Notari kutse testamendi jagamisele mida polegi

Marit 30.11.2017 20:44 (6 aastat tagasi)

Minu tütar kutsuti notari juurde vastu vôtma raha mida tema vanaema oli temale testamendi järgi jätnud. Notari juures selgus et kontod on tühjad välja arvatud peale ühe kus oli 300 eurot mida pakuti tütrele reisikuludeks notari juurde. Mis kehtib? Kas notar ei peaks teavitama ennem et testamenteeritud raha polegi? Kuhu kadus raha? Tütre reisikulusid see 300 eurot nagunii ei katnud. Kas selline asi on tôesti seaduslikult ôige?

BB 30.11.2017 21:59 (6 aastat tagasi)

Kuidas raha polnud, oli ju 300 eurot.

CC 1.12.2017 06:57 (6 aastat tagasi)

Notari töö ei ole selgitada välja pärandvara koosseisu ehk seda kui palju mammonat jäi. Notari töö on selgitada välja pärija(d). Kui pärijaid huvitab pärandvara koosseis, peavad nad pärandi vastu võtma ja seejärjel nõudma pärandvara inventuuri, mida viib läbi kohtutäitur. Ka kohtutäitur ei ole see, kes kalukuleeriks ja hindaks, kas pärandvara arvelt saadav on ikka piisavalt väärtuslik, et pärijas heaolutunnet tekitada. Seda peab iga pärija ise hindama ja vastavalt sellele käituma. Ja tõesti, alati on risk, et pärandvara koosseis valmistab pärijale pettumuse.

mirko 1.12.2017 09:14 (6 aastat tagasi)

Kas need kontod olid tühjenenud peale vanaema surma? Kui nii, siis tuleb teha avaldus politseisse, et välja selgitada, kuhu see raha kadus.

Marit 1.12.2017 09:50 (6 aastat tagasi)

Testamendis oli kirjas kes ja kui palju mida pärib nimeliselt. Testamenteeritud oli vanaema kahele lapsele ja nende lastele. Korter, maja ja teatud protsent raha ühele lapsele ja tema lapsele. Kaks autot (mis olid maha kantud) ja teatud potsent raha teisele lapsele ja tema lapsele. Maja ja korter olid alles, autosid polnud ja raha polnud. Me ei teadnud et vanaema on surnud enne notari kutset. Vaevalt et vanaema kirjutas protsentuaalselt välja testamendis kui palju raha tema pärijad saavad kui ta teadis et tal raha polegi. Minu küsimus oligi kas notaril pole mingit vastutust saata kiri pärijatele et tulla vastu vötma pärandit mida pole. See on ju vale informatsioon ja raisatud aeg.

vastus 1.12.2017 10:02 (6 aastat tagasi)

Veelkord, notar ei selgita välja pärandvara koosseisu, vaid üksnes pärijaid. Pärimine on õigus, mitte kohustus. Ka vanaemal oli testamendile vaatavata õigus oma eluajal teha oma varaga, mida vaid hing ihkas. Pärijad saavadki pärida vaid seda, mis pärandajal surma hetkel kuulus.

OTti 1.12.2017 10:31 (6 aastat tagasi)

Vanaema võib teha testamendi täna, aga elab veel 20 aastat ja selle 20 aasta sees põleb maja maha, raha saab otsa, auto roostetab vanarauaks või müüb selle maha kuna raha vaja... Nii see vara kaobki, miski pole ju igavene! Vanaemal võis olla kogu see vara ja veel rohkemgi kui ta selle testamendi tegi, lihtsal tkulus ära. KUID pärijana saad sa pangast küsida millal ja kui suured summad raha välja võetud on. Matusekuludeks said lähisugulased raha välja võtta. Kuid matusekulude kandmis kohustus on pärijatel. Vb toimuski matmine nn sinu arvelt? siis saad teistelt pärijatelt nõuda kulude jagamist

Aivo 1.12.2017 13:34 (6 aastat tagasi)

küsimus ongi selles, kui palju sularaha oli vanaema kontol tema suremise hetkel. Sellest lähtudes saad edasi tegutseda. Kui polnud midagi - siis on tobe hakata selles notarit süüdistama. Kui oli, ja see on kuskile kadunud, siis matusekulud saab sealt kuludokumentidega tõestatult ära kasutada. Kui rahad on kuskile "rändama" läinud, tuleb teha politseisse avaldus. Seda on üsna sageli juhtunud, et elukaaslane või hooldaja teeb konto peale surma tühjaks.

Marit 1.12.2017 16:33 (6 aastat tagasi)

Suur tänu kôigile kes on kirjutanud! Kui on veel kellelgi arvamusi, nôuandeid kuidas edasi käituda siis olen tänulik igale vastajale.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.