Linna plaan lüüa maade kasutuses kord majja puudutab sadu majaomanikke (2)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Aardla tänavas panevad peatuvad bussid liikluse korraks kinni, kuigi peatusetaskute ehitamiseks linnal maad justkui oleks. Ent ajaloolistel põhjustel on see majaomanike kasutuses, nentis Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak Aardla tänaval Raudtee III bussipeatuse juures.
Aardla tänavas panevad peatuvad bussid liikluse korraks kinni, kuigi peatusetaskute ehitamiseks linnal maad justkui oleks. Ent ajaloolistel põhjustel on see majaomanike kasutuses, nentis Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak Aardla tänaval Raudtee III bussipeatuse juures. Foto: Margus Ansu

Tartus on arvukalt näiteid sellest, kuidas eraomanikud kasutavad linnale kuuluvat maad ilma igasuguse õigusliku aluseta, sest nii on ajalooliselt kujunenud ja osalt on põhjus ka selles, et omaaegne mõõdistamine on olnud ebatäpne.

Nüüd on linnavalitsusel plaan kord majja lüüa ning välja töötada üldised põhimõtted, mis reguleerivad nende maade kasutamist, kui kasutamise jätkamine on võimalik. Pole välistatud, et mõni maatükk ka müüakse turutingimustel maha ning mõne linnale kuuluva maatüki aluseta kasutamine tuleb lõpetada.

Üks ilmekaimaid näiteid sellest olukorrast on Aardla tänav, kus paaritute numbritega kruntide tegelik piir jookseb tänavast suurelt jaolt viis meetrit kaugemalt, kui on praegused krundipiirded, hekid ja aiad. See on nii ajaloolistel põhjustel, see oli eelmise riigikorra ajal nn tagavaramaa.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles