Elatis lapsehoolduspuhkuse ajal

Julija 13.08.2016 13:22 (7 aastat tagasi)

Tere. Peres on 3 last: 12-aastane (teiselt mehelt) ja 4- ja 2- aastased. 12-aastasele (sünd.2004) maksab tema isa igakuiselt elatist vastavalt miinimumpalga seadusele. Olin tema isaga abielus, lahutati 2008 aastal. Kindel töökoht on olemas. Teine abielu on 2011 aastal ning samal aastal jäin lapsehoolduspuhkusel. Maksti vanemahüvitist. Tööle ei jõudnud tagasi minna, jäin uuesti sünnitus- ja hoolduslele ja seejärel lapsehoolduspuhkusele. Nagu teada, vanemahüvitist makstakse ca 1,3 aastat (kui oled saanud sünnitusraha). Seega on küsimus esimese (12.a) lapse elatise kohta. Olen hetkel teise mehega abielus ja kõik (mina ja 3 last, üks nendest mitte tema oma) oleme 100% tema ülalpidamisel. Kui olen mitu aastat nii öelda "töötu", kas on elatise maksmise erisused isa poolt?

Maret 13.08.2016 14:02 (7 aastat tagasi)

Miks peaks olema? Teie praegusel mehel ongi ju kohustus teid ülalpidada kahest väikesest lapsest rääkimata, ei pea ju ex sellepärast elatist rohkem maksma.

asjalikult 13.08.2016 16:40 (7 aastat tagasi)

Kui esimese lapse isa maksab elatist miinimumpalga suuruses ja sul on kohtu poolt määratud, et elatis tõuseb ka seoses miinimumpalgaga siis nii ongi . Kuion kohtuotsus ja mees ei maksa siis kohtutäituri juurde. See kas sina oled või ei ole lapsehoolduspuhkusel või mitu last on peres uue mehega ei mängi rolli, lapse isal on kohustus oma last elatada vähemalt poole miinimumpalga ulatuses

Selline juhus 14.08.2016 11:26 (7 aastat tagasi)

et kui sinu uuel abikaasal sissetulek suurem ja kui sa ise praegu ei tööta siis jagate selle sissetuleku mehe, sinu ja teie kahe lapse peale ja kui see summa tuleb suurem kui esimese lapse isalt saadav elatis siis on ka võimalik temalt nõuda kohtuga elatise suurendamist. AGA tuleb sel juhul näidata ära kõik lapse kulud, st põhjendada, et need on suuremad, on suurenenud.

C 14.08.2016 12:58 (7 aastat tagasi)

Kuidas see 12-aastane on 100% uue abikaasa ülalpidamisel, kui tema isa maksab sulle igakuiselt elatist? Mis puudutab seda kommentaari, et suurendada elatist, sest kulud on suurenenud, siis need kulud peavad olema vajalikud ja põhjendatud. Ka emal on lapsevanemana kohustus panustada rahaliselt, sinu töötus üksinda ei ole seega aluseks elatise suurendamisele.

AAA 15.08.2016 21:44 (7 aastat tagasi)

antud juhul naine ju ei saa töötada, kuna hooldab väikesi lapsi ja on ise oma abikaasa ülalpeetav. Kui vanemale lapsele määrati elatis siis oli laps noorem ja kulud väiksemad, nüüd on laps suurem ja kulud suuremad. Ema peab need kulud ära näitama, või kui ei ole kulud siis vajadused. Loomulik oleks kui isa toetaks oma last rohkem kui miinimumiga kuna ema ju hetkel ei saa tööl olla

A+ 16.08.2016 12:12 (7 aastat tagasi)

ära aja lolli juttu! Seadus ei näe sellist olukorda erijuhtumina ette. Muidu oleks ju tõeliselt hea äriidee jääda rasedaks ja kõik eelmise suhte lapsed hakkaks saama automaatselt miinimumelatist eelmise isa käest. See kui teises suhtes keegi otsustab rasedaks jääda, on selle pere sisene asi, mitte ei pea eelmine mees kinni maksma sel juhul täielikult oma lapse kasvatamist.

Kohtus käinud 16.08.2016 15:19 (7 aastat tagasi)

kohtus võttis kohtunik ilusti ette lapse kulud ja lapse vajadused. Mina olin kahe väiksema, uuest abielust sündinud lapsega lapsehoolduspuhkusel, minu abikaasa pidas üleval nii mind, kui meie kaht ühist last. Seega oli temal 3 ülalpeetavat. Minu eksabikaasal rohkem ülalpeetavaid peale meie ühise lapse ei olnud. Kuna minul antud juhul puudusid võimalused sissetulekut saada siis kohus tegi otsuse ja suurendas mehe elatist esimeselelapsele. Pigem jõudis mees kohtus arusaamisele, et tema laps väärib hetkel suuremat toetamist ja teine mees ei peaks tema last ülal pidama. Suurem elatis määrati kuni meie noorima lapse 3a saamiseni.

CC 15.08.2016 19:34 (7 aastat tagasi)

kodanik Julija vist ei saa aru, et eksmehe ülesanne on pooles ulatuses ülal pidada ainult OMA last, mitte kogu tema uut peret. See, et perel kulud suurenevad, on ainult sinu ja sinu mehe probleem.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.