Avalik koht

Kaja 21.06.2016 11:28 (7 aastat tagasi)

Tere, kui kaupluses "Prisma" on üleval pildistamist/filmimist keelavad sildid, kuid kodanik ikka teeb seda vaatamata poetöötajate ja sisevalvetöötaja palvetele. Kas sisevalvetöötajal on õigus võtta telefon oma kätte ja lõpetada kaamera rakendus ja seejärel tagastab koheselt telefon? Kas kauplus Prisma läheb avaliku koha/ruumi mõiste alla? Kodanik lähtub vaid Põhiseadusest, et teda ei huvita mingid poe sisekorraeeskirjad ja sisevalvetöötaja ametijuhendid, mis pidavat olema kõik Põhiseadusega vastuolus. Põhiseadus on tema jaoks vaid A ja O. Isik filmis seal teatud situatsiooni, kuid selle käigus jäid peale ka poodi külastavate klientide näod.

Maja 21.06.2016 17:54 (7 aastat tagasi)

Kauplus EI OLE avalik koht. Väljud kauplusest ja siis oled avalikus kohas, aga maja sees oled AS Prisma territooriumil, kus tal on õigus oma territooriumi kaitseks sulle ka jalaga p.sse anda. Viimase tegevuse vastu võid küll kaebuse esitada kui kehaline väärkohtlemine.

Onari Kämmal 26.06.2016 18:26 (7 aastat tagasi)

Kauplus ON avalik koht - ma pean nüüd tunnistama, et "pühapäevajuristina" ma peast ei tulista, kust seadus(t)est see tuleneb, aga üldlevinud definitsioon on, et kui suvaline inimene saab/võib ilma omanikult igakordset konkreetset luba küsimata sinna sisse jalutada, siis see loetakse avalikuks kohaks. Küll aga on kauplus samal ajal siiski ka eraterritoorium, kus omanik võib kitsendavaid tingimusi rakendada, näiteks fotografeerimise keelu. See, kas sisevalvetöötajal on õigus isikult telefon jõuga ära võtta, on veidi hallim ala.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.