.08.2016 10:23 (7 aastat tagasi)

Kohtuotsusega väljamõistetud võla puhul võib viivis kasvada lõpmatuseni kas siis kuni võla täieliku tasumiseni või kuni aegumiseni. Viiviste arvestamine peatub üksnes kas pankrotimenetluses või võlgade ümberkujundamise menetluses. Seaduse järgi loetakse esimesena tasutuks sissenõudekulud, seejärel intressid ja viivis ning siis alles põhivõlg, kuid kokkuleppel võlausaldajaga on võimalik ka teisiti kokku leppida. Igavesti maksmise ohtu ei teki, kuna aegumine tuleb ükskord ette ning viiviste nõue aegub koos põhivõlaga. Täitemenetlusele kohaldatakse selle riigi norme, kus täitemenetlus toimub. Ehk kui mingis riigis tõepoolest kehtib kõikidele võlgadele 3-aastane aegumistähtaeg, siis kehtib see ka Eestis tekkinud võlgadele, kui aga isik kolib hiljem kas tagasi Eestisse või mõnda teise riiki, kus aegumistähtaeg on pikem, avaneb jälle võimalus nende võlgade sissenõudmiseks, kui need selle riigi seaduste järgi veel aegunud ei ole.

viki 19.08.2016 21:49 (7 aastat tagasi)

Kas kohtust läbi käinud võlgnevuse puhul kehtib ka see et iga tehtud makse peatab aegumise või on see 10 aastane aegumistähtaeg absoluutne?

A 19.08.2016 22:09 (7 aastat tagasi)

Kohtuotsusega väljamõistetud võla puhul katkestab aegumise ainult täitemenetluse alustamine

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.