Lapse elukoha muutmine

mardipere 17.07.2017 09:54 (6 aastat tagasi)

Kas kohus võib otsustada, et lapsel on parem teise vanema juures, kui praeguses kodus on lisaks koolile jm rohkem ruumi? Teise vanema juures oleks lisaks talle veel 3 last, elamine 2-toaline, praeguses kodus 5 tuba ja 2 õde-venda, lapsel varsti oma tuba ka. Teine vanem ei ole kunagi vabatahtlikult elatist maksnud, algusest peale kohtu kaudu, lisaks lapsega kohtunud harva. Laps on selles vanuses, et tema arvamusega arvestadakse ja tema tahab minna. Arvatavasti lubatakse raha või muid hüvesid. Mina arvan, et kui ta läheks, siis varsti tahaks jälle tagasi tulla. Kas peretoetused hakkavad automaatselt teise vanema nimele minema, kui kohus on otsustanud, et laps peab sinna elama minema, või peab seni last kasvatanud vanem selleks loobumise avalduse kirjutama? Või kui vanem lubab ilma kohtuta lapse teise vanema juurde ja lapse elukoht sinna registreeritakse, kas siis muutub ka peretoetuste saaja?

zuuu 17.07.2017 10:41 (6 aastat tagasi)

Lapsetoetusi makstakse lapsele ja seda sinna (sellele vanemale) kus laps on määratud elama. Kohus võib otsustada mida tahes - miks ta seda teeb, saad lugeda motiveerivas osas. Kui lapse arvamust küsitakse, siis kindlasti on see suur argument elukoha määramisel - sina võid arvata mida tahes, miks seda tehakse. Kui aga laps ikkagi hakkab kõigest hoolimata teises kohas elama, siis saate pöörduda jälle kohtusse (kui omavahel kokkuleppele ei jõua) ja kohus küsib ka lapselt jälle samu küsimusi. Need on need sotside 500E lapsetoetuse viljad, mida nüüd peredel tuleb omavahel klaarima hakata.

mardipere 17.07.2017 13:22 (6 aastat tagasi)

Senine last kasvatav vanem siis ei pea loobumiseks avaldust kirjutama enam? Varem nagu pidi? Praegu pole tegemist niivõrd selle 300-eurise toetusega, vaid ilmselt elatisega, sest teisel vanemal on uus laps sündimas, tema hakkab seda toetust niikuinii saama, aga ega siis esimesele lapsele elatiseks ikka ei jätku. Tuleb laps enda juurde võtta, siis ei pea elatist maksma ja saab hoopis ise küsida. Lisaks muidugi mis saaks olla parem kättemaks eksile, kui võtta talt ära laps ja lisaks sellele 870 eurot igakuisest sissetulekust (sest eks jääb siis sellest kolmanda lapse toetusest ju ilma, lisaks senisest elatisest, elatist hakkab hoopis ise maksma.

woje 17.07.2017 14:15 (6 aastat tagasi)

kui asi on kohtus, siis piisab kohtu otsusest ja lapse elukoha tuvastamisest. Kohus lähtub eelkõige lapse huvidest, mitte sellest, kui palju keegi lapsevanematest võidab/kaotab selle juures. Kui laps hakkab elama ühe vanema juures, siis on loomulik et teine vanem maksab talle elatist. Ja seaduse järgi käitumine pole küll kuidagi "kättemaks".

mardipere 17.07.2017 15:00 (6 aastat tagasi)

Oi see on ikka ideaalne kättemaks vanemale, kes on siiani kohtu kaudu elatist nõudnud.

AA 17.07.2017 23:21 (6 aastat tagasi)

soovitan sul suhelda lapse st oma elukohajärgse lastekaitse töötajaga, sest ega kohtus lastekaitsest mööda ei pääse sellise loo puhul

mardipere 18.07.2017 09:12 (6 aastat tagasi)

Suheldud, tema mulle seda teataski. Tema tundub arvavat, et lapsel on teise vanema juures parem.

J. 18.07.2017 18:52 (6 aastat tagasi)

Kui hoolimata parematest elamistingimustest sinu juures tahab laps teise vanema juurde ja ka lastekaitse spetsialist arvab, et nii on lapsele parem, siis peaksid ehk mõtlema, miks see nii on ja kuidas tõendada kohtule, et lapsel on siiski parem ja turvalisem sinu juures elada. Praegu tundud sa rohkem muretsevat sissetuleku vähenemise kui lapse heaolu pärast.

mardipere 18.07.2017 19:23 (6 aastat tagasi)

Ei ole vaja hakata ette kujutama, et ma muretsen sissetuleku vähenemise pärast. Kuigi loomulikult muretsen ka selle pärast, sest olles 3-lapseline, olen ma selle rahaga arvestanud ja selle puudumisel kannatavad minu teised lapsed ja kogu elu. Aga raha tõin teemaks ainult sellepärast, et teist vanemat ei ole kunagi muu huvitanud kui raha. Vabatahtlikult elatist ei maksa (kohtuga), lapsega kohtuda ei saa väidetava rahapuuduse tõttu jne. Raha on tema jaoks A&O ja muu nimel tema ei liiguta. Kui minu juures kodus oleks lapsel nii kohutavalt halb, siis oleks ta võinud lapse kohe peale lahkuminekut enda juurde võtta, võimaluse oleks 10 aasta jooksul ikka leidnud. See-eest aga ei võtnud ta last isegi siis, kui ma palusin nädalavahetuseks võtta, et saaksin tööl käia. Pakuti välja, et kui mina tahan, et laps oleks nv temaga, siis maksan tale 100 krooni ööpäeva eest. Laps tahab tõenäoliselt sinna elama, sest isa on lubanud talle midagi, mida mina ei ole. Kui esimest korda lastekaitses käisime, siis näiteks lubas isa lapsele tahvelarvuti osta, kui laps ütleb seal, et ema peksab teda. Raha rahaks, aga ma ei taha, et mu laps sellise inimese juures kasvab.

Pb 18.07.2017 21:18 (6 aastat tagasi)

Ma ei muretseks ette. Kui vana laps on? Kui sinu juures laps terve elu kasvanud, sul paremad tingimused jne, siis ei tasu väga muretseda. Kas sul laps on üldse pikemalt isa juures olnud?? Kui ei, siis tee katse, saada laps nädalaks sinna, vaevalt ta vaimustunult tagasi tuleb, kui seal kõik pead ja jalakas elavad.

mardipere 18.07.2017 21:32 (6 aastat tagasi)

Laps on 12, suviti on paar korda u 2 nädalat isaga olnud, aga mitte nende kodus minu teada.

Pb 19.07.2017 22:31 (6 aastat tagasi)

Ega jahh kui laps tahab kangesti minna, siis risti vastu pole mõtet seista. Aga see võib olla ka tuju nagu selleealisele kohane. Pealegi laps ei mõtle selle kohapealt ette, et peab neljakesi ühes toas elama hakkama. Eks siin ongi lastekaitse koht anda arvamusi. Ja ilmne et lapse hetkesoov minna isa juurde ei pruugi jäädav olla. On ilmne et pubekaeas hakkab iga laps oma tuba ja privaatsust hindama. Sellele laps muidugi ette ei mõtle. Tavaliselt asjad ise loksuvad paika, katsu oma last mõista mitte hukka mõista, soodusta maksimaalselt tema koosviibimist isaga jne

mardipere 20.07.2017 10:17 (6 aastat tagasi)

Ma olen 10 aastat üritanud lapse suhtlemist isaga soodustada, alguses helistasin pidevalt ja pakkusin last, enamasti isale ei sobinud, vaid tuli ikka siis, kui talle sobis. Ühelt maalt me enam ei istunud valves, et millal isa tulla suvatseb, elasime oma elu, ja siis ma ei lubanud, et ta võtab lapse ilma ette teatamata ja minu eluga arvestamata. Isa meelest loomulikult ma takistasin tema ja lapse suhtlemist. Käisime ka lastekaitses graafikuid tegemas, nendest pidas kinni täpselt ühe korra. Mina tahtsin, et laps oleks isaga 2 nv kuus, isa tahtis ühte nv. Nüüd ei ole juba mitu aastat minuga midagi räägitud, lepitakse lapsega kokku ja laps läheb. Samamoodi pea 2 nädalat tagasi läks, küsisin, et millal tagasi tuleb, ütles, et "vist homme". Siiani pole ma oma last näinud, praeguse seisuga on tunne, et ta ei tulegi tagasi.

mardipere 20.07.2017 10:17 (6 aastat tagasi)

Ma olen 10 aastat üritanud lapse suhtlemist isaga soodustada, alguses helistasin pidevalt ja pakkusin last, enamasti isale ei sobinud, vaid tuli ikka siis, kui talle sobis. Ühelt maalt me enam ei istunud valves, et millal isa tulla suvatseb, elasime oma elu, ja siis ma ei lubanud, et ta võtab lapse ilma ette teatamata ja minu eluga arvestamata. Isa meelest loomulikult ma takistasin tema ja lapse suhtlemist. Käisime ka lastekaitses graafikuid tegemas, nendest pidas kinni täpselt ühe korra. Mina tahtsin, et laps oleks isaga 2 nv kuus, isa tahtis ühte nv. Nüüd ei ole juba mitu aastat minuga midagi räägitud, lepitakse lapsega kokku ja laps läheb. Samamoodi pea 2 nädalat tagasi läks, küsisin, et millal tagasi tuleb, ütles, et "vist homme". Siiani pole ma oma last näinud, praeguse seisuga on tunne, et ta ei tulegi tagasi.

J. 20.07.2017 17:16 (6 aastat tagasi)

Kõigest sellest, mis sa siin oled kirjutanud, on aru saada, et sinu suhted lapsega ei ole päris korras ja juriidilist nõu siin eriti anda polegi. Kui kohus määrabki lapse elukoha paremate elamistingimuste tõttu sinu juurde, siis nagu näha, sa last nagunii kodus hoida ei suuda. Ta läheb millal tahab ja tuleb millal tahab ning sina isegi ei tea ja võib-olla ei tunne huvigi, kus ta täpselt on. Kui sa tõesti tahad, et laps sinu juurde elama jääks, siis pead eelkõige lapsega suhted korda saama. Selgita välja, millest ta kodus puudust tunneb ja mis isa juures parem on. Võib-olla ta ei tunne end "mardi pere" liikmena või mis iganes. Igal juhul, tuleb alustada lapsest.

mardipere 20.07.2017 17:57 (6 aastat tagasi)

Antud hetkel ei ole ma last näinud ega tea, millal ta koju tuleb selle pärast, et kui ma küsisin temalt telefoni teel, millal tuleb, siis ta ütles, et ei tea, lisaks leppisime lastekaitsetöötajaga kokku, et ma lasen tal rahulikult seal olla täpselt nii kaua, kui tema või isa soovivad. Kui laps on minuga kodus, siis üldjuhul tean ma täpselt, kus ta on (enamasti kodus või koolis, niisama hulkumas kuskil ei käi), aga kui on isaga, siis täpselt nii on kogu aeg olnud, et minul ei ole aimugi kus ja kellega ta täpsemalt on ja millal koju tuleb. Igasugused "arupärimised", millal laps tuleb jne, ei ole kunagi tulemust andnud, sest isa ega laps ei tea, millal laps koju tuleb.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.