ULJAS KIRJAMEES: Lee Child oma maine pärast ei karda – ta kuulutas, et suitsetab juba aastakümneid marihuaanat. Foto: Vikipeedia
Inimesed
25. august 2013, 12:02

Menukirjanik Lee Child: "Olen juba 44 aastat kanepit kimunud!" (30)

Põnevusromaanide autor soovib marihuaana seadustamist

Marihuaana legaliseerimise pooldajad said mõjuvõimsa toetaja – "Olen postripoiss tõestamaks, et see ei tee teile midagi halba," põrutab värskes intervjuus põnevuskirjanik Lee Child, kes on müünud 70 miljonit raamatut.

Ameerikas elav Briti kirjanik Lee Child (õige nimega Jim Grant) kuulutab Daily Maili veergudel, et on oma 58 eluaastast 44 kanepiga sinasõprust pidanud ja suitsetab seda viiel õhtul nädalas. "New Yorgis on mul üks diiler mobiili kiirvalimises," tunnistab kirjanik häbi tundmata – tema meelest oleks juba ammu aeg marihuaana legaalseks muuta. "Suitsetan piipu, kuna plärude keeramine ei kuku mul kuigi hästi välja."

Kuulsused tossavad nagu korstnad

Oma esimese kanepisuitsu olevat Child teinud 14aastaselt. Ameerikasse olevat ta kolinud just seetõttu, et seal ei loeta kanepikimumist kuigi suureks seaduserikkumiseks – harilikult tuleb vahelejäänul tasuda Childi-suguse miljonäri jaoks peenraha kujutav trahv (76 eurot).

Childi sõnad mõjutavad kindlasti paljusid – kirjanik, kelle romaanide tuntuim kangelane on Tom Cruise’i nahas kinolinalegi jõudnud endine sõjaväelane Jack Reacher, on nii populaarne, et iga kahe sekundi tagant ostetakse üks tema romaan. Childilt on tänavu eesti keeles avaldatud põnevik "Üks lask".

Child ei ole oma uljaste väidetega üksi – kanepilembuse poolest on tuntud liigagi paljud staarid. Pläruga näpus on fotodele jäädvustunud näiteks teismeliste iidolid Justin Bieber, Miley Cyrus ja Rihanna. Vastuoluline lauljatar Lady Gaga teatas telesaates "60 minutit", et muusikat kirjutades otsib ta tihti kanepist inspiratsiooni ning "Videviku" filmisaaga näitleja Kristen Stewart märkis ajakirjas Vanity Fair, et kanepisuitsus polevat midagi halba.

Veel mõni kümnend tagasi peeti marihuaana suitsetamist märkimisväärseks vääratuseks. Näiteks pidi tennisetäht Jennifer Capriati 18aastaselt kanepiga vahele jäädes leppima ränkade tagajärgedega: ta jäi ilma olulistest sponsoritest ja seeläbi miljonitest dollaritest. "Nüüd ei huvita kanep enam kedagi. Ühiskond on edasi liikunud. Kuulsuste seaduserikkumiste edetabelis ei kuulu see enam isegi esikümnesse. Palju parema meelega esindaksin marihuaanat suitsetavat klienti kui staari, kes istus purjuspäi autorooli," vahendab USA Today Hollywoodi suhtekorraldaja Howard Bragmani sõnu.

Kanep ajas endise lapstähe hulluks?

Et kanep ei pruugi siiski nii ohutu olla, näitab USA näitleja Amanda Bynesi (27) juhtum. Bynesist sai juba 1990ndatel tuntud lapsnäitleja, ka täiskasvanuna mängis ta mitmes filmis. Viimaste aastatega moondus tähelend masendavaks allakäiguks. Staar jäi vahele joobnult roolikeeramise ja marihuaana omamisega. Ta riputas sotsiaalmeediasse kummalisi fotosid ja sõimu teiste staaride kohta, ajas endal juuksed maha ja hakkas parukaid kandma. Teda olevat vaevanud jälitusluul – luurajate tõrjumiseks katnud ta hotellitubades elektroonika ja suitsuandurid käterättidega. Tema tuttavad poetasid kõmupressile infot, et Bynesil olla komme üksipäini segast juttu pobiseda. Bynesi veidrused tipnesid tänavu juuli lõpus, kui ta võõra eramu esisel platsil asja ees teist taga kanistritäie bensiini maha kallas ja sellele tule otsa pani.

Pärast intsidenti saatis politsei Bynesi sunniviisil psühhiaatriahaiglasse. Meediale teadaolevalt ootab teda ees pikaajaline ravikuur. Kõmupress kaevas välja, et Bynes tavatses juba aastaid marihuaanat suitsetada ja tema tavaline skoor oli 30 pläru päevas. Mis vaimuhaigus Bynesi vaevab, pole ametlikult kinnitatud, ent näitlejat tundvad allikad on väitnud, et Bynesi hullumise taga on marihuaanast tingitud psühhoos. Bynes olevat kanepiga tutvust sobitanud juba teismelisena ning arstid on väitnud, et alles arenev aju võib kanepisuitsetamise tagajärjel pöördumatult kahjustuda.