Võlaõiguslepingu müük ettevõttelt eraisikule

Võlaõigusleping 6.05.2017 02:31 (7 aastat tagasi)

Uusarenduse mitte veel valminud korteri võlaõigusleping sai vormistatud ettevõtte nimele ning sissemakse samuti tasutud ettevõtte kontolt. Enne asjaõiguslepingut selgus, et pank ei andnud ettevõttele laenu ning VÕL kohaselt oleks lepingust taganemine tähendanud ettevõttele 10% sissemakse kaotust. Arendaja oli nõus vastu tulema selliselt, et ettevõte võib VÕLst tulenevad õigused ja kohustused maha müüa ning ostja asjaõiguslepingut sõlmides peab samal ajal lisaks sõlmima ettevõtte ja eraisiku vahel lisalepingu, kus ettevõte kinnitab, et müüs maha võlaõiguslepingu (koos õiguste ja kohustustega) eraisikule. Ettevõtte juhatuse liige otsustas, et soovib eraisikuna korteri ära osta, mis tähendab, et ostab eraisikuna ära VÕL ettevõttelt, kus ise juhatuse liige on. Pank, kust juhatuse liige eraisikuna laenu taotles (selgitades ka pangale kogu tekkinud olukorda), sai positiivse laenuotsuse, kus pank kinnitas, et on kõneall olevast tehingust teadlik ning on nõus sellisesse tehingusse astuma. Pangalt hiljem ületäpsustades vastati, et notaris (kui allkirjastatakse asjaõigusleping eraisiku nimele samal ajal kui allkirjastatakse leping ettevõtte juhatuse liikme ja eraisiku vahel, et VÕL on maha müüdud) soovitatavalt oleks korrektne näidata tehtud sissemaksu suurust tehingut - kandes raha notari deposiiti eraisikult, mis edasi kantakse ettevõttele. Tekib aga küsimus, miks ettevõtet esindav isik, kes samaaegselt on eraisik selles tehingus, peaks sissemaksu summat liigutama läbi kolme erineva konto? Notari deposiiti raha kandes lisanduvad ju ka lisakulutused. Küsimus seisneb selles, et kui sissemaksu summat notari deposiiti ei kanta (sest sissemakse on sularahana ettevõtte kassasse makstud), siis kas asjaõiguslepingu sõlmimisel eraisikule laenu lubanud pank võib lepingu sõlmimisel tehingust taganeda kuna notari deposiidil eraisiku poolt makstavat sissemaksu raha pole kantud?

kkk 9.05.2017 10:50 (7 aastat tagasi)

Sissemaksu summa peab tulema eraisiku kontolt, sest OÜ ei saa eraisiku eest sissemakset tasuda. Pank tahab ilmselt veenduda, et eraisikul on see sissemakse raha olemas ja et eraisik ei teeks seda sissemakset firma raha arvelt. S.t firma ja eraisiku rahakott hoida lahus. Väemalt nii tundub mulle praegu sellest selgitusest.

Onari Kämmal 9.05.2017 22:40 (7 aastat tagasi)

Kui laenuleping on juba sõlmitud, siis saab pank taganeda ainult lepingust tulenevatel põhjustel. Kui veel ei ole, siis on teil täielik õigus öelda, et nad on nõus lepingu sõlmima ainult tingimustel, mis ülalselgitatud ilmselgelt teeseldud tehingu välistavad.

Onari Kämmal 9.05.2017 22:41 (7 aastat tagasi)

Näpuka parandus: neil (pangal), mitte teil.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.