Ehitise varjatud puudused

Mari 15.11.2017 16:40 (6 aastat tagasi)

Minu probleem siis selline, et ostsin kinnistu , müüsin selle üsna kohe edasi (oma välismaalasest abikaasale). Siis selgus, et kinnistul olev maja ei vasta lepingule (esinevad nn varjatud puudused). Kuidas nüüd edasi käituda? Mees saab pretensioone esitada ilmselt ainult mulle, kellelt ta maja ostis. Kas mina pean siis lihtsalt rõõmsalt selle raha ära maksma, kui ta mult seda küsib või on mul mingi võimalus see nõue keerata selle kodaniku kaela, kes mulle selle puudustega maja müüs? Või nt peaks mees minuga lepingu üles ütlema, et saaksin jälle omanikuks ja endiselt omanikult nõudma hakata? Mul endal on mõistus suht otsas. Äkki keegi oskab aidata? Ette tänulik Mari

BB 15.11.2017 17:54 (6 aastat tagasi)

Selleks ,et ise nõuet esitada peaks sa ikka ka ise omanik olema

Mari 15.11.2017 19:10 (6 aastat tagasi)

Tänan vastamast! See on selge. Pigem olen huvitatud võimalustest, kuidas olukorrast välja tulla.

BB 15.11.2017 20:05 (6 aastat tagasi)

Ega ainuke võimalus ongi ,et lepid mehega kokku ja saad oma omandisse tagasi ja siis esitad nõude müüja vastu:

A 16.11.2017 07:37 (6 aastat tagasi)

Ka siis, kui saad kinnistu oma omandisse tagasi, ei ole üldse fakt, et saad mingeid nõudeid müüja vastu esitada. Esiteks omab taolistes asjades tähtsust, kas nn varjatud puuduste puhul on üldse tegemist lepingule mittevastavusega (VÕS § 217) ning kas kinnistu müüja ise teadis või pidi teadma mittevastavusest (VÕS § 221).

BB 16.11.2017 11:09 (6 aastat tagasi)

Kui nüüd varjatud puudustest rääkida siis on Al õigus.Ka omab tähtsust see kui vana on maja, ehitusmaterjalid, nõuded ... on ajas pidevalt muutunud.Seega tuleb lähtuda samal ajaperioodil ehitatud majade puhul olnud keskmisest ehituskvaliteedist, arvestada tuleb ka loomulikku kulumist.... Üldjuhul loetakse,et kui omanik oli majas piisavalt kaua ise sees elanud siis ta pidi olema teadlik nn varjatud puudustest ja sellest ka ostjat informeerima.Ka on sel teemal olemas Riigikohtu lahendeid. igatahes soovitus oleks enne võimalusel lasta ehitusspetsialistil asi üle vaadata ja siis konsulteerida juristiga, kas üldse on asjal perspektiivi.

Pb 24.11.2017 07:49 (6 aastat tagasi)

Aga te ju abielus ja seega ühisvara, olenemata sellest, kelle nimel see hetkel kinnistusraamatus (või on teil siiski varalahusus abieluvaralepinguga??). See võiksite ju kohe algse omaniku vastu põõrduda.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.