Menetluskulud kui põhivõlg on võlausaldajale tasut

Mall 14.09.2017 07:50 (6 aastat tagasi)

Jäi tasumata osa võlast tähtajaks. Asi anti koheselt inkassofirmale. Inkassofirmast kirja saamisel pöördusin koheselt võlausaldaja poole. Nad olid nõus, et tasun neile koheselt võla ja nemad võtavad oma nõude inkassofirmalt tagasi. Võlg sai tasutud. Inkassofirma saatis kirja, et pean neile siiski tasuma menetluskulu 20 eurot. Eile saabunud kirjas oli juba, et pean tasuma neile menetluskulu 30 eurot. Kas selline nõue on üldse õiguslik.

BB 14.09.2017 08:16 (6 aastat tagasi)

Küsida ikka võib, iseasi, kas te seda ka tasuma peaksite. Võlanõude sissenõudmisega kaasnevate kulude suurus on hindamise küsimus ja vaidluse korral määrab maksmisele kuuluva summa suuruse kohus kaaludes konkreetseid asjaolusid. Antud juhul on teil põhivõlgnevus ära makstud ja jääb nõude sissenõudmise kulud selgeks vaielda inkassofirmaga - kui te nende pakutud kompromissiga ei nõustu, jääb vastaval poolel võimalus kohtutee jalge alla võtta.

A 14.09.2017 10:55 (6 aastat tagasi)

§ 113.2. Sissenõudmiskulude hüvitamine tarbija poolt (1) Lepingu kehtivusajal võib majandus- või kutsetegevuses tegutsev võlausaldaja nõuda tarbijalt võla sissenõudmiskulude hüvitamist iga sissenõutavaks muutunud kohustuse kohta saadetava vaid ühe meeldetuletuskirja eest summas kuni 5 eurot. Eelmises lauses nimetatud sissenõudmiskulude hüvitis suureneb iga solidaarvõlgniku või tagatise andja kohta 5 euro võrra. Käesolevas lõikes nimetatud hüvitist on võlausaldajal õigus nõuda ainult juhul, kui ta on saatnud tarbijale enne vähemalt ühe tasuta meeldetuletuse. (2) Pärast lepingu lõppemist võib majandus- või kutsetegevuses tegutsev võlausaldaja nõuda tarbijalt tarbijaga sõlmitud lepingu alusel ja lisaks iga solidaarvõlgniku või tagatise andja kohta: 1) sissenõudmiskulude hüvitist kogusummas kuni 30 eurot, seejuures võib esimese tarbijale saadetava tasulise meeldetuletuskirja eest nõuda kuni 15 eurot ning kummagi järgmise kahe kirja eest kuni 5 eurot, kui võlausaldaja nõue on kuni 500 eurot; 2) sissenõudmiskulude hüvitist kogusummas kuni 40 eurot, seejuures võib esimese tarbijale saadetava tasulise meeldetuletuskirja eest nõuda kuni 20 eurot ning kummagi järgmise kahe kirja eest kuni 5 eurot, kui võlausaldaja nõue on üle 500 euro ja kuni 1000 eurot; 3) sissenõudmiskulude hüvitist kogusummas kuni 50 eurot, seejuures võib esimese tarbijale saadetava tasulise meeldetuletuskirja eest nõuda kuni 25 eurot ning kummagi järgmise kahe kirja eest kuni 5 eurot, kui võlausaldaja nõue on üle 1000 euro. (3) Pärast lepingu lõppemist võib majandus- või kutsetegevuses tegutsev võlausaldaja saata esimese tasulise meeldetuletuskirja kõige varem seitsme päeva möödumisel lepingu lõppemisest. Teise ja kolmanda tasulise kirja võib võlausaldaja saata kõige varem seitsme päeva möödumisel eelmise kirja saatmisest.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.