Mitteabieluline kooselu ja varasuhted

J 3.05.2018 14:17 (6 aastat tagasi)

Mees ja naine elasid koos, mees võttis pangalaenu, et osta maja, koos (nii mehe kui naise rahade eest) maja renoveeriti. Maja oli naise nimel. Mõlemad pooled tegid eseme omandamiseks või parendamiseks teinud olulised ja võrreldavad majanduslikud (rahaliselt hinnatavad) panused, see on tõendatav. Naine müüs maja maha, mis alusel saaks nüüd naiselt nõuda 1/2 maja müügist saadut, mis kuulus ka mehele? Hagi kinnisasja ühisomandisse kuulumise tuvastamiseks? Aga mis alusel rahaline nõude?

K 3.05.2018 14:20 (6 aastat tagasi)

Hagi kinnisasja ühisomandisse kuulumise tuvastamiseks? No see oleks ikka väga lootuse hagi. Ühisomand saab tekkida abielulisest suhtes. Pole abielu, pole ka mingit ühisomandit. Mis asi on abielu, on perekonnaseaduses vägagi selgelt defineeritud. Kooselu rõõm ongi see ülim vabadus - kellelegi pole kellegi ees mingeid kohustusi. Meesisik saaks naisikult raha nõude vaid siis, kui tal on selleks mingi lepinguline alus - kas on nt laenuleping? Töövõtuleping? Hooldusleping? vms?

sewu 3.05.2018 16:07 (6 aastat tagasi)

Ilmselt pole vaidlust poolte vahel selles, kellele kuulub maja. See on 100% naise omandis. Kui on võimalik dokumnetaalselt tõestada, et oli omavaheline kokkulepe, et pooled omandmaisest/parendamisest tasub mees, siis tuleks kõne alla alusetu rikastumine (lepingu tühisuse tõttu). Saab nõuda loomulikult seda, et kõik dokumentaalselt tõestatud kulutused naine kompenseeriks. See ongi kohtu vaidlus kas ja kui palju tuleks kompenseerida, sest vastuhagis tõenäoliselt naine väidaks et lasi sul ilma üüri maksmata seal elad aja sinu panus oli üüri eest.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.