Kinkeleping

Kristjan Unt 22.09.2017 08:18 (6 aastat tagasi)

Küsimus kinkelepingu kohta. Kas vanainimesel on õigus nõuda kinkelepingu tühistamist kui ta hooldekodusse panen? Kinkelepingu sõlmime järgmisel kuul.Tema ise sinna mitte mingil juhul minna ei taha, aga ta ei saa enam ise omdega hakkama. Ta on nüüd voodihaige ja olen hoolitsenud tema eest( elame koos). St, et ta vajab igapäevast õendusabi. Loomulikult ma maksaks ise juurde selle summa, mis jääb pensionist puudu haigla arvete tasumisel. Ühesõnaga minu küsimus on, et kas see on jäme käitumine, kui ta vastu tahtmist hooldushaiglasse panen, sest ta vajab igapäevast hoolt hügieenitoimingutes ja muudes asjades? Mõistus on tal selge st adekvaatne.

Kohtunik 22.09.2017 08:24 (6 aastat tagasi)

Tere. Õigus nõuda on loomulikult olemas, ainult et kui sina sellega nõus ei ole, siis peab ta esitama hagi ja kohus hakkab seda kaalutlema. Kõiki asjaolusid ja ka kinkelepinguga kaasnevat teadmata võin vaid öelda, et see on kohtul nn kaalutlemise koht. Selle jutu põhjal ma küll mingit "jämedat tänamatust" ei näe, aga eks see ole ka ainult ühe poole jutt.

Kristjan Unt 22.09.2017 09:16 (6 aastat tagasi)

Tänan vastuse eest. Kuidas sellega lood on, et kui kinkeleping sõlmida siis esimene aasta on nö katseaeg ja siis on võimalik lihtsamalt leping lõpetada? Kogu probleem seisnebki selles, et mul pole tema hooldamise vastu midagi, lihtsalt kodustes tingimustes on see võimatu. Tal on vahepeal parem, hetkel on ta küll haiglas kukkumise tõttu. Järgmine nädal tuleb koju, ta on küll väga nõrk, aga ähvardab pärandusest ilma jätta kui veel õenduses olema peab. Ka eelmine aasta oli kukkumine, tõin ta koju peale haiglasolekut ja see mis järgnes oli jube. Iga mähkmevahetusega kaasnes pikk läbirääkimine ja vaidlus, sest ta keeldus vahetusest. Ennast ta pesta ei saanud, otsisin tasulise pesija, see ka ei sobinud. Sellepärast uuringi neid teemasi siin ja tahan lisaks testamendile kinkelepingu teha. Kadunud kaugeid sugulasi ilmub aina rohkem välja huviga korteri vastu. Ja nii huvi pärast, kas teie kes vastasite olete jurist?

Ott 22.09.2017 11:15 (6 aastat tagasi)

Tuleks paluda haiglas hinnata vanainimese adekvaatsust ja hooldusvajadust. Kui seal kirjas, et vanainimesele parem kui saab ööpäevaringset hoolitsust hooldekodus või pansionaadis siis sa ei ole jämedalt tänamatu vaid hoolitsed ja toimid vanainimese parema tervise huvides. Kuna pesemine ja mähkmevahetus ei meeldi, aga sed aon vaja sisi näitab juba seegi, et inimene ei oska hinnata oma olukorda. Vb taotleda ka eeskostet?

BB 22.09.2017 10:07 (6 aastat tagasi)

§ 270. Taganemise piirangud (1) Kinkija võib kinkelepingust taganeda ühe aasta jooksul alates ajast, mil ta sai teada või pidi teada saama oma taganemise õiguse tekkimisest. (NB! Tegemist ei ole tähtajaga alates kinkelepingu sõlmimisest!) Kinkelepingust taganemiseks piisab lihtkirjalikust taganemisavaldusest, st taganemiseks ei pea minema notari juurde.Riigikohus on samuti väljendanud seisukohta, et kinkelepingu kui tasuta lepingu eripärast lähtudes võib kinkija taganeda lepingust ka siis, kui kingisaaja lepingut ei riku. Võlaõigusseaduse järgi on kinkijale jäetud sisuliselt järelemõtlemisaeg, hindamaks lepinguga soovitud eesmärkide täitumist, kingisaajale on aga antud n-ö prooviaeg, tõestamaks kinkijale, et ta on “kingi vääriline”. See tähendab, et kui kingisaaja oma (seaduslikku) õigust kasutades läheb vastuollu kinkija poolt kinkimisel soovitud eesmärkidega, võib kinkijal tekkida õigus kinkelepingust taganemiseks. Kingisaaja iseenesest õiguspärane käitumine võib kinkija seisukohalt asjaolusid hinnates olla mõistetav jämeda tänamatusena. “Jäme tänamatus” on hinnanguline kategooria, mis peab avalduma kingisaaja käitumises kinkija või tema lähedase suhtes. Käitumise pidamine jämedaks tänamatuseks on ka eetiline hinnang. Kohtul tuleb sellise käitumise hindamisel lähtuda kinkelepingu eesmärgist ning arvestada kõiki konkreetse juhtumi asjaolusid, nii teo objektiivset hukkamõistetavust kui ka kinkija subjektiivset hinnangut.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.