ehitis naabripiirist

t.h 6.06.2017 13:33 (6 aastat tagasi)

Ostsime maa, meie piiriks naabriga on aed. Naaber on püstitanud oma maale, aiast umbes 10cm kaugusele 3 ehitist ning 1 ehitis on 2m kaugusel aiast, teised õnneks kaugemal. Need, mis on aia vahetus läheduses, on kõik alla 60m2 ehitised. Teatis on esitatud 2 ehitis osas. Lugesin seadust, et kui naaber annab nõusoleku selleks, siis on see ok. Tõenäoliselt on siis eelmine omanik selleks loa andnud ning nad on oletanud, et meie maad ei osta keegi (kuniks meie seda tegime). Kas nii lähedale võib ehitada hoonet (10cm) krundipiirist? Kas seda luba, et nii lähedale võib ehitada, võetakse selle hetke olukorra järgi mis on luba taotlemise hetkel või peab arvestama ka nö tulevikuga (nt kui keegi ostabki kõrvalkrundi ning soovib sinna ehitada)? Terv, T.h

CC 6.06.2017 15:39 (6 aastat tagasi)

Kas te ei teadnud kinnistut ostes, et see rajatis on 10 cm kaugusel kinnistu piiridest? Ometigi ostsite - ostsite sellisena nagu ta on. Kui naabril on selleks luba olemas (kusjuures piisab ka eelmise omaniku suuliselt loast), siis see rajatis on nagu on. Lubasid tuleb taotleda ehitamisel, mitte iga kord kui kinnistu omanikku vahetab.

t.h 6.06.2017 15:47 (6 aastat tagasi)

minu küsimus oli - kas ei ole olemas mingisugustki seadust, mis keelab ehitada lähemale kui nt x maa? Kui nüüd uuesti loed mu kirja, siis seal on kirjas, et 1 ehitisel ei ole luba ning neid ei ole kuskil paberites märgitud. Suuline luba? see ju annab vassimiseks ideaalse pinnase. A la mina küsisin, sain vastuse, hiljem naaber nuriseb, võib olla ta ei saanud mu küsimusest aru, kuid kes tõestab? See siis tähendab, et ma võin samamoodi aiaäärse kuni 20m2 putkasid täis lüüa? Nendele ju teatist pole vaja.

A 6.06.2017 16:06 (6 aastat tagasi)

Ehitiste lubatud kaugus krundi piirist määratakse ära kohaliku omavalitsuse ehitusmäärusega. Kui maa ostmise ajal olid need hooned juba olemas, siis ei ole sul siin mingit sõnaõigust. Kui ka 1 ehitis on ehitatud ilma teatiseta (kuni 01.07.2015 ehitatud ehitiste puhul, mille ehitisealune pind on 20-60m2 oli vajalik KOV kirjalik nõusolek), siis on see ehitise omaniku ja KO omavaheline probleem.

vaene 6.06.2017 18:42 (6 aastat tagasi)

Kuni 2020 on vaja kinnistul olevad asjad seadustada. seda hakkab KOV kontrollima, seega kui KOV-il tekib naabrile nõue naabriga (teiega) kooskõlastada, siis otsustate. muidugi on jura ehitiste pärast mis on ju tema maal tülli minna. kui just mingit sügavamat põhjust pole - tuleohutus, inetud või varjavad Päikesevalgust.

t.h 6.06.2017 21:18 (6 aastat tagasi)

Tal on 6 ehitist hunnikus koos (katuseid on 6 ülevalt vaadatuna, väiksemad sellised 25m2) + puuriidad laotud, neil 6 ehitisel endal on omavahel vahed sellised 50cm-max 1m, ehk räästad pm teineteise küljes kinni ning kui see tuld võtab, siis meie oleme 20m kaugusel ja meid eraldavad naabrist kirsid. Ma arvan, et selline ilutulestik kütab ikka meid ka natuke. Tülli ei taha minna, lihtsalt kõhe hakkas kui ma maaameti lehel nägin ülevalt pilti ning tekkis küsimus, et kuidas nii ehitada lubatud on.

Aivo 6.06.2017 22:16 (6 aastat tagasi)

jutust ei selgu, kas tegemist on hoonete või rajatistega? Üldiselt on nii, et kahe ehitise vaheline vahemaa ei tohi olla vähem kui 8 m. Üldiselt võib väikeehitisi püstitada krundile nii palju, kui mahub, tingimusel, et nende omavaheline vahemaa ja kaugus naabrite hoonetest oleks tuleohutuse tõttu alati vähemalt 8 meetrit. Sinu 20 on ilmselgelt liialdus ja pole mõtet hakata siin kiusu ajama. Nagu A ütleb, on siin KOV otsustuspädevus, valla ehitusseadus aluseks. Ma ei näe sul erilist võimalust juba olemasolevate ehitiste lammutamist nõuda. Kui, siis ainult nii et naaber seda ise vabatahtlikult teeb.

vaene 7.06.2017 10:08 (6 aastat tagasi)

Ei tea küll mis asi on "valla ehitusseadus" aga nagu ütlesin aastaks 2020 tuleb kinnistuomanikul viia kõik kinnistu ehitised ja rajatised kooskõlla seadustega. sinul on muidugi natuke imelik hakata rajatisi - mis olid olemas kui ostsid kinnistu ning asuvad tuleohutuse mõttes niivõrd kaugel - vaidlustama. tüi on ilmselgelt juba ette näha ja eks tulevikus ka endal raske midagi tegema hakata. aedki on teil ju kaasomandis. Kui on inetu vaatepilt - tee fotod ja istuta igihaljas hekk vahele või varja muud moodi. 10 cm ongi hea ei saa naaber rajatiste ja aia vahele mingit jama ladustada nagu muidu tehakse.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.