Foto: http://stopbadpatents.internetassociation.org/
Tehnika
31. august 2013, 20:50

USA ettevõtjad võitlevad patenditrollide vastu (5)

USA ettevõtjad alustasid ühist kampaaniat nn patenditrollide vastu, kes kasutades ära üldsõnalisi patente nõuavad neilt hiiglaslike summasid.

Patenditrollindudest on kujunenud USA-s täielik tööstusharu, kus patenditrollid kasutavad ära nende omanduses olevaid üldsõnalisi patente, mis pahatihti puudutavad just laialt levinud tehnoloogilisi lahendusi ning nõuavad poodidelt ja söögikohtadelt nende alusel suuri summasid, edastas BBC.

Nii näiteks on restoranid sattunud löögi alla QR-koodide kasutamise eest, kuid nüüd on USA ettevõtjad pannud seljad kokku ja alustanud 15 osariigis kampaaniat, mis nõuab patenditrollide tegevuse lõpetamist.

"Patenditrollid ei loo midagi, nad tahavad vaid saada rikkaks," põhjendavad ettevõtjad, miks nad selle kampaania ette võtsid.

Nii ulatuvad nõuded väidetavate patendirikkumiste eest 100 000 dollarini, kusjuures pahatihti firmad maksavad selle summa, kuna see on odavam, kui minna väljaõppinud patendijuristidega kohtusse.

Kampaania läbiviijate teatel pole USA-s tänapäeval keegi patenditrollide eest kaitstud ning löögi all on kõik firmad sõltumata nende tegevusalast ja suurusest.

Probleemi tõsidust USA-s näitab ka asjaolu, et president Barack Obama kutsus Kongressi üles võitlema nähtusega, kus keegi on patenteerinud hiljem mõne avalikult kasutatava tehnoloogia ja nõuab nüüd selle alusel raha välja.