Sisseregistreerimine

merle 15.02.2018 12:09 (6 aastat tagasi)

Tere! Vanaema elab koos tema tütrega korteris. Mõlemad on seal sisseregistreerunud. Sellel vanaema tütrel on psühhiaatriline haigusˇ(töövõimetus ja pension). Vanaemal kokku 4 last. Vanaema soovib,et see korter oleks peale surma tema psühhiaatrilise haigusega tütre ja tütretütra oma. Tütretütar pole selles korteris sisseregistreeritud. Kuna vanaemal on veel 3 last, siis nemad soovivad seda korterit ära müüa ja saadud raha neljaks osaks jagada. Kuidas peame õigesti tegelema,et vanaema soov oleks täidetud?

merle 15.02.2018 12:15 (6 aastat tagasi)

Ette tänades, merle

A 15.02.2018 12:19 (6 aastat tagasi)

Vanaema peaks tegema notari juures testamendi ning sellega siis ära määrama, kellele ta soovib oma vara pärandada.

merle 15.02.2018 12:41 (6 aastat tagasi)

Tänan! Sooviks veel paar küsimust esitada. 1.Aga kui peale surma testamendi ei ole, siis korter pärandub vanaema lastele? Riigile ka tuleb mingi % korteri väärtusest maksta? 2. Kui vanaema tütretütar registreerib ennast sisse (vanaema korteris), siis võivad teised vanaema lapsed seda korterit ilma tütretütre loa ära müüa?

OP 16.02.2018 12:58 (6 aastat tagasi)

1. Jah, testamendita pärandub korter vanaema lastele. 2. Tulumaksu tasumise kohustus tekib alles korteri müümisel. Pärandi vastuvõtmine tulumaksuga maksustatud ei ole. 3. Rahvastikuregistrisse elukohateate esitamine ei anna teile mingit õigust korterile. Korteriomanikud võivad korteri võõrandada ilma teile sellest teatamata või teie nõusolekuta. Võimalus on notariaaselt leppida kokku isiklikus kasutusõiguses teie kasuks - sellisel juhul on teil õigus korteris elada kuni surmani. Aga soovitav on, et vanaema teeb lihtsalt teie kasuks testamendi.

A 15.02.2018 13:17 (6 aastat tagasi)

Kui testamenti ei ole, siis on jah pärijateks kõik lapsed. Kuna pärimine on maksuvaba, siis tuleb maksta pärandi vormistamisel üksnes riigilõiv ja notaritasud. Korteri enda elukohana registreerimine ei anna mingeid õiguseid juurde, ega takista teistel pärijatel korteri müümist, kui nad nii otsustavad.

CC 15.02.2018 14:29 (6 aastat tagasi)

lisaks pärandamisele on veel olemas kinkeleping, mida saab teha oma elu ajal. Peale seda muutub korter selle isiku omaks, kellele kinkeleping tehti. Vanaema võib lisada kinkelepingusse ka klausli, et ta võib seal oma elupäevade lõpuni elada. Siis pole teistel pärijatel enam mingit asja selle korteriga.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.