Inkasso poolt pangalt väljaostetud võlg

Küsija 12.12.2017 11:15 (6 aastat tagasi)

On võlg panga ees, kohtuotsus on jõustunud ja täitemenetlus algatud. Toimik on kohtutäituri käes. Varsti möödub 7 aastat. Pank müüs võlga inkasso firmale. Miks inkassofirma ostis võlga? Kui kohtutäitur kellel on kõik seaduslikud võimalused käes ei saa võlga sisse nõuda, millele loodab inkassofirma?

A 12.12.2017 11:54 (6 aastat tagasi)

Inkasso loodab, et äkki õnnestub mõne võlgnikuga mingi kokkulepe sõlmida. Nõude aegumiseni veel veidi üle kolme aasta aega ning kui pakkuda võlgnikule näiteks võimalust pool võlast korstnasse kirjutada ning võlgnik sellega nõustub, võib inkasso kenasti plussi jõuda. Ega siis pank taoliseid nõudeid inkassole nimiväärtusega ei müü, vaid üksnes mingi protsent nõude summast, kusjuures ei välista, et pangaga on kokkuleppe, et nemad saavad mingi raha ainult siis, kui võla sissenõudmine õnnestub.

Teine küsija 13.12.2017 11:18 (6 aastat tagasi)

Mul oleks üks järelküsimus, et kui tõesti inkasso teeb ahvatleva pakkumise e-mailil ja inimene reageerib sellele, siis - näiteks pakuti % võlast ja viivise kustutust, et eeldusel kui inimene teeb seda kuupäevaks X: Kas antud juhul on inkasso a la e-mail / kiri siduv leping, et kui inimene maksab selle enne antud kuupäeva, et kas siis: 1) Võib seda kirjelada kui võla tunnustamist ja võla aegumise peatumist? 2) Kas inkasso ei saa pärast summa X taganemist oma e-mailist öeldes taganeda, et mingit lepingut ju pole jms ja nõuab ikka 100% ja veel pealegi ..

A 13.12.2017 11:40 (6 aastat tagasi)

Põhimõtteliselt kuna taolisele lepingule vorminõuet sätestatud ei ole, võiks seda pidada siduvaks lepinguks. Juba korra kohtuotsusega tunnustatud nõude suhtes ei tohiks võla (osaline) tasumine aegumise peatumist kaasa tuua. Samas ei saa välistada võimalust, et kui vormistatakse kirjalik leping, käsitleb inkasso seda konstitutiivse võlatunnistusena, mis tekitab juba olemasoleva kohustuse kõrvale uue iseseisva kohustuse, mida saab vajadusel omakorda jälle kohtu kaudu välja nõudma hakata. Kui inkasso loobub osast nõudest ja hiljem siiski kohtutäituri kaudu kogu kohtuotsusega väljamõistetud võla tasumist nõuab, siis on võimalik esitada kohtule hagi sundtäitmise lubamatuks tunnistamiseks (TMS § 221).

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.