Tulumaksuvabastus kaasomandiga maa müümisel.

JJ 16.07.2017 19:42 (6 aastat tagasi)

Tere! Olen ise uurinud www.emta.ee'st ja asi on jäänud natukene segaseks. Nimelt päranduseks saadud talu on kaasomandiga jagatud kaheks ja ilmunud on kolmas inimene kes soovis seda talu endale. Üks omanikest on nõus talu kinkima ja teine osapool soovis seda müüa. Talule oli tehtud hindamisakt ja sai kokkulepitud hind kolmanda osapoolega. Hinna sisse sai ka arvestatud tulumaks kuna müüjal oli kindel summa mida tema tahab kindlalt kätte saada. Nüüd väidab ostja, et tulumaks ei kehti sellel tehingul ja soovib hinda muuta. Olen nüüd uurinud Maksu ja tolliameti lehelt kuidas kehtib tulumaksuvabastus ja leidsin järgmise punkti "Kui maksumaksja võõrandab kahe aasta jooksul rohkem kui ühe alalise või peamise elukoha, rakendatakse maksuvabastust vaid esimese võõrandamise suhtes." Kas see punkt kehtib kui müüja pole varem teinud sarnaseid tehinguid ja mida täpselt tähendab alaline ja peamine elukoht? Või kas on mõni teine punkt millega kehtiks tulumaksuvabastus antud olukorras?

Reelika 17.07.2017 05:41 (6 aastat tagasi)

Alaline, peamine elukoht tähendab seda, et inimene elas seal, see oli tema kodu vahetult enne müüki, ehk ta müüb oma kodu. Ja ta ei müü neid kodusid kuigi tihti, ehk siis 2 aasta kohta on lubatud kasutada ühte maksuvabastust. Muid maksuvabastusi minu hinnangul pole.

qamy 17.07.2017 10:34 (6 aastat tagasi)

Müügihind on alati osapoolte kokkulepe - sõltumata sellest, kas sinna on lisatud tulu-, reostus-, notari- või mis iganes maksud. Praegusel juhul ostja lihtsalt soovib taganeda kokkuleppest ja keegi ei saagi teda sundida ostma sellise hinnaga nagu ta ei soovi. See on reaalne turuhind - milles te kokku lepite. Eestis puudub õiguslik definitsioon sellele, mis on alaline või peamine elukoht - see on tõestamise küsimus. Reelika jutt vastab selles osas tõele, et 2 a jooksul sa ei saa müüa rohkem kui ühel korral objekti oma alalise/peamise elupaigana, aga nagu juba öeldud, pead seda ka suutma tõestada.

BB 17.07.2017 13:33 (6 aastat tagasi)

Mida sa ajad ,et Eestis puudub õiguslik definitsioon sellel mis on alaline või peamine elukoht. TsÜSi § 14. Elukoht ja selle muutmine (1) Isiku elukoht on koht, kus isik alaliselt või peamiselt elab. (2) Elukoht võib üheaegselt olla mitmes kohas. (3) Elukoht loetakse muutunuks, kui isik asub mujale elama viisil, millest võib järeldada isiku tahet oma elukohta muuta. (4) Kui isiku elukohta ei saa kindlaks määrata, loetakse tema elukohaks tema igakordne viibimiskoht.

xahi 17.07.2017 14:27 (6 aastat tagasi)

Nii, aga palun selgita: kui mitu päeva peab olema inimene elanud elukohas, et seda loetaks a/p elukohaks? EMTA juhend ei ole mingi õigusdefinitsioon. Sisuliselt võib iga inimese elukoht olla tema a/p elukoht. Oled sa kunagi üldse osalenud mõne kaasuse arutelul, kus seda probleemi arutatakse? Sul on kõrvatagused alles vist märjad?

BB 17.07.2017 14:49 (6 aastat tagasi)

Ning sinu targutamise mõte oli?

byze 18.07.2017 10:10 (6 aastat tagasi)

...ja mis on sinu targutamise mõte? Lubasid pakkuda küsijale õiguslikku definitsiooni, selle asemel vehid EMTA (ehk selgelt ühe huvitatud poole) seisukohtadega?

BB 17.07.2017 13:36 (6 aastat tagasi)

Maksuamet selgitab oma juhendis, et peamist elukohta võib tõendada mistahes tõenditega, näiteks riiklikesse registritesse kantud andmed, maksumaksja selgitused, asjassepuutuvate isikute (naabrite) ütlused, elukoha aadressile toimetatud maksumaksja nimega dokumendid, korteriühistu töötajate ja liikmete selgitused, kohaliku omavalitsuse teatised, ajakirjanduse tellimine ja posti laekumine ning teatud juhtudel ka samas asulas töökoha või püsiva sissetuleku olemasolu.

JJ 17.07.2017 18:34 (6 aastat tagasi)

Kas loeb ka see, et tegu on müüja lapsepõlve koduga mis kunagi oli tema alaline kodu või peab see periood olema mõni aasta enne müüki? Lugedes veel https://www.emta.ee/et/tulu-deklareerimine/vara-voorandamine/kasulik-teave/tulumaksukohustus-vara-voorandamisel#nelikaks 4.2 Ostueesõigusega erastatud vara Kas saan õigesti aru, et kui pärand on jagatud kaheks ja kui müüa enda osa teisele osapoolele siis tulumaksu ei võeta?

Reelika 18.07.2017 04:07 (6 aastat tagasi)

See 4.2 punkt käib ERASTAMISE kohta. Teil nagu aru saan on 2 pärijat ning midagi erastama ei hakata. Omandireform vist läbi ka juba Eestis..?

BB 18.07.2017 14:19 (6 aastat tagasi)

Riigikohus on oma lahendis õelnud:Mitme elukoha puhul on tegemist olukorraga, mil ei saa määrata, et isik elaks alaliselt või peamiselt ühes kohas Kui isikul on mitu elukohta, siis on igal elukohal sama tähendus nagu elukohal, mis on ainuke; Kui Sa näiteks elad linnas ja nädalavahetustel talus mida kavatsed võõrandada, siis sul on sisuliselt 2 elukohta. Aga siin on jälle tõendamise küsimus, pead tõendama ,et elasid kahes kohas kuni võõrandamiseni ja näiteks sul oli kavatsus linnast maale kolida, aga siis otsustasid maakoha võõrandada.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.