Segadus pärimisega

Kaido 21.05.2016 22:00 (7 aastat tagasi)

Tere. Olen lugenud erinevaid artikleid, foorume ja seadust. Kuid pole leidnud vastust küsimusele, surnud inimene ei ole teinud testamenti ja kui keegi ei algata pärimismenetlust, siis kuidas liigub (kellele) kadunukese vara? Automaatselt abikaasale, lastele...

VaraAutomaatseltEiLiigu 21.05.2016 23:18 (7 aastat tagasi)

Üldjuhul ei tohiks tekkida olukorda, kus pärimismenetlust ei toimu, sest mingi süsteemi alusel algatavad notarid selle automaatselt. Kui pärijaid ei teata, siis esmalt üleskutsemenetlus. Seejärel vastavalt pärimisseaduse § 125 lg 3: Kui ükski pärija ei ole teada ega teata endast ühe kuu jooksul pärija väljaselgitamise üleskutsemenetluses üleskutse avaldamisest arvates või kui endast teatanud isik ei suuda ühe kuu jooksul üleskutsemenetluse tähtpäeva möödumisest arvates oma pärimisõigust tõendada, eeldatakse, et seadusjärgne pärija on pärandi avanemise koha kohalik omavalitsusüksus või käesoleva seaduse §-s 18 nimetatud juhul riik.

vastus 23.05.2016 09:41 (7 aastat tagasi)

Notarid ei algata automaatselt midagi (või arvad sa tõesti, et notarid lihtsalt nö jahivad surnuid?). Pärimismenetlus saab alguse, kui keegi selle alustab. Ja õigus alustada on ennekõik pärijatel, kuid ka võlausaldajatel või muudel huvitatud isikutel (nt naabritel, kes sooviks servituuti seada, või mida iganes, kuid ei saa seda teha, kuna isiku x pärijad pole teada). Pärast 2009.a., mil Eesti läks üle pärandist loobumise süsteemile, läheb pärand aga tõepoolest automaatselt pärijatele üle pärandi avanemise ehk pärandaja surma hetkest. Pärijatel on oma pärimisõigusest teada saamisel õigus 3 kuu jooksul soovi korral pärandist loobuda. Seega kui pärija pärandist loobuda ei taha, pole tal ka pärimiseks vaja midagi teha, sest pärija on ta nagunii. Pärimismenetluse mõte ongi välja selgitada ja fikseerida, kes on isiku x pärijad, st teha kindlaks ega keegi neist pärandist loobunud ei ole. Pärimistunnistus on pärijatele vajalik vaid siis ja selleks, kui on vajadust kolmandatale isikutele oma pärijaks olemeist tõestada (nt selleks, et saada pangast kätte pärandajale kuulunud raha, või selleks, et käsutada pärandvara hulka kuulunud kinnisvara).

Ega ma täpselt ei teagi 26.05.2016 14:21 (7 aastat tagasi)

Notarite e-süsteem peaks olema seotud rahvastikuregistriga. Ehk süsteem peaks olema suuteline tuvastama olukorrad, kus isik on surnud, kuid pärimise osas pole keegi huvi tundnud. Sellisel juhul võib pärijaks olla KOV või riik. Notarid nö ei jahi, vaid pigem toimub mingisugune teavitamine, et isiku X suhtes tuleb teha üleskutsemenetlus jne. Vara automaatselt liikumise all mõtlesin, et näiteks kinnistusraamatu kannet automaatselt ei muudeta. Kas ilma pärimismenetluseta saab kinnistu omaniku kannet muuta? Ehk vara, vähemalt teatud vara, üleminekuks on vaja pärimismenetlust.

vastus 26.05.2016 17:12 (7 aastat tagasi)

Su postituse algus sinu soovunelm, kuid nii asjad ei käi. Mõtle kasvõi sellele, et pärimismenetlusega kaasnevad kulud (kõige minimaalsemalt ca 230 eurot) - kui surnud isikul x ei olnud mingit vara, mille käsutamiseks oleks vaja oma pärimisõigust tõendada (ei olnud sõidukeid, ei olnud kinnistuid, ei olnud pangakontosid või vähemalt ei olnud neil raha, ei olnud osakuid, ei olnud aktsiaid), siis oleks ju karjuvalt ebaõiglane, et mingi süsteem genereerib ilma kellegi soovita pärimismeneltuse, mille puhul peavad isikud (viimases järjes kasvõi KOV) lihtsalt niisama vähemalt 230 eurot välja käima. Kas sulle tõesti see meeldiks? Vastus küsimusele - ei ilma pärimismeneltuseta ei saa surnud isikule kuuluva kinnistusraamatu kanne muutuda.

KuidasSiisAsjadKäivad? 26.05.2016 17:37 (7 aastat tagasi)

Need kulud jäävadki KOV või riigi kanda: http://www.ohtuleht.ee/526710/omavalitsused-maadlevad-volgades-parandustega Lihtsalt ei leia hetkel viiteid sellele, kuidas notareid teavitatakse vajadusest algatada pärimismenetlus. Mingi süsteem peab ju olema, sest kuidas muidu ei jõuab KOV või riik pärijaks, kui muid pärijaid ei ole, kes menetluse algataks.

???? 30.05.2016 14:01 (7 aastat tagasi)

lisaks olukorrale, kus isikust jääb järgi mingi vara (kinnisvara või kasvõi võlad), mis lahendamist vajab, on väga palju olukordi, kus mingit vara (vähemalt mitte sellist, mis lahenduseks pärimistunnistust vajaks) järgi ei jääks. Ja oleks ikka äärmiselt tobe, kui sellisel juhul hakkaks mingi süsteem automaatselt pärimismenetlusi genereerima ja sellega kaasneks pärijale (kasvõi siis KOV-ile nende tasude maksmise kohustus). Kujuta nt ette olukorda, kus sul sureb laps, kellest jääb järgi parimal juhul riideid ja mänguasju või eakas vanem, kellel kinnisvara ega võlgu polnud ning ainus märkimisväärne vara pangakontol olnud mõnikümmend eurot, mille panga sisereeglite kohaselt niisama kätte said, ning siis genereeriks sinu soovitud süsteem automaatselt pärimismenetluse, milleks mingit vajadust pole, ning millega kaasneb sulle kui pärijale vähemalt paarisaja eurose kulu tasumise kohustus. Oleks vist päris ebameeldiv, või kuidas? Sellepärast ongi süsteem, et kui pärijate fikseerimiseks on vajadus, tuleb huvitatud isikul pärimismenetlus algatada.

A 26.05.2016 18:35 (7 aastat tagasi)

Aga asjad käivad üsna lihtsalt. KOV või riik jõuavad pärijaks üksnes siis, kui mingi pärimismenetlus on alustatud, näiteks on keegi esitanud pärandist loobumise avalduse, ning kui seejärel on pärandist loobunud ka kõik teised seadusjärgsed pärijad, siis jõuabki kord riigi või KOV kätte, kellel aga pärandist loobumise õigust ei ole. Teine võimalus on see, et pärimismenetluse algatamise avalduse esitab keegi kadunukese võlausaldajatest, kes pärandvara arvelt midagi saada loodab. Kolmas võimalus on aga riigil või KOV-l endal see pärimismenetlus notari juures algatada, juhul kui on teada, et kadunukesel teisi pärijaid ei ole. Ehk siis kokkuvõtval niikaua kui keegi ei ole notari poole oma pärimissooviga või siis pärandist loobumise sooviga pöördunud, niikaua mingit pärimismenetlust ei toimu, kuna pärimismenetlust saab algatada üksnes avalduse alusel (PärS § 166 lg 1). Ka üleskutsemenetluse (PärS § 169) saab notar läbi viia üksnes peale pärimismenetluse algatamist või koos sellega.

VõiSiiski 27.05.2016 00:51 (7 aastat tagasi)

ka võimalik :)

Kai-Leen 31.05.2016 14:12 (7 aastat tagasi)

Kasutan teemat ära: meil umbes sama seis. Isa suri, kinnisvara oli/on isa nimel. Ema ei soovi pärismismenetlust algatada (tülitsegu me peale tema surma). Kui nüüd keegi pärismismenetlust ei algata, siis kas hiljem, kui ema on surnud, algatada pärimismenetlus, on kolmest lapsest ühel näiteks õigus loobuda pärandist või on see aeg siis juba möödas (3 kuud). Vabandan, kui tuli segane jutt/küsimus.

ave 31.05.2016 15:28 (7 aastat tagasi)

isa surma järel on 3 kuud aega pärandist loobuda. selleks et isa pärandist loobuda, tuleb minna noteri juurde ja algatada pärimismenetlus, muidugi saadab notar ka teistele pärijatele siis teated

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.