Hooldusõigus

Topicstarter 11.07.2016 16:42 (7 aastat tagasi)

Tere! Kui lapse põlvnemine on tuvastatud kohtu kaudu ( oli ka DNA ekspertiis), kas lapse isa saab hooldusõigust lapse üle ka ? Lapse sündi registreerimisel emale on määratud ainuhooldusõigus, kas see on muutunud peale seda kui lapsele on väljastatud uus sünnitunnistus juba lapse nimega.

answer 11.07.2016 23:45 (7 aastat tagasi)

Kui vana lapsega on tegemist?

to Topicstarter 11.07.2016 23:58 (7 aastat tagasi)

Tere kuidas teie küsimusest aru saada? teile on määratud ainuhooldusõigus(kuidas siis?kas kohtu kaudu?) samas küsite kas lapse isal on hooldusõigus lapse üle kui teile on määratud ainuhooldusõigus.väga arusaamatu

Onari Kämmal 12.07.2016 00:22 (7 aastat tagasi)

Hooldusõigust saab määrata ainult kohus. Vaevalt, et lapse sünni registreerimisel reaalselt emale ainuhooldusõigusmäärati, lihtsalt toona väljastati sünnitunnistus ilma isa andmeteta. Kui nüüd väljastati peale põlvnevuse tuvastamist uus sünnitunnistus koos isa andmetega ja hooldusõiguse kohta otsust ei tehtud, siis on vanematel ühine hooldusõigus.

teemalagaja 12.07.2016 01:06 (7 aastat tagasi)

Olen teemaalgaja. Laps on 3 aastane. Seaduse järgi, kui last registreerib ainult ema, siis temale kuulub ka ainuhooldusõigus, samuti kui last registreerib paar, kes ei ole seaduslikult abielus võivad nad kohapeal sünni registreerimisel määrata, et ainuhooldusõigus kuulub ainult ühele vanematest .(ehk siin ei ole tegemist kohtuotsusega). Seaduses ei saanud leida midagi sellest, mis toimub hooldusõigusega, kui isadus on tuvastatud kohtu kaudu, on selge et tekkib ülalpidamiskohustus, aga ülalpidamiskohustus ja hooldusõigus ei ole omavahel seotud.

ave 12.07.2016 18:29 (7 aastat tagasi)

kui kohtus lapse isa ei nõudnud lapse suhtes hooldusõigust siis seda tal ka ei ole

A 13.07.2016 09:30 (7 aastat tagasi)

Ave, ei ole nii. Hooldusõigus kuulub lapse vanematele vahetult seaduse alusel. Sellest võib vanem kas isaduse omaksvõtmisel loobuda (juhul kui vanemad ei ole omavahel abielus) või siis saab läbi kohtu määrata hooldusõiguse ühele vanematest. Asjaolust, et lapse sündimisel kanti sünnitennistusele üksnes ema andmed, ei tähenda seda, et emal oleks sellest tekkinud ainuhooldusõigus. PKS § 116 (1) Vanematel on oma laste suhtes võrdsed õigused ja kohustused, kui seadusest ei tulene teisiti. (2) Vanemal on kohustus ja õigus hoolitseda oma alaealise lapse eest (edaspidi vanema hooldusõigus). Vanema hooldusõigus hõlmab õigust hoolitseda lapse isiku eest (edaspidi isikuhooldus) ja õigust hoolitseda lapse vara eest (edaspidi varahooldus) ning otsustada lapsega seotud asju. § 117 (2) Kui vanemad ei ole lapse sünni hetkel omavahel abielus, on neil ühine hooldusõigus, kui nad isaduse omaksvõtu tahteavaldusi esitades ei ole väljendanud oma soovi jätta vanema hooldusõigus vaid ühele vanematest. § 118 (1) Vanemad teostavad lapse suhtes ühist hooldusõigust ja täidavad hoolduskohustust omal vastutusel ja üksmeeles, pidades silmas lapse igakülgset heaolu.

Ave 13.07.2016 16:26 (7 aastat tagasi)

Antud juhul oleks siiski isal tulnud kohtus taotleda ka hooldusõiguse jagamist ja suhtlemiskorda. automaatselt ei muutu miski.

A 13.07.2016 22:46 (7 aastat tagasi)

Hooldusõiguse jagamist ja suhtlemiskorra määramist läbi kohtu tuleb nõuda üksnes siis, kui nad selles omavahel kokkuleppele ei jõua, niikaua aga on neil seadusest tulenev ühine hooldusõigus.

Ave 14.07.2016 09:13 (7 aastat tagasi)

Kui lapse snni registreeris ema ja sai ainuhooldusõiguse ja hiljem kohtuotsuse esitamisel sai laps ka isa sünnitunnistusele. Kui see isa aga ei olnud kohal ja ei muudetud hooldusõiguse osa ümber siis automaatselt ei ole isal küll mingit hooldusõigust. Isa saab selel nõuda vaid kohtukorras nüüd

A 14.07.2016 09:24 (7 aastat tagasi)

Millest selline järeldus? Hooldusõigus ei teki mitte mingisugusest registrikandest vaid see tekib koos lapse sünniga mõlemal vanemal vahetult seaduse alusel, olenemata sellest, kas lapse sünd on registreeritud või mitte. Vanema tahteavaldust või siis kohtuotsust on vajalik üksnes ühise hooldusõiguse lõpetamiseks.

A 14.07.2016 09:35 (7 aastat tagasi)

Siiski on Riigikohus lahendis 3-2-1-45-11 (p 18) märkinud "Vanema õiguste ja kohustuste maht sõltub sellest, kas vanemale kuulub lapse suhtes hooldusõigus või mitte. Üldjuhul saavad PKS § 117 järgi nii abielus olevad kui ka abielus mitteolevad vanemad lapse sünni järel lapse suhtes ühise hooldusõiguse. Üksnes juhul, kui lapsel on ainult üks seaduses sätestatud korras kindlaks tehtud vanem või kui vanemad, kes ei ole lapse sünni ajal abielus, väljendavad isaduse omaksvõtu tahteavaldusi tehes PKS § 117 lg 2 järgi soovi jätta vanema hooldusõigus üksnes ühele vanematest, saab vanem sündinud lapse suhtes ainuhooldusõiguse." Seega tõepoolest kuna lapse sünni ajal oli kindlaks tehtud üksnes üks vanem, siis kuulub vaadeldavas asjas lapse emale ainuhooldusõigus, mille muutmiseks on vajalik kohtuotsus. Nii et Avel on siiski õigus.

teemaalagaja 14.07.2016 14:58 (7 aastat tagasi)

Tänan vastajaid abi ees. Kuna oli vaja teada, kas nüüd on tarvis kohtule esitada hooldusõiguse piiramise taotlust, või kui isal nii kui hooldusõigust ei ole, ei ole mõtet seda teha.

B 14.07.2016 20:51 (7 aastat tagasi)

Kui hooldusõigust juba pole,siis ei ole ju ka midagi piirata

marika 24.07.2016 07:35 (7 aastat tagasi)

Lapse isast põlvnemise tuvastamine on tagasiulatuv kuni lapse sünnini, nagu seda on ka isast põlvnemise vaidlustamise tõttu lapse sünniakti kande ebaõigeks tunnistamine. Seega tuleb mees kohtus põlvnemise tuvastamise korral lugeda lapse isaks, s.o esimese astme ülenejaks sugulaseks, alates lapse sünnist- RK lahend 3-2-1-36-08. seega on neil ka ühine hooldusõigus, kuni kohus pole seda emma-kumma avalduse alusel teistmoodi reguleerinud

vaarika 24.07.2016 11:12 (7 aastat tagasi)

ei ole nii! hooldusõigus sai paika siis kui lapse sünd sai registreeritud ja see ei muutu iseenesest. Koos isaduse tuvastamisega oleks lapse emal või isal tulnud kohtus ka hooldusõiguse küsimus üles võtta ja siis oleks kohusoleks selle määranud.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.