Vanema hoolduskohustus

KR 25.05.2016 12:24 (7 aastat tagasi)

Minu ja venna isa suri. Isa hooldas viimase aastakümne üksi vanaema. Isa vend arvab, et mina ja minu vend on automaatselt nüüd temaga ühel pulgal ja kuna vanaema on hetkel hooldekodus, siis tuleb puudu jäävas summas kulud kolmeks jagada. Onul on endal ka 2 last, sh üks on täisealine. Nendelt ta ei soovi midagi. Kas me vennaga oleme automaatselt nagu kaks minu isa ... ehk nagu kulude katmise osas oleks vanaemal nüüd 2 lapse asemel 3 last, kes võrdselt kulusid jagavad? Asi ei ole vanaemas. Me armastame vennaga vanaema. Aga kuna hetkel tundub, et onul on lihtsalt põhimõte, et miks tema üksi peab ... ta ei saa aru, et see on TEMA ema. Lisaks on meil vennaga omal lapsed ülal pidada ja kasvatada. Vanaema ja vanaisa pärandus jagati kahe lapse vahel ära pärast vanaisa surma ... jagati ära ka vanaema vara. Isal ei jäänud midagi alles, see kulus 14 aasta jooksul ära elamisele, et seda raha meil, pärat isa surma, kasutada ja vanaema tarbeks anda ei ole.

Ave 25.05.2016 14:58 (7 aastat tagasi)

§ 96. Ülalpidamist andma kohustatud isikud Ülalpidamist on kohustatud andma täisealised esimese ja teise astme ülenejad ja alanejad sugulased (edaspidi ülalpidamiskohustuslased ). § 98. Õigustatud isikute järjestus (1) Kui ülalpidamist saama õigustatud isikuid on mitu ja ülalpidamiskohustuslane ei ole võimeline neile kõigile ülalpidamist andma, siis eelistatakse alaealist last teistele lastele, lapsi kaugema astme alanejatele sugulastele, alanejat sugulast ülenejale sugulasele ning ülenejate sugulaste puhul lähema astme sugulast kaugema astme sugulasele. - Ehk siis kui sinul ja vennal on alaelisi lapsi siis esmalt arvestatakse nende laste vajadustega. Kui omavahel kokkuleppele ei saa siis lahendab asja kohus ja arvesse võetakse kõigi osapoolte varalist ja sissetulekuid. Koos teie onu ja teiega võivad kulusid aidata katta ka Teie onu lapsed. (enda kogemus: olin just lõpetanud korteri järelmaksu tasumise, omasin autot ja abielus ei olnud, lapsi ka polnud. Mind kasvatas ema üksinda, olin vallaslaps ja vanaemale pere häbiplekiks. Vanaema oli eluaeg aidanud tublit tütart, kes korralikult abielus olles lapsed sai. Minu ema suri kui olin 18a. Koolis käisin töö kõrvalt kuna teenisin endale ise ülalpidamist. Nüüd vanaema jäi viletsaks ja tädi paigutas vanaema hooldekodusse. Ja kuna ma üksinda, ilma ülalpeetavateta ja varakas naisterahvas (30 a) siis soovis tädi, et mina ka kõik kulud kannaksin. Palkasin juristi kelle abil sis tuli ka õiglane otsus, kuna vanaemal oli tehtud testament tädilaste kasuks siis minu kanda jäi 100 eur, ülejäänud summa tasub tädi koos oma tütardega)

KR 25.05.2016 21:40 (7 aastat tagasi)

Aitäh näite ja kogemuse jagamise eest. Sain juristilt ka teada, et abikaasale minu kohustus ei laiene, mis on hea uudis, sest olen tegelikult nö ülalpeetav. Teen küll tööd aga eesti Vabariigis ma omale veel palka maksta lihtsalt ei jõua. Sama moodi on ju ka pärandvaraga, see ei kuulu ühisvara alla automaatselt.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.