Korteri müük ja tulumaks

Raivo 17.03.2017 00:18 (7 aastat tagasi)

Nimelt selline olukord ,et otsustasin müüa oma vana korteri kus elanud ka alaliselt üle 10 aasta ning asemele osta uusarenduses valmiva korteri.Kuna vana korter kus hetkel alaliselt elan olid nõus ostjad ootama kuni uus korter valmib.Nüüd,kus olen saanud tutvuda uusarenduse korteriga ning selgus,et antud korter mulle ikka ei sobi (jäi väikeseks).Kuna uuele korterile on teostatud juba võlaõigusleping,siis taganeda ma ei saa,sest siis peaksin maksma arendajale 2000 eurot taganemis tasu.Seega olen sunnitud tehingu lõpuni viima.Küll aga leidsin uuele uusarenduse korterile kiirelt ostja kuid arendaja ei olnud sellise tehingu käiguga nõus,et asjaõiguslepingu sõlmimisele tuleks kohale nii arendaja,mina kui endine ostja ja juba ka uus ostja,et minu nime kinnistusraamatusse ei kantaks.Nüüd pean selle uusarenduse korteri ise esmalt arendajalt välja ostma hiljemalt 24.03.2017 ja alles siis saan selle uuesti maha müüa,sest ostja sellele korterile on olemas.Seega tehing läheks käiku 30 või 31.03.2017.Müügihind uusarenduse korterile jääb samaks millega mina selle ostsin.Aga nüüd on mure järgmine,et eel pool nimetatud vana korter,kus ma hetkel elan alaliselt,saab müügitehing toimuma hiljemalt 25.05.2017.Antud olukorras saab minu nimel nüüd toimuma korteri müüke lausa 2 korda paari kuu vahega ühe aasta sees ja kas ma pean nüüd selle eest riigile tulumaksu maksma hakkama,et arendaja mulle sellise käru keeras?

A 17.03.2017 10:19 (7 aastat tagasi)

TuMS § 15 lg 6 lubab maksuvabalt võõrandada ühe elukohana kasutatava korteri aasta jooksul. Juhul, kui Sa seda uusarenduse korterit elukohana kasutama ei hakka ja müüd kohe edasi, siis järelikult sellele võõrandamisele maksuvabastus ei rakendu ning tegemist on maksustatava tehinguga. Sellelt tehingult ei pea aga tulumaksu maksma seetõttu, et maksustatakse üksnes võõrandamisest saadavat kasu, mis on võrdsete ostu- ja müügihindade korral null.

A 17.03.2017 10:21 (7 aastat tagasi)

... ühe elukohana kasutatava korteri kahe aasta jooksul.

Raivo 17.03.2017 11:28 (7 aastat tagasi)

Aga mis saab siis teise korteri müügiga?See on minu alaline elukoht ja tehing saab toimuma paar kuud hiljem sellest uusarenduse müügist?Nagu ma aru saan,siis hetke olukorras ei lähe mul need tehingud maksustamisele.Sest uusarenduse korteri müügist ei saa ma mingit tulu,kuid teise korteri müügilt saan tulu mis on olnud minu alaline elukoht üle 10 aasta kuid see jääb siis nn selle ühe tehingu põhimõttega millelt saan kasutada seda maksuvaba soodustust?

CC 17.03.2017 11:36 (7 aastat tagasi)

Raivo, sa müüd uusarenduse OMA MITTEELUKOHANA, kui sa sealt kasu saaksid - peaksid tulum maksma. Kuna ei saa, siis ei maksa. Vana korteri müüd aga elukohana ja selle müügile tulumaksu ei kohaldata.

Raivo 17.03.2017 11:49 (7 aastat tagasi)

Suured tänud info eest,kivi langes südamelt :) saan rahus tehingud teostada , ilma ,et maksuamet kummitaks mul kukil. :)

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.