Korterelamu renoveerimine

Urmas 16.05.2016 15:13 (7 aastat tagasi)

Tere Enamik maja elanikke hääletasid koosolekul maja renoveerimise poolt ja selle tulemusena on alanud suuremahulised tööd. Renoveerimise käigus toimub rõdude remont, akende vahetamine, radiaatorite ja torustike vahetus igas korteris. Kui tullakse korterisse neid töid teostama, siis selge on see, et tekitatakse kahju ka minu äsja remonditud vannitoale jne. Kes korvab tekitatud kahju ja mida teha kahju hüvitamise nõudmiseks? Tänan abi eest.

16.05.2016 15:36 (7 aastat tagasi)

Kõik sõltub sellest, kuidas te olete omavahel kokku leppinud enne remonti. Iseenesest on mitte ühise haldamise objektide remont reaalomandi valdaja enda vastutus. Juhul kui suudate ära tõestada, et ehitaja käitus pahatatlikult ja lõhkus rohkem kui oli vaja - saab esitada nõude nende vastu.

Urmas 16.05.2016 15:48 (7 aastat tagasi)

Ilmselt lõhutakse täpselt nii palju, kui torustike, radiaatorite ja akende vahetamiseks parasjagu vaja. Mina renoveerimise poolt ei olnud ja millelegi alla pole kirjutanud. Sellegipoolest igas korteris nad oma tööd läbi viivad. Küsimus ongi selles, et kas majaühistu või keegi teine peaks remonttööde käigus tekkinud kahju hüvitama ja mis oleks selle nõude aluseks. Näiteks, kui aknad ära vahetatakse, siis põsed jne jäävad ju minu teha. Seega, nende renoveerimistöödega kaasnevad mulle kulud.

16.05.2016 17:18 (7 aastat tagasi)

korteriühistu on teatud mõttes sundvorm, et ka vähemus peab alluma enamuse otsustele, sõltumata sellest kas nad on midagi tahtnud või mitte. Kuna aknad on kaasomandi osa ja palede reomont on selle tööga seotud, siis mõistlik oleks need ka akende paigaldajatel kohe ära teha - eriti kui nad sellist teenust ju tegelikult ka pakuvad. Aga nagu ma ütesin - kõik sõltub sellest, mida maja enamus on otsustanud. Kui on otsustatud, et iga korteriomanik teeb ise - nii ongi. Kui otsustatakse, et aknafirma teeb ja selle eest makstakse - nii ongi.

Urmas 17.05.2016 11:44 (7 aastat tagasi)

Ma saan aru, et nad võivad tulla ja lõhkuda mu äsja remonditud vannitoas maha osa seinast, kui see on torustiku vahetamiseks vajalik ja jätta seejärel asi sinna paika, juhul kui enamus majarahvast on sellega nõustunud? Kuidagi väga imelik, ausalt öeldes :)

andrus 21.05.2016 19:11 (7 aastat tagasi)

Tere ei saa aru kes on siis korteri omanik kas mina või korteriühistu kui kõik otsused teeb ühistu kas ikka müüa võib ilma ühistu loata ja kas ühistu määrab ka hinna millega võin müüa ja võibolla peab ühistule ka protsendi jätma müügist kummaline olukord oman korterid aga kõik õigused on ühistul.

22.05.2016 16:05 (7 aastat tagasi)

ei ole mõtet siin sarkastilist lolli mängima hakata kui sulle abivalmilt seadusi seletatakse. Kui sa ei saa aru mis asi on kaasomand, siis mine kooli ja saa targemaks.

B. 17.05.2016 14:22 (7 aastat tagasi)

Kaasomandi remondi või renoveerimisega seoses tekkinud kahjud korteriomandi reaalosale tuleb korteriomanikule hüvitada. Korteriomanik peab samas arvestama, et see hüvitamine toimub nö ühisest katlast - kui ühistul nt pole selleks piisavalt vaheneid kogutud, siis võib üldkoosolek kinnitada majandamiskava, mille alusel esiteks kogutakse mingi periood suurema tariifiga remondifondi ja siis kogunenud rahaga hüvitatakse neid kahjud - ehk siis ühistu rahad tulevad nagunii ühistu liikmete endi taskust. Korterelamu kaasomandi korrashoid on kõigi omanike ühine vastutus, seega iga omanikutundega korteriomanik mõtleb oma vannituba kapitaalselt remontides ka sellele, et remonditud seina taha jäid vanad amortiseerumise piiril torustikud. Neile ligipääsuks võimaluse jätmine on mõistliku omaniku jaoks elementaarne.

Urmas 17.05.2016 16:43 (7 aastat tagasi)

Selge. No seda, kas torud olid kulunud või mitte ning kuidas omanik oma vannituba peab remontima, ei lähe hetkel teemaga kokku. Tänud sellegipoolest.

17.05.2016 19:22 (7 aastat tagasi)

kokku läheb see niipalju, et kaasomandis olevaid esemeid - näiteks torusid, ei tohi ilma teiste omanike loata üldse kuskile seina taha peita. Inimestel on arusaam, et minu korter - ise tean mis teen. Tegelikult mitte. Ka küttetorude peitmist või vee ja kanalisatsiooni peitmist - kui nad enne olid nähtavad - saab nimetada ümberehituseks. Tulles tagasi sinu olukorra kirjelduse juurde, siis jah - saavad tulla ja sinu seina maha lõhkuda ja jätta selle sellisena kui sul pole teiste korteriomanike notariaalselt kinnitatud luba neid kuskile seina taha peita.

17.05.2016 23:06 (7 aastat tagasi)

Igasugune torustik ja radiaatorite torud peavad olema korteris selliselt, et töömehed võivad neile lihtsalt ligi pääseda. Meil vahetati küttetorustik ja need üksikud, kes olid oma euroremondi käigus need torud kipsiga ära katnud, pidid ise torustikule ligipääsu avama ja hiljem ise selle ka remontima. Sama oli ka veetorustikuga. Kes oli üleni kahhelkividega kõik kinni katnud pidi ise need ära võtma ja hiljem ise tagasi panema. Aknapalede tegemine, see sõltub lepingust, maja jaoks on vaja vaid aknaid, paled on iluasjad korteriomaniku jaoks, nagu torustiku ümbruses kahhelplaadid. Ja kust see kü raha saab, ikka vaid omanikelt endilt kogub, nii et vahet pole kes tegijale maksab, lõpptulemusena ikka iga omanik maksab.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.