Facebookis nn musta nimekirja koostamine

laura 6.08.2017 16:19 (6 aastat tagasi)

Tere, küsimus Facebookis inimestest nn musta nimekirja koostamise kohta. Paljudes müügigruppides on loodud dokument või postitus, kus siis igaüks saab panna musta nimekirja kellegi, kellega tal ostu-müügitehing ei õnnestunud. Ma saan aru, et kui on kantud müüjale raha ja kaupa vastu saadud ei ole, et siis oleks nimekirjas olemine justkui õigustatud ja hoiatus teistele. Kuid ühe grupis lisatakse agaralt nimekirja ka ostjaid, kes broneerisid eseme, lubasid teatud kuupäevaks ülekande teha või asjale järgi tulla, kuid ei tulnud. Ja selletõttu on need ostjad kohe mustas nimekirjas. Minu arvates ei ole ostja kohustatud ostma ja võib enne raha ülekandmist või järgi tulemist ümber mõelda. Et see ikka müüja enda risk, kui on nõus broneerima ja ootama. Mis te arvate, kas sellise nimekirja tegemine on kuidagi andmekaiste vms vastuolus? Paljudel juhtudel lisaks nimele tag'itakse need inimesed ära ka (s.t. et nime ja Facebooki profiili pilt viiakse kokku).

Reelika 7.08.2017 08:03 (6 aastat tagasi)

Isikuandmete kaitse seadusega vastuolus ei ole, kuna seadus ei laiene eraisikutele, ehk siis kui mõni eraisik kedagi kuhugi nimekirja lisab.

laura 7.08.2017 14:10 (6 aastat tagasi)

Tänan vastuse eest. Kahju, et ei ole. Minu meelest on tobe, kui inimesi ühe eksimuse pärast kuskile nimekirja riputatakse nagu oleks kohe kurjategijad. Kusjuures kuskil tingimustes ei ole kirjas, et kauba broneerimisel on ostmine kohustuslik. Broneerimine tähendabki õigust osta, mitte kohustust.

müüja 7.08.2017 10:57 (6 aastat tagasi)

Mõni ehk unustabki, kuid enamusel sellistel "unustajatel" on väljakujunenud käekiri ja selliste ostjate eest tulebki teisi hoiatada.

laura 7.08.2017 14:07 (6 aastat tagasi)

See ju ikka müüja probleem, kui müüja on nõus broneerima. Keegi ei käsi müüjal ju broneeringut aktsepteerima ja tulekski müüa sellele, kes esimesena järgi tuleb või kellelt esimesena raha laekub. Kui inimene läheb toidupoodi, laob asjad toidukorvi (see ju on kauba broneerimine; toidupood ei saa sama kaupa kellelegi teisele müüa). Ja siis selgub, et ta siiski ei soovi seda toodet, ja paneb kauba tagasi - kas siis toidupood peaks ka kõiki selliseid ostjaid musta nimekirja panema ja hoiatama teisi toidupoode? Minu arvates peaks seal facebookis siis müüjatel broneerimistingimustes olemas kirjas, et kauba välja ostmata jätmisel lisatakse ostja nimekirja. Et kui müüjate arvates on hull kuritegu kauba välja ostmata jätmine, siis tuleks see tingimustesse kirja panna, mitte lihtsalt hakata inimesi kuskil loetlema.

noh jah 7.08.2017 14:50 (6 aastat tagasi)

jah, kui oled broneerinud siis muidugi esimesel võimalusel ehk mõitliku aja jooksul tuleks broneering üles öelda

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.