auto ostu-müügi leping

masa 28.06.2016 00:56 (7 aastat tagasi)

Eestis ostavad vanemaid kasutatud autosid niinimetatud kiirmüügihinnaga päris mitmed firmad, kus ostu-müügi lepingusse kirjutatakse ainult müüja andmed. Edasi läheb auto platsile ja kui kunagi keegi selle sealt ära ostab, siis kirjutatakse lepingusse ka ostja andmed. Et selle lepingu alusel saaks siis ostja auto oma nimele registreerida. Ostja autot oma nimele ei ole registreerinud ja müüja on auto registrist ajutiselt kustutanud, ka kindlustus on peatatud. Müüjal (siis endisel autoomanikul) ostja andmed puuduvad. Küsimus tulenebki nüüd siit, et kui see auto osaleb liikluses, siis vastutab autojuht, miks pole registris ja puudub kindlustus?? Aga kes siis vastutab, kui autole tehakse trahvi, siis kui juht pole tuvastatav, näiteks kiiruskaamerad, vale parkimine. jne ??

Hmm... 28.06.2016 08:57 (7 aastat tagasi)

Ma ei saa aru, milles probleem.Kui teed selle ostu-müügi lepingu, siis ütled selle firmale, et paber peab olema korrektne.Ostja nimi (firma oma) sinna lepingusse.Kui nad ei taha, siis ütled head aega ja ongi kõik.Sina dikteerid tingimused!!!

Andris 28.06.2016 16:51 (7 aastat tagasi)

Masa küsimus oli midagi muud. Kui inimene on sellises olukorras, mida kirjeldas Masa, siis pole tal abi teadmisest, et oleks võinud parklat valides midagi teisiti teha. Olen olnud sarnases olukorras (mitte küll läbi parkla, aga tehing vormistati tuttavaga kodus, raha käes, aga tuttav ei kiirustanud autot arvele võtma). Vähemalt minule seletas ARKi töötaja, et niikaua, kui uus omanik ei ole autot oma nimele võtnud, vastutab vana omanik. Hiljem on võimalik ostjalt ainult kohtu kaudu kahjud välja nõuda.

masa 14.07.2016 00:04 (7 aastat tagasi)

Aga oskab keegi öelda, kuidas sellisel korral käituda, kui auto on müüdud ülal kirjeldatud moel. Uus omanik teda omale arvele ei võta, vaid teeb ta omale varuosadeks, lammutab laiali. See tähendab, et autot pole. arvel oli ta viimasena müüjal ja romula paberit ka pole, et auto läks lammutusse??? Arvelt ajutiselt saab küll maha võtta aga see oli vist ainult kaheks aastaks ja pärast võib ju probleemiks tulla sundkindlustus??

A 14.07.2016 09:56 (7 aastat tagasi)

Sõiduki omandiõigus ei teki registrikandest ega ka lõpe registrikandega, vaid omand läheb üle valduse üleandmisega, kui omandiõiguse üleminekus on kokku lepitud. Kui nüüd uus omanik ei lähe ARK-i ning ei tee sõidukit oma nimele, siis võimalike trahviteadete vaidlustamiseks piisab kui esitad ostu-müügilepingu, et sõiduk müüdud. Mis nüüd puudutab võimaliku sundkindlustuse nõuet, siis selle vältimiseks on siiski parim viis minna koos uue omanikuga kohe ARK-i et sõiduk ümber registreerida ning enne sõidukit mitte üle anda.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.