Päritud kinnisvaraga tehingute teostuse piirangud

tegelane 20.06.2016 13:37 (7 aastat tagasi)

Tere, Sissejuhatus teemasse: Mõni aeg tagasi sain teate et minu kohta on algatanud pärimis menetlus notari juures, algatajaks oli yks korteriyhistu (mina olen esimese järgu pärija ja yhistu algatas selle tõttu et ei tekiks kommunaal võlga). Mina seda kinnisvara ei taha enda nimele. Minu küsimus nüüd: Kas mul on võimalik teostada selline tehing et mina kui esimese järgu pärija loobun pärandist, ja minu tütar võtab pärandi vastu avaldusega, ning samal kalendripäeval kui notar on kinnitanud pärimismenetluse tunnistusega, läheb tütar teise notari juurde ning kinkelepinguga kingib antud kinnisvara ühele juriidilisele isikule ? Või on seal mingid ajalised piirangud ?

A 20.06.2016 14:50 (7 aastat tagasi)

Aga miks peaks minema teise notari juurde? Kui minna teise notari juurde, siis ei saaks müügitehingut vormistada enne, kui korter on vormistatud kinnistusraamatu kandega pärandi vastu võtva tütre nimele, kande tegemine aga võib võtta paar päeva aega. Pärandi vastuvõtmise ja müügitehingu võiks aga vormistada sama notar ning sellisel juhul võiks teha mõlemad tehingud korraga.

vastus 20.06.2016 14:54 (7 aastat tagasi)

Jah, ajalised piirangud võivad loomulikult olla. Pärast 2009.a. jaanuari surnud isiku pärimismenetluses (ja pärimismenetlused algatakse ikka kadunukeste järel, mitte pärijate järel) on pärijal õigus pärandist loobuda 3 kuu jooksul pärandaja surmast või pärandaja surmast teada saamisest. Seda, millal su ema või isa suri, sa ei kirjuta. Seega arvuta ise, kas ema või isa surmast on 3 kuud möödunud või mitte. Kui on möödunud, oled sa seaduse järgi nagunii pärija ning pärandist loobuda sa ei saa. Ükski vägi ei keela sul endal seda pärimise teel saadud võlgadega korterit kelle iganes ära kinkida.

tegelane 20.06.2016 15:24 (7 aastat tagasi)

Pärimismenetluse algatas võlausaldaja ( korteri yhistu) enda nimele ei saa ma antud korterit kirjutada (Kuna minu vastu on kohtutäituril teine nõue, aga see on vaidlustatud kohtus aga menetlus kestab veel aastaid) aga kuna korteriyhistu algatas pärimismenetluse ja see peab toimuma 3 kalendrikuu jooksul. Isik kes suri tegi ka koduse testamendi kus on kaks tunnistajat (allakirjatanud) siis esitan selle notarile, või loobun pärandist ( ja see õigus tekib peale pärandusmenetluse algatamist 3 kuu jooksul ) tütre kasuks kes kingiks selle kinkelepinguga ühele juriidilisele isikule. Seega vastus miks antud korter ei saa minu nimele tulla kuna sellisel juhul paneb kohtutäitur kohe aresti peale mida ta aga ei saa teha pärandi menetluses (ka notar kes pärandimenetlusega tegeleb)

epp 20.06.2016 17:29 (7 aastat tagasi)

Kui kodus tehtud testament on tehtud tütre kasuks ja vastab nõuetele siis läheb tütar sellega notari juurde ja annab asja käiku. Edasi teavitab notar teisi võimalie pärijaid et ehk on kellelgi kveel testament mis hilisema kuupäevaga ja määrab aja millal päranditunnistuse vormistab kui selleks ajaks muud, hilisemat testamenti ei ilmu siis saab tütar pärandi vormistada ja kohe ka edasi kinkida. Sul ei ole üldse asjaga pistmist! Kui aga testament tehti sinu nimele ja sul on täiturid kaelas siis ei saa sa pärandist loobuda, vaid selle arvelt pead võlgu tasuma

A 20.06.2016 17:48 (7 aastat tagasi)

Pärandist loobumine on siiski võimalik ka testamendijärgse pärimise puhul, eeldusel et loobumise tähtaeg ei ole möödunud. Samas võib võlausaldaja taotleda kohtu kaudu loobumise tühistamist tehingu tagasivõitmise korras. Kui isik, kes on õigustatud pärima testamendi järgi, pärandist loobub, siis läheb pärimisõigus edasi seadusjärgsetele pärijatele.

epp 20.06.2016 20:11 (7 aastat tagasi)

kui teemataja tütre kasuks on tehtud testament siis on ju kõik korras ja pärimine toimub testamendi järgi

A 21.06.2016 10:48 (7 aastat tagasi)

Mina sain küll aru, et testament on tehtud teemataja enda kasuks, kuid ta ei taha seda käiku anda, kartes, et kohtutäitur paneb pärandile käpa peale.

epp 21.06.2016 12:30 (7 aastat tagasi)

kui teema algataja kasuks testament ja ta ka muud moodi oleks esmane pärija siis jh võlanõudja, kes pärimise algatas ja muud täiturid arestivad korteri ja sellega ei ole tõesti võimalik mingeid tehinguid teha enne kui võlad tasutud

A 20.06.2016 16:17 (7 aastat tagasi)

3-kuuline tähtaeg ei ole mitte tähtaeg pärimismenetluse läbiviimiseks ega algatamiseks, vaid tähtaeg mille jooksul alates pärandaja surmast ning oma pärimisõigusest teada saamisest on Sul õigus pärandist loobuda. Ehk siis seda 3-kuulist tähtaega ei tule lugeda mitte pärimismenetluse algatamisest, vaid päevast, mil said teada või pidid teada saama isa surmast (PärS § 119 lg 1). Kui see tähtaeg on möödunud, siis enam pärandist loobuda ei saa. Sellisel juhul väljastab notar pärimistunnistuse, et Sina oled pärija ning kohtutäitur paneb sellele kenasti käpa peale.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.