Testament

Nimeta 2.05.2017 01:42 (7 aastat tagasi)

Abikaasad on teinud omavahelise testamendi kus mh. kirjas, et lesk saab kõik õigused varaga toimetamiseks kuid kui ta peaks uuesti abielluma, siis tuleval kaasal pole vara suhtes mitte mingisuguseid õiguseid (õigused on lastel). Abikaasa surebki, laste kasuks tehakse kadunud abikaasa osas pärandi jagamine. Kas lesel on nüüd õigus teha uut testamenti kus ta määrab pärandi saajaks siiski oma uue kaasa? Ja seda nii, et lastel tekib õigus oma osale alles peale kaasa surma.

AA 2.05.2017 08:11 (7 aastat tagasi)

kuidas ja mille arvelt toimus laste kasuks pärandi jagamine? kas jagamisele läks mehe vara? küsi noterilt üle, tundub, et te loobusite testamendist ja jagasite vara üldistel alustel. kui jah siis sellisel juhul on igal oma ja toimetab sellega nagu soovib

Nimeta 2.05.2017 09:01 (7 aastat tagasi)

Abikaasade ühine kodu pandi müüki. Millest pool kuulus lesele ja teise poole üle oli tal eluaegne kasutus ja otsustus(?)õigus. Peale müüki nõudsid lapsed oma osa maja teisest poolest. Selle , neile kuuluva osa eest küsitud raha nad ka said. Nüüd soovib lesk teha testamendi, milles määrab oma surma korral vara haldajaks oma praeguse abikaasa. Kas varasem testament annab selleks loa? On seal ju kirjas, et lese tuleval kaasal pole lese ja kadunud kaasa ühisvaradele mingeid õigusi.

A 2.05.2017 10:30 (7 aastat tagasi)

PärS § 93 lg 2 järgi pärast abikaasa surma saab teine abikaasa vastastikuse testamendi tühistada üksnes juhul, kui ta loobub pärandist, mis talle vastastikuse testamendi alusel määrati. Seega, kui lesk pärandist ei loobunud, vaid müüs maja, millest pool oli pärandvara, siis ta selle pärandvara suhtes enam uut testamenti teha ei saa. Samas ei keela mitte miski lesel tegema testamenti selle vara suhtes, mis ei olnud abikaasade ühisvara. Kuna ühisvaraks olnud maja on ära müüdud, siis ühisvara, mida abikaasade vastastikune testament puudutas, ju enam ei ole.

Nimeta 3.05.2017 04:11 (7 aastat tagasi)

Peale maja müüki kui lapsed oma osa rahas nõudma hakkasid (sealjuures kasutades isegi verbaalset vägivalda, ähvardusi; mida on küll raske tõestada, sest salvestusi telefonivestluste kohta pole, on ainult üks tunnistaja). oli lese tervislik seisund tänu värskele peatraumale selline, et ta kandis nõutud rahasummad sekelduste vältimiseks laste arvetele lihtsalt üle. Notari juures ühtki tehingut ei toimunud. Nüüd mõne aasta pärast on lapsed uuesti välja ilmunud, nõudes leselt dokumente, et korraldada varem tegemata jäänud toimingud. Lesk on uuesti abielus, soetanud pärandist saadud rahaga kinnisvara (kaasade ühisvara) ja plaanib testamendis jätta kogu vara oma uuele kaasale, sest lapsi enam ei usalda. Millised on lese ja ta kaasa väljavaated? On lastel veel õigus.neilt midagi välja nõuda? On lesel õigus sellist testamenti teha vt eelpool?

AA 3.05.2017 07:55 (7 aastat tagasi)

Lesk võiks pöörduda notarisse ja asjad korda ajada, notar oskab kindlasti ka kõige otsemalt nõu anda. Kui lesk tegi ülekanded pangas siis on seal näha, et lapsed on saanud mis tahtsid. Kui lesk tookord andis lastele kokku poole maja rahast ja muud vara ei olnud siis on lastel nende osa rohkem kui käes.

A 3.05.2017 09:27 (7 aastat tagasi)

Nagu eelnevalt öeldud, siis ühisvara, mida abikaasade vastastikune testament puudutas, enam ei ole. Enda isikliku lahusvara või uue abikaasaga koos soetatud ühisvaraga võib ta aga teha ükskõik mida ilma mingisuguste piiranguteta, sh pärandada, kellele soovitakse ning lastel mingit nõudeõigust ei ole.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.