Viivise arvutamine

Artur 3.05.2017 20:37 (7 aastat tagasi)

Kuidas arvutada võla pealt viivist kui vahepeal on tehtud osamakse ? Viivise arvutamiseks kasutan viivisekalkulaator.ee Kas a) panen sisse võla tekkimise kuupäeva kuni kuupäevani millal osa võlga ära maksti ja arvutan sealt viivise ning siis teise osa, kus esialgsest võlast lahutan makstud osa maha ja arvutan siis uuesti osamakse kuupäevast kuni tänase päevani viivise ning siis liidan need kokku b) arvutan viivise võla tekkimise kuupäevast kuni tänase kuupäevani ja siis lahutan kogusummast. (esialgne võlg + viivis) maha selle vahepeal makstud summa

Artur 3.05.2017 20:46 (7 aastat tagasi)

Lisaks veel juurde, et osamakse suurus oli väiksem kui osamakse tasumise kuupäevks tekkinud viivis

Reelika 3.05.2017 22:52 (7 aastat tagasi)

Natukene raske aru saada Su tekstist.Mida näiteks mõtled VÕLG all, mida OSAMAKSE all? Ehk siis nagu aru saan, on tegemist mingi töötava graafikuga (ses mõttes et pole hapuks läinud), sest viitad osamakse tasumise kuupäevale. Äkki saad mingid konkreetsemad numbrid, kuupäevad, viivisemäärad tuua..viivist on üldiselt võimalik arvutada vaid põhiosalt.

Artur 3.05.2017 22:59 (7 aastat tagasi)

Tegemist on notariaalse leppetrahviga, millele rakendub VÕSis märgitud viivis. Osamakse all pean lihtsalt silmas võlgniku poolt ühte väikest ülekannet. Lubas suuliselt hakata maksma osade kaupa iga kuu, aga tegi seda ainult ühe korra. Mingit graafikut kirjalikult kokku ei ole lepitud. Antud makse kuupäevaks oli esialgse võla viivis juba suurem kui tema ülekande suurus.

A 4.05.2017 09:37 (7 aastat tagasi)

Variant a, kuna viivist võib arvestada üksnes põhivõlalt ning ülekande tegemisega põhivõlg vähenes.

Artur 4.05.2017 09:42 (7 aastat tagasi)

Sellega ma olen päri, et viivist arvutatakse ainult põhivõlalt. VÕS pg 88 lg 8: Kui võlgnik peab lisaks rahalisele põhikohustusele tasuma kulutusi ja intressi, loetakse, et täitmine on toimunud esmalt kulutuste, seejärel juba sissenõutavaks muutunud intressi ning lõpuks põhikohustuse katteks. Seega peaks selle makstud summa lahutama ikkagi kõigepeal maksimise kuupäevaks kogunenud viivisest. Kuna aga viivis oli suurem, kui makstud summa, siis põhivõlast ei ole midagi maha lahutada. Seega peaks toimima ikkagi variant B.

A 4.05.2017 09:51 (7 aastat tagasi)

VÕS § 88 lg 8 räägib üksnes intressist (§ 94), mitte aga viivisest (§ 113), seega tuleb tasumine arvestada põhivõla katteks. Põhimõtteliselt saadki viivisenõude esitada peale seda, kui põhivõlg täielikult tasutud.

A 4.05.2017 09:58 (7 aastat tagasi)

Kui võlgnik muidugi kohustust edasi täita ei kavatse, võid kohtusse esitada nii põhivõla kui viivisenõude korraga.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.