Eestkoste ilma teadmata

Pähklinäpp 12.09.2017 21:00 (6 aastat tagasi)

Tere, selline küsimus, kas 81-aastasele kohati dementsele(pole kindel, kas arsti täpne diagnoos-pole paberit käepärast) vanainimesele saab kohus määrata KOVi või "hooldaja"(igapäevaste toimingute abistamine) eestkostjaks, ilma täiskasvanud lapse või lastelaste teadmata? Ehk mure selles, et "hooldaja" elab vanainimese juures ning igapäevaselt ei toimu suhtlemist "hooldaja" ja laste/lastelastega vahel(vb kord nädalas) ja on tekkinud kartus, et vb "hooldaja" tahab eestkostjaks salaja saada.

AA 13.09.2017 06:25 (6 aastat tagasi)

Selle kui adekvaatne oma otsuste tegemisel on see vanainimene, otsustab arst. Kui lapsed ja lapselapsed oma vanainimesega ka arsti juures kenasti kaasas käivad ja toetavad siis peaks neile ju ka teada olema vanainimese seisund. Vanainimene ise otsustab kas ja kelle ta endale hooldajaks valib. Vanainimene ise saab teha lepingu hooldaja osas ja hooldaja ei peagi suhtlema laste ja lastelastega.

Pähklinäpp 13.09.2017 07:44 (6 aastat tagasi)

Aitäh vastuse eest kuigi Te ei vastanud päris täpselt küsimusele. Iga päevaselt vanainimesega ei suhtle vb kord nädalas(nv-l näeb) ehk perearsti juures kaasas ei käi(sellega tegeleb tema juures elav "hooldaja"). Küsimus oli, et ega pole võimalik, et eestkostjaks määrab kohus kas KOVi või "hooldaja" ilma, et lapsi ja lapselapsi kaasataks otsustusportsessi/menetlusse ehk ilma nende teadmata?

AA 13.09.2017 08:52 (6 aastat tagasi)

on muidugi võimalik hooldaja eestkostjaks määrata kui lapsed või lapselapsed ise asju ei aja ja vanakese eest ei hoolitse. Eestkostja määratakse vanainimesele temaparemaks toimetulemiseks. Kuid kui vanainimene on hooldatud ja oma eluga rahul, tema asjad on aetud siis peaks ju kõik ok olema. Eestkostjal on muidugi väga suur vastutus igasugune tõestamiskohustus kov-le.

Pähklinäpp 13.09.2017 14:32 (6 aastat tagasi)

Aitäh vastuse eest, küsin siis paremini: kas ma saan ennast võõra vanainimese eestkostjaks taotleda läbi kohtu niimoodi, et inimese lapsed ja lapselapsed sellest midagi ei tea? Missugune on kohtu praktika, kas kohus otsib järglased üles? Mure on selles, et "hooldaja"(meie teada pole ametlikult hooldaja) elab vanainimese juures ja aitab teda igapäevastes tegudes, mis meile sobib(pm kokkuleppe selline) aga sellega ka kõik peab piirduma.

BB 13.09.2017 18:14 (6 aastat tagasi)

Et mida Sa siis kardad. Kas kardad ,et kui hooldaja saab eestkostjaks siis müüb vanainimese vara maha? Kui ta saabki eestkostjaks siis eestkostja saab vara müüa ainult kohtu loal ja raha peab laekuma eestkostetava arvele. Eestkostetava vara müügiks peab olema tõsine põhjus, näiteks raha vaja inimese hooldekodusse paigutamiseks või hooldamiseks. Kohus ei luba mingil juhul näiteks korterit müüja nii ,et vanainimene jääks lageda taeva alla.

CC 13.09.2017 19:48 (6 aastat tagasi)

kuna sa seda ühte küsimust ketrad siin edasi ja tagasi, siis vastus selgelt - jah, saab ennast eestkostjaks taotleda nii, et keegi sugulastest ei tea. Tavaliselt tehakse seda sel juhul, kui sugulased ei hooli inimesest. Kohtul on alati ka võimalus keelduda eestkoste taotlusest. Teil on ka võimalus see vaidlustada. Täiskasvanud inimene on ise vastutav ja kui ta on ka otsustusvõimeline, siis saab ta ise öelda, keda ta sooviks. Seda, kas ta poel otustsusvõimeline, saab öelda ainult arstlik ekspertiis.

Pähklinäpp 14.09.2017 15:35 (6 aastat tagasi)

Tänud selge vastuse eest! Enda arust küsisin küllalt selgelt teema algatuses, kuid 2 AA vastust rääkisid aiaaugust, kui mina aiast. Kuidas sugulased saavad teada, kui igapäevaselt ei suhtle ja kui nv-l suheldakse, siis maast ja ilmast. Imestust tekitab kohtu praktika.

CC 14.09.2017 16:12 (6 aastat tagasi)

sugulased ei peagi teada saama kui vanainimene ise ei soovi rääkida.

Pähklinäpp 14.09.2017 19:01 (6 aastat tagasi)

Oehh, ma ei räägi vanainimesest! Ma räägin kohtust! Kas see foorum on juriidilise abi foorum või lihtsalt tulistate siin puusalt ja lahkate asjasse peamiselt mittepuutuvaid osi?

anna kannatust 14.09.2017 19:44 (6 aastat tagasi)

Kohus ei ole laadapidamise koht. Kohtusse pöördutakse konkreetse hagiga. Kui hagi sisuks on eestkoste seadmine siis kuulatakse ära poolt ja vastu argumendid ja kohus lähtub oma otsuse tegemisel eestkostetava huvidest. Kohus teavitab otsusest vaid asjaga seotud osapooli.

Pähklinäpp 15.09.2017 10:01 (6 aastat tagasi)

OK, küsimus ongi vastuargumentide esitamises, kui need, kes peavad/saavad vastuargumente esitada pole teadlikud hagist! Googeldades "eestkoste määramine" esimene vastus "http://www.tallinn.ee/est/g4276s64077" powerpointi esitluse 5ndal slaidil lõpus kirjas, et LOV abistab isikuid kohtusse pöördumisel(ehk siis võib aidata "hooldajal" kohtusse pöörduda). Siis kas kohus teeb kindlaks, et on olemas järglane/järglasejärglane ja kutsub neid ka menetlusse või nt usub "hooldaja" juttu?

Ott 15.09.2017 10:48 (6 aastat tagasi)

Ära aja lihtsat asja keeruliseks! Kui on hagi esitatud nii, et Maali saaks Juulile eestkostjaks siis kohus kaalub asjaolusid, et kas Juuli vajab eestkostet ja mis määral ja kas Maali sobib selleks eestkostjaks ja siis teeb kohus otsuse eestkoste vajalikuses ja määras ja määrab eestkostja. Mingeid lapsi ja lapselapsi kohus sellisel juhul küll otsima ei hakka. KUid edasi võib ja saab eestkostja omakorda nüüd pöörduda kohtu poole ja nõuda kohtu kaudu eestkostetavale vanainimesele toetust või hoolduskulude katmist selle vanainimese lastelt/lastelastelt. Nt paigutab vanainimese hooldekodusse ja hooldekodu kulude katmiseks nõuab toetust

anna veel kannatust 15.09.2017 13:18 (6 aastat tagasi)

Kui on antud kohtusse hagi ja selle hagi esitaja on hooldaja või kov ja hagi sisuks on vanainimesele eestkoste taotlemine/määramine. Siis esmalt tehakse kindlaks kas on eestkostet vaja, eestkoste vajaduse tõestab ära arstid epoolt välja antud dokument. Hooldaja ja sots töötaja, kov kirjeldused. Vastuargumendiks võib olla näiteks see, et vanainimene saab ise teatud asjadega hakkama ja siis määratakse ka eestkoste teatud tingimustel. Sind ei kutsu mitte keegi sinna sehkendama. Kui sa pole seni vanainimesega tegelenud, tema asju ajanud siis mis sa nüüd pabistad?

Otu 15.09.2017 04:33 (6 aastat tagasi)

ei ole sellist määrangut kohati dementne - vana inimene lihtsalt unustab, aga mõistus võib olla selge, nt teab kuupäevi, oma sünniaega, aastanumbrit, oma elukohta, teeb matemaatikatehteid, tunneb tähti,teab kes on president jne.

CC 15.09.2017 06:55 (6 aastat tagasi)

Veelkord - kust ja kas peaks teadma? Kui inimene on teovõimaline, siis ei saagi keegi muu eestkoste määramisest teada kui see sama inimene teistele ei ütle. Sama moodi nagu ka oma testamendi tegemisest, oma kinnisvara müümisest ja kinkimisest - ei pea informeerima mitte kedagi, ka oma lapsi või (varalahususega) abikaasat. Kui kahtlustate, et inimene pole teovõimeline, siis seda saab öelda ainult artlik ekspertiis. Ja igal juhul küsitakse hoodlaja määramisel ka isiku enda arvamud, aga alati ei pruugi kohus seda arvestada.

janely.saliste 12.10.2017 09:19 (6 aastat tagasi)

Tere mul on mure suur.Kirjutan,et siit abi saada kas minu eestkostja võib minult mu raha kõik ära võtta ja elamiseks jätta panka kaartiga ainult 40eurot ja see ka kõik elamiseks söömiseks rohud ja muud asju osta ja ülejäänud maksab ta mu võlgasid ja tahab mind mu kodust välja tõsta ja elama paigutada sotsaalmajja kooli ühikasse või minu ema juurde kuigi mu on oma kodu olemas mis nende arust on elamis kõlbmatu.Kuhu ma pean sellega pöörduma ma olen olnud nädal nii üleval lihtsalt nutnud ja möelnud mul silmnad juba nii paistes.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.