Lasteaia kohatasu vahe nõude tähtaeg

Lapsevanem 27.05.2016 18:45 (7 aastat tagasi)

Küsimus nõude aegumise tähtaja kohta, kui 1,5-7-aastane laps ei ole saanud kohta munitsipaallasteaias ja laps on seetõttu käinud eralasteaias, kus kohatasu on kõrgem kui munitsipaallasteaias. Sain hiljuti teada, et sellisel juhul oleks pidanud vald kompenseerima eralasteaia kohatasu vahe, millest vald on kuni kohtuotsusteni 2015. a. keeldunud. Millise perioodi eest on lapsevanemal õigus kohatasu vahe osas kompensatsiooni küsida, kui vald ei ole täitnud seadusest tulenevat kohustust ja ei ole lasteaiakohaga viivitamisel lapsevanemat vastavast õigusest teavitanud? Arvestades, et selliseid lapsi on vallas hulgi, kuni tänase päevani, kas tegemist võib olla alusetu rikastumisega (TsÜS § 151), kui vald pidi seadusest tulenevalt teadma oma kohustusest, kuid seda teadlikult eiras? Lapsevanemad pidid oma õiguste kaitseks pöörduma kohtusse, kuid kõigil sellist teadmist ega võimalust kahjuks polnud. Oma lapse panin lasteaia järjekorda 2010, aastatel 2011-2013 käis eralasteaias ja alles 2013 sügisel sai koha munitsipaallasteaias (5-aastaselt). Kohatasu vahe oli väga suur ja kui KELS-ist tulenevalt (https://www.riigiteataja.ee/akt/114032011006?leiaKehtiv) oli vallal kohustus vahe kompenseerida, küsiks meeleldi enammakstud summa tagasi, kui nõue aegunud ei ole. Enne 2015. a. vald kohatasu vahe kompenseerinud ei ole.

A 30.05.2016 09:20 (7 aastat tagasi)

Alusetu rikastumisega siin vast küll tegemist ei ole. KOV-lt igasuguste hüvede taotlemine käib ikka avalduse alusel, seega esmalt tuleb KOV-lt taotleda kohatasu hinnaerinevuse hüvitamist ning seejärel, kui KOV keeldub, saaks seda taotleda juba halduskohtus. Millisest KELS sättest see kohustus vallale tulenes?

Lapsevanem 6.07.2016 19:42 (7 aastat tagasi)

Tänan vastuse eest! KELS § 10 lg 1 tuleneb valla kohustus tagada lapsele lasteaiakoht alates ajast, kui ta saab pooleteise aasta vanuseks. Koha puudumisel on tekitatud lapsevanemale varalist kahju, kuna eralasteaia kuutasu oli kõrgem kui oleks olnud munitsipaallasteaias, kuhu vald ei olnud suuteline kohta andma. Olen saanud tagasisidet, et nõude aegumise tähtaeg on 3 aastat, kuid 2015. aastani ei ole vald hinnaerinevust lapsevanematele kompenseerinud, kohustus tuleneb kohtulahendist 2015. aastal. Siit minu huviküsimus, kas saab tugineda 3-aastasele aegumistähtajale, kui 3 aastat tagasi vald hinnaerinevusi ei kompenseerinud ja selline kohustus sai kohtulahendi alles 2015. aastal?

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.