Liikmesriigid pidid vastu võtma ja avaldama vajalikud meetmed, et tagada direktiivi täielik ülevõtmine siseriiklikku õigusesse 4. veebruariks 2021. Praeguseks ei ole Eesti komisjonile ülevõtmismeetmetest teatanud. Seetõttu on komisjon otsustanud kaevata Eesti Euroopa Liidu Kohtusse.

Direktiiviga on antud riikide konkurentsiametitele volitused, mis aitaks paremini tagada Euroopa Liidu konkurentsieeskirju. Näiteks, et oleks tagatud organisatsioonide sõltumatus, asjakohased trahvid ja otsustusõigus, samuti tõhusad leebema kohtlemise programmid ja vastastikuse abi mehhanismid.

Konkurentsi direktiiviga asi ei piirdu. Euroopa Komisjon on otsustanud algatada rikkumismenetluse ning saata ametliku kirja Eestile, Leedule ja Sloveeniale, sest need riigid ei ole võtnud oma õigusse täielikult üle direktiivi, mis käsitleb kriminaalmenetluses kahtlustatavate või süüdistatavate laste menetluslikke tagatisi.

Samuti on komisjon otsustanud saata põhjendatud arvamuse Belgiale, Ungarile ja Eestile, sest need riigid ei ole võtnud nõuetekohaselt üle direktiivi, mis käsitleb õigust kaitsjale ja õigust oma kinnipidamisest teatada.

Lisaks otsustas Euroopa Komisjon saata põhjendatud arvamuse Eestile, Iirimaale, Küprosele, Lätile, Luksemburgile ja Poolale, sest need riigid ei ole võtnud üle EL norme, mis on sätestatud esindushagide direktiivis.

Õhutranspordi valdkonnas otsustas Euroopa Komisjon algatada rikkumismenetluse ning saatis ametliku kirja Tšehhile, Taanile, Saksamaale, Eestile, Iirimaale, Kreekale, Horvaatiale, Itaaliale, Küprosele, Leedule, Ungarile, Madalmaadele, Portugalile, Sloveeniale, Slovakkiale, Soomele ja Rootsile, sest nad ei ole taganud, et nende operatiivses lennutegevuses osalevad sidusrühmad täidavad teatavaid nõudeid.