kaasomandi eseme võõrandamine

Martin 25.03.2011 16:56 (13 aastat tagasi)

Esimese järjekorra seadusjärgsete pärijate poolt on päritud kinnisasi. Kaasomandi osade suurused on 5/8 + 1/8 + 1/8 + 1/8. Millised on suurima kaasomandi valdaja õigused oma osa võõrandamisel: kinke- või müügileping. Millised on sama osa valdaja õigused võimaliku testamendi koostamisel. Kas nimetatud toiminguid on võimalik läbi viia ilma teiste kaasomanike kooskõlastuseta - nõusolekuta. Lahkarvamus on selles, et suurima osa valdaja ei soovi kinni pidada võrdsuse printsiibist.

Part in 25.03.2011 18:39 (13 aastat tagasi)

Mis tähendab - võrdsus printsiibist? Kaasomandit on võimalik, müüa, kinkida, rentida ja kõike muud mida ainuomandigagi. Selles pole mingit vahet kui suur osa kellegil on. Ja mis pistmist sellel testamendiga on? Oma omandit võib igaüks ükskõik kellele pärandada, kaasomanike arvamust ei pea mingil juhul küsima.

Martin 25.03.2011 19:29 (13 aastat tagasi)

Tänan vastuse eest kuid täpsustan. Tegemist on pärijatega: ema + poeg + tütar + tütar. Ema soovib oma osa mingil moel ühele tütrele "kantida", jättes teised lapsed neile kuuluvate osadega. Poeg ja teine tütar sooviksid võrdset jaotumist ja otsivad selle teostamiseks mõistlikke võimalusi.

Part in 25.03.2011 19:36 (13 aastat tagasi)

emal on täielik õigus pärandada või kinkida oma osa ükskõik kellele ja mitte kellelgi pole õigust kobiseda. Ainult juhul kui pärandamisel on sundosa saajaid, siis võib pärandit vaidlustada. Kinkelepingu puhul ei ole isegi seda. Mingeid "mõistlikke võimalusi" poel olemas - on omaniku tahe ja see on ülim. Seega teised lapsed võivad suu puhtaks pühkida.

??? 25.03.2011 21:41 (13 aastat tagasi)

Sundosa ei tähenda pärandi vaidlustamist. Sundosa tähendab seda, et juhul kui testamendi tegija on oma testamendiga jätnud pärandist ilma oma alaneja sugulase (lapse), ülenaja sugulase (vanema) või abikaasa, kellel seadusjärgse pärimis korral oleks olnud õigus pärida ning kellele testaator pidi oma surma hetkel maksma perekonnaseadusest tulenevalt elatist, on sellisel isikul õigus nõuda sundosa, ehk poolt sellest, mida ta oleks seadusjärgse pärimise korral saanud. Sundosast saab näiteks rääkida siis, kui vanem jätab testamendiga pärandist ilma oma alaealise lapse või nt invaliidist abikaasa, kes ise tööd teha ei suuda ning kes oli testaatori ülalpidamisel. Kaasomanikul on aga tõesti täielik õigus oma osa käsutada, sh seda võõrandada. Ei pea ta selleks kelleltki luba küsima ega kellegi tunnete ega soovidegaga arvestama.

K 25.03.2011 22:06 (13 aastat tagasi)

Kuidas võõrandada mõttelist osa kaasomandist?? Nt korterit. Teoreetiliselt võimalik, praktikas aga teiste kaasomanike nõusolekuta võimatu.

F 25.03.2011 22:24 (13 aastat tagasi)

mis mõttes võimatu? Peab lihtsalt leidma ühe lolli, kes selle osa ära ostab ja astub kaasomanike nimekirja :))

??? 26.03.2011 07:20 (13 aastat tagasi)

Kaasomanik võib vabalt võõrandada oma osa, kui ta vaid leiab ostja, kes seda tema mõttelist osa osta tahab. Kui ostja olemas, lepitakse nagu ikka müügi tingimustes kokku. Minnakse notarisse ja sõlmitakse müügileping. Mingit teiste kaasomanike nõusolekut pole selleks vaja. Pärast müügilepingu sõlmimist on müüja juhul kui ostja polnud mõni teine kaasomanik või müüja lähisugulane (nt laps) kohustatud informeerima teisi kaasomanike müügi toimumisest ning selle olulistest tingimustest (tavapäraselt esitatakse hilisemate vaidluste vältimiseks müügilepingu koopia allkirja ja kuupäeva vastu). Kaasomanikel on sellise info saamisest kahe kuu jooksul õigus kasutada ostueesõigust. St kui nad soovivad võivad nad ise teise kaasomaniku osa samadel tingimustel ära osta. Ostueesõiguse kasutamiseks peavad nad minema notari juurde, tegema ostueesõiguse teostamise avalduse ja deponeerima ostuhinna notari ametikontole. Sellega asub ta sisuliselt müügilepingus ostja asemele. Kaasomandiga tehakse tehinguid igapäevaselt, selles pole midagi erilist (kaasomanis on nt paljud ridaelamuboksid, osades uuemates majades pole moodustatud korteriomandeid, vaid maja on kaasomandis).

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.