Kinnisvara

Tiina Metsalu 15.08.2016 20:21 (7 aastat tagasi)

Oleme saanud peale ema surma maja pärandina,mis on läinud jagamisele, osanikeks õde, vend, isa ja mina. Nüüd aga tahame maja maha müüa. Majas on elanud ainult isa,kes on sinna kah ametlikult sisse kirjutatud.Kuidas oleks võimalik maja nii müüa, et pääseda riigile sellepealt maksmast tulumaksu? Teine küsimus: olen saanud selle pärandi abielus olles, kas peab kohal olema maja müügi juures kah minu abikaasa? Lugupidamisega Tiina Metsalu

vastus 16.08.2016 09:58 (7 aastat tagasi)

Need müüjad, kelle elukoht see pole, peavad maksma tulumaksu, selline on seadus. Teise küsimuse vastus oleneb, milla täpselt vara pärisid. Kui pärast 01.01.2015.a. on vaja sinu abikaasa nõusolekut, kui tegemist oli teie elukohaga. Kuna tehingut tõestav notar ei saa ka parema tahtmise juures teada, ega üks maja/korter x pole juhuslikult isiku y elukoht, siis ainuke võimalus ongi võtta abikaasa tehingu juurde, kes siis kinnitaks emba-kumba kas seda et tegemist pole tema elukohaga, või siis et on küll elukoht, kuid ta on tehinguga nõus. Kui pärisid maja enne 01.01.2015.a., pole abikaasat vaja.

Tiina Metsalu 16.08.2016 13:10 (7 aastat tagasi)

Tere. Ja tänud vastamast. Küsimus, kui me enne maja müüki end sinna maija kirjutame, kas siis on võimalik, et ei pea maksma tulumaksu müügi pealt? Maja pärisin juba aasta 2001. seega ei pea abikaasa nõusolekut olema? Lugupidamisega Tiina

Taikse 16.08.2016 10:38 (7 aastat tagasi)

Tere Tiina. Pärandina või kinkena saadud kinnisvara ei muutu abikaasade ühisomanduseks olevaks. See on ka abielus olles lahusvara. Seega abikaasat oleks vaja ainult selleks, et kinnitada kinnisvara kui teie püsielukohta. Kuna seal on mitmeid kaasomanikke sellel majal, siis on ülimalt kahtlane, et kõik nad seal koos oma püsielupaigana saaksid seda deklareerida. EMTA-l piisab teha väikesest järelpärimisest ja siis selgub et tahate riiki petta. Tavaliselt selliste asjade juures enne müüki tellitakse oma nimele mõni ajaleht sellele aadressile, näidatakse pidevalt oma nägu jne. Nagu sa Tiina ilmselt ise tead, siis majanduskaasuste juures lasub tõendamiskohustus inimesel.

Tiina Metsalu 16.08.2016 13:05 (7 aastat tagasi)

Tere Taikse. Tänud vastamast. Me muidu saime selle info et ennast sinna maija sisse kirjutada kah ühelt vanemalt juristilt,aga kas see võimalus, et me kinkelepinuga kingime oma osad isale, kes on maija sisse kirjutatud, on sellel tehingul siis lootust, siis jääb maja müüiaks ainult tema ja kuna tema on seal elanud siis tema peaks pääsema tulumaksu tagastamisest?

Taikse 16.08.2016 20:07 (7 aastat tagasi)

Kinkelepingu puhul, kui kinke saaja on maja püsielanik - on see tema kodu ja müügi korral (kui see on kord kahe aasta jooksul) ei pea tulumaksu sellelt tasuma. Seega võib küll nii teha.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.