Kõrvalkinnistu ehitus rikkus meie maja.

khunt 30.11.2017 18:52 (6 aastat tagasi)

Tere! Mõneti on tegu samasuguse juhtumiga. https://m.ohtuleht.ee/597596/silmanahtavad-hiigelpraod-seinas-sundisid-koolilapsed-evakueerima Üks nn. tuntud arendaja kaevas oma kortermaja ehituseks ilma pinnast toestamata meie majast 4m kaugusele 4m sügavuse augu. Selle tulemusena hakkas pinnas ja meie maja vundament tühja augu poole vajuma. Esmalt tekkisid väikesed praod cyproc liitekohtades. Tallinna Linnaplaneerimisameti ettekirjutise põhjal peatati ehitus. Siis paigaldati vibratsioonmeetodil sulundsein ja lubati edasi ehitada. Praod suurenesid veelgi. Kõige suurem häving toimus punnseina väljavõtmisel. Tekkis ju pinnasesse kümnete kuupmeetrite jagu tühja ruumi. Praegu on paevundament vajunud osaliselt ca 0,4m. Loomulikult on ka hävinud siseviimistlus, põrand ja katus viltu, aknad-uksed ei sulgu, tarindites suured praod. EKI tunnustatud eksperdi ekspertiisi põhjal on süüdi ehitaja. Juristi sõnul on lõplikult vastutav omanik. Kuidas leida mõistlik lahend? Ehitaja lubadused ei tee maja korda ja omanik lihtsalt ei vasta küsimustele.

Pb 1.12.2017 09:30 (6 aastat tagasi)

Esitage oma kahjunõue naberkinnistu omanikule, temal omakorda õigus regressi korras nõuda ehitajalt.

A 1.12.2017 10:16 (6 aastat tagasi)

Kahjunõuet saab esitada siiski üksnes kas kahju tekitanud isiku vastu või isiku vastu kes seaduse järgi vastutab tekitatud kahju eest. Naaberkinnistu omanik küll kõnealusel juhul selle kahju eest ei vastuta, vaid ikkagi ehitaja.

ttr 1.12.2017 14:18 (6 aastat tagasi)

ristiku ja härjapea majad?

khunt 1.12.2017 14:41 (6 aastat tagasi)

Kuidas aga määrata kahju lõplikku suurust? Võtta kolm hinnapakkumist taastamistööde orienteeruva maksumuse teada saamiseks? Ja lisada samaväärsete asenduselupindade üürikulu. Moraalne kahju on lihtsalt hindamatu.

Pb 1.12.2017 20:57 (6 aastat tagasi)

Aga kuidas naaberkinnistu omanik ei vastuta?? Kahjulik mõju tuli ju sealt. Kahju kannataja ju ei tea naabri ja tema ehitaja lepingu sisu, seda kas ehitatud vastavalt projektile jne. Analoogne ju kui ülemise korteri elanik minu alumise korteri üle uputab, esitan kahjunõude ülemise korteri omanikule. See kes reaalselt kahju tekitas (omaniku külaline, üürnik. Vms), on omaniku ja tegeliku kahjutekitaja vaheline asi.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.