Aegunud karistus karistusregistris

WTF 19.04.2018 14:52 (6 aastat tagasi)

Kunagi issanda aastal 2007 sain täispeaga sõitmise eest tingimisi 4 kuud kolmeaastase katseajaga, ehk siis hiljemalt 2015 oleks pidanud aeguma ja arhiivi kantama. Eile kontrollisin karistusregistrit ning ülla-ülla, mul on ikka veel 11 aastat vana kehtiv kriminaalkaristus. Sealjuures nii tolle episoodiga kaasnenud väärteod (kiiruseületamine ning üv ja kindlustuse puudumine) kui ka krim asjaga kaasnenud lisakaristus (juhtimisõiguse peatamine) olid ilusasti arhiivi kantud. Ning peale seda pole ma (Eestis vähemalt) saanud isegi parkimistrahvi mitte. Oskab keegi siin öelda millest selline asi tekkinud võib olla ning kuidas seda ära kasida, võimalik, et teatud töökohale asumiseks on varsti taustakontrolli vaja...

BB 19.04.2018 15:09 (6 aastat tagasi)

Kui su töökoht on seotud riigisalduse loaga, siis vaadatakse üle kõik su karistused. Nii kustunud kui kustumatta.

wtf 19.04.2018 15:26 (6 aastat tagasi)

Ei ole, lihtsalt paranoiline erasektor. PS nii sama asja käigus väljamõistetud kohtukulud kui väärteotrahvid jäid maksmata ning täitemenetlused lõpetati aegumise tõttu. Mingi jabur kombinatsioon väärtegude aegumise seotusest maksmiskuupäevaga ning enne 2013 kehtinud karistusregistri seadusest äkki, ei imestaks siin enam millegi üle...Kuigi, lisakaristus pidi loetama kustutatuks koos põhikaristusega ning see ju ilusti arhiivis?

WTF 19.04.2018 16:03 (6 aastat tagasi)

Lisan veel: Lisakaristuse real (juhtimisõiguse peatamine) on märgitud karistuse täitmise kuupäevaks täpselt 3 aastat peale kariistuse määramist ehk siis tingimisi vangistuse katseaja lõppu. Põhikaristuse ehk tingimisi vangistuse enda real on kirjas "Karistuse täitmise info puudub". Mingi andmesisestaja näpukas?

Onari Kämmal 19.04.2018 16:25 (6 aastat tagasi)

Juhtimisõiguse peatamise karistus saab täidetud siis, kui juhtimisõiguse peatamise periood lõpeb. Rahalise karistuse puhul aga algab aegumine karistuse täitmisest ehk selle tasumisest. Kui täitemenetlus lõpetatakse aegumise tõttu, siis see lihtsalt tähendab seda, et antud võlga enam täitemenetlusega välja nõuda ei saa, aga see ei tähenda seda, et antud võlg loetakse tasutuks. Seega karistus on Sul endiselt kandmata ja täiesti korrektselt kehtiv. Ainus küsimus on jah, et miks lisakaristus on arhiveeritud.

WTF 19.04.2018 19:50 (6 aastat tagasi)

KaRRs järgi peaks karistus kustutatama ka selle aegumise tõttu KaRS 82 järgi, ehk siis praktiliselt võttes trahvi täitemenetluses sissenõudmatuks muutumise hetkel? Tol ajal oli see väärtegude puhul mingi 12 - 18 kuud.

WTF 19.04.2018 19:15 (6 aastat tagasi)

Rahalised karistused tolleaegsete väärtegude eest on ka arhiveeritud, kuigi enamus neist maksmata. Muidugi kronoloogiliselt on sama jama eest lisandunud väärteokaristused paar nädalat hilisema kuupäevaga nii et tolleaegse karistusregistri seaduse redaktsiooni (kui see nüüd õige on, neid on nii palju et pea hakkab ringi käima) järgi oleksid nad võinud krim asja aegumise tähtaja peatada küll, samas ise on nad lõpetatud. Krim asja puhul rahalist karistust ei olnud, oli menetlus- ja kaitsekulude tasumise nõue (tingimisi vabastus par 73 järgi ning kulude tasumine polnud tingimuseks), avastasin selle täitemenetluse nii aastakese tagasi peale pikka eemalviibimist Eestisse tulles koos mingi 2009 a Elisa lõpparve eest välja mõistetud nõudega. Täiturile järelpärimist tehes teatas too et nõue on aegunud, ning lõpetas selle (eelmisel aastal siis).

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.