Lindsay Sandiford ja tema kaitsja Balil Denpasari kohtus jaanuaris 2012.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
30. august 2013, 15:40

Indoneesia kohus mõistis briti vanaema kokaiini smugeldamise eest surma (2)

Indoneesias mõisteti 57-aastane briti naine uimastite smugeldamise eest surma. Briti inimõiguslaste väitel naist ähvardati ning sunniti uimasteid Bangkokist Balile viima.

Indoneesia ülemkohus lükkas tagasi Lindsay Sandifordi (57) edasikaebuse ning teda ootab ees surmanuhtlus selle eest, et ta viis Bali saarele uimasteid, kirjutab BBC. Kaks alama astme kohut on naise surma mõistnud mahalaskmise teel. Süüdistuseks oli 4,8 kilogrammi kokaiini smugeldamine.

Suurbritannia välisministeerium, kes on tugevalt surmaotsuse vastu, kavatseb Sandifordi ja tema perekonda igati toetada.

BBC Jakarta korrespondendi sõnutsi on Sandifordil siiski veel võimalus lasta kohtul otsus üle vaadata, kuid sellisel juhul peab ta esitama uusi tõendeid või veenma kohtunikke, et tema kohtuasjas esines möödalaskmisi.

Indoneesia võimude teatel oli Sandiford keskmeks uimastismugeldajate ringile, kes eelmise aasta mais toimetas uimasteid Tai pealinnast Bangkokist Balile. Algul nõudis prokurör naisele 15-aastast vabadusekaotust, kuid kohtunikud otsustasid ta hiljem surma mõista.

Lindsay Sandiford väidab, et teda sunniti toimetama 1,6 miljoni naelsterlingi väärtuses kokaiini, mis leiti tema kohvrist Bali lennujaamas korralise kontrolli käigus. Sandifordi eest seisab ka Briti inimõiguste organisatsioon Reprieve, kelle teatel oli naine uimastismugeldajate sihtmärgiks, kes „kasutasid ära tema haavatavust ning tegid ähvardusi tema laste suhtes".

Kolm ülejäänud samas juhtumis süüdi mõistetud britti ning üks indialane said ühe kuni kuue aasta pikkused vanglakaristused.