Korteri ühistu koosolek, juhatus ja liikmed

triinu 16.05.2016 14:55 (7 aastat tagasi)

Tere, Meil on selline probleem, et meie majas ei tule inimesed kohale koosolekutele. Kortereid on 80, kohale tuleb kuskil 15. Probleem on aga selles, et juhatuse volitused enam ei kehti juba ammu ja sellest tulenevalt, ei pruugi meie teenuspakkujad (gaas, vesi, elekter) meile varsti enam teenust edasi pakkuda, kuni ühistul on volitatud esindajad. Selleks aga, et ühtegi otsust vastu võtta on vaja koosolekul 41 korteri esindajaid. Oleme proovinud inimesi igal viisil teavitada, käinud uste taga, aga mitte midagi. Karistada neid samuti kuidagi ei saa mitte ilmumise eest, nagu ma aru olen saanud. Mis on lahendus? Kuidas nö sundida inimesi kohale tulema?

16.05.2016 15:32 (7 aastat tagasi)

Lahendus on nn korduskoosolek täpselt sama päevakorraga ja teatada inimestele, et sel juhul piisab otsuse vastuvõtmiseks juba kohalolijate lihthäälteenamusest. Need otsused on aga kohustuslikud kõigile.

B. 16.05.2016 15:40 (7 aastat tagasi)

Üldkoosoleku ja korduskoosoleku kvoorum on ilmselt teie ühistu põhikirjaga kehtestatud. Toimige vastavalt oma põhikirjale.

Triinu 16.05.2016 15:58 (7 aastat tagasi)

Selle järgi ongi surnud ring kahjuks. Üldkoosolek on otsustusvõimeline, kui sellel on esindatud üle poole korteriomandiga määratud häältest. Üldkoosoleku otsus on vastu võetud, kui selle poolt anti üle poole koosolekul esindatud häältest, välja arvatud otsused põhikirja muutmise, täiendamise ja uue põhikirja vastuvõtmise ning ühistu ühinemise, jagunemise ja lõpetamise kohta, mis leotakse vastuvõetuks, kui selle poolt anti 2/3 korteriühistu liikmete häältest.

16.05.2016 17:33 (7 aastat tagasi)

Mittetulundusühingu põhikirjas võib sätestada, kui suure osa mittetulundusühingu liikmete osavõtul on üldkoosolek otsustusvõimeline ning millises korras kutsutakse uus üldkoosolek kokku sel juhul, kui üldkoosolekul ei osalenud nõutav arv mittetulundusühingu liikmeid. Seega tuleb Teil juhinduda korteriühistu põhikirjast, sest mittetulundusühingu seaduse § 21 lg 1 teise lause kohaselt peaks vastav säte sisalduma ühistu põhikirjas. Kui üldkoosoleku kokkukutsumisel on rikutud seaduse või põhikirja nõudeid, ei ole üldkoosolek õigustatud otsuseid vastu võtma, välja arvatud siis, kui üldkoosolekul osalevad kõik mittetulundusühingu liikmed. Sageli on põhikirjas sätestatud, et kui korteriomanike üldkoosolek on otsustusvõimetu, kutsub juhatus sama päevakorraga kokku uue üldkoosoleku, mis on otsustusvõimeline osalejate arvust olenemata. Sellele asjaolule tuleb siis üldkoosoleku kutses viidata.

A 17.05.2016 12:06 (7 aastat tagasi)

Nojah, kui Teie maja põhikirjas ei ole sätestatud, et korduvalt kokku kutsustud üldkoosolek võib vastu võtta otsuseid sõltumatult koosolekul osalejate arvust, siis on tõesti probleem. Selleks aga, et põhikirja muuta, peaksite igal juhul vähemalt 41 omanikku või nende esindajat kohale saama.

Triinu 17.05.2016 12:13 (7 aastat tagasi)

seda pole kahjuks juhtunud juba aastaid

B. 17.05.2016 14:38 (7 aastat tagasi)

Pange kirjad postkastidesse, et toimub üldkoosolek päevakorraga: juhatuse valimine, põhikirja muutmine. Lisage juurde info, et juhatuse volitused on lõppenud ning hetkel veel tegutsev juhatus astub nt kuu aja pärast tagasi. Peale juhatuse tagasi astumist ei toimu enam näitude edastamist teenusepakkujale, raamatupidamise korraldamist (st arvete esitamist, tasumist) ning teenused nagu vesi, elekter, küte, prügivedu katkevad. Lisage juurde tungiv soovitus koosolekule kohale tulla või anda kellelegi volitus. Äkki see paneb inimesed mõtlema? Käige inimesed läbi ja küsige volitusi. Jälgige, kas põhikirjas on esindatavate arvu piirang (mitu volitust saab ühel isikul olla) ja järgige seda. Ehk õnnestub saada vajalik kvoorum kokku, et valida uus juhatus ja muuta põhikirja (panna sisse korduskoosoleku klausel). Kui õnnestub põhikirja muuta, kontrollida ka majandamiskulude jaotuse vastavust (kui nt ei jagata teatud kulusid m2 alusel, tuleks see kindlasti põhikirjas sätestada, et vältida probleeme).

Triinu 17.05.2016 14:41 (7 aastat tagasi)

tänan soovituse eest!

17.05.2016 22:58 (7 aastat tagasi)

Inimesi ei pane mitte miski mõtlema, ikka nad ei tule üldkoosolekule. Kutsuge kokku üldkoosolek ja juhatuse liikmetena käige kõik korterid läbi ja küsige üle kas inimene tuleb ise või mitte ja kui ei tule siis andke talle volituse blankett kätte ja täitku või kohe ära selle nimele kes teda üldkoosolekul esindab. Enne aga tehke ümber oma põhikiri, kuhu pange sisse punkt, et teistkordne üldkoosolek on otsustusvõimeline olenemata osalejate arvust ja sellel koosolekul, kus koos volitustega saate kokku üle 50%, kinnitate ka uue põhikirja.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.