Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Linnamäe uus äri tekitab pahameelt

    Margus Linnamäe üritab oma mõju suurendada ka veterinaarravimite turul.Foto: Andras Kralla, Äripäev

    Apteegi- ja kinnisvaraäri kõrvale viimastel aastatel meediaettevõtteid omandanud suurärimees Margus Linnamäe plaanib nüüd ka veterinaarravimite turu veelgi rohkem enda poole kallutada. Turuosalised peavad Linnamäe juriidiliselt küll korrektseid samme aga ebaeetiliseks.

    Kui loomaravimite hulgimüügis kuulus mullu Linnamäe Magnum ASi tütarfirmale Magnum Veterinaaria ligikaudu 26 protsenti turust, siis lähiaastatel võib see protsent jõuliselt kasvada, sest Pet City nime all avatavad lemmikloomapoed ja loomakliinikud teevad Linnamäe lähiaastatel ka jaemüügis suurimaks tegijaks.
    Boikott suure raha vastu
    Suure rahapatakaga turule trügiv Linnamäe on vihale ajanud väikeloomakliinikute omanikud-loomaarstid ning seetõttu on paljud neist praeguseks kuulutanud boikoti Magnum Veterinaaria toodetele.
    Tartus asuva Janne Orro Loomakliinik OÜ üks omanikest Janne Orro-Taruste, kes on ka Eesti Väikeloomaarstide Seltsi president, ütleb, et loomaarste ajab Linnamäe käitumine vihale. “Aastaid oleme olnud Magnum ­Veterinaaria kliendid ja sisuliselt oleme meie neile kasumi teeninud ja nüüd tehakse meie teenida aidatud raha eest meile endale väga suur konkurent,” lausub ta.
    Nii Orro-Taruste kui ka Eesti Loomaarstide Liidu president, Kosel loomaarstipraksist pidav Priit Koppel räägib, et suur hulk Eesti loomakliinikuid boikoteerib Magnum ­Veterinaaria ravimeid ja neid püütakse teistelt hulgimüüjatelt saada.
    Kardavad ebatervet konkurentsi
    Loomaarstide suurim mure on Linnamäe poolt ebaterve konkurentsi tekitamine turul, mistõttu loomakliinikud ei julge enam ­uutesse seadmetesse investeerida ning areng jääb seisma. “See on Eesti väikekliinikute surm,” lisab Koppel.
    Samuti peab Koppel Linnamäe käitumist ebaeetiliseks, sest kuigi ravimiseaduse järgi peavad ravimite hulgi- ja jaemüük olema lahutatud, siis praegusel juhul paistab suurärimees sellele põhimõttele vilistavat.
    “Linnamäe investeerib nendesse kliinikutesse, see on ammu teada. Nad mõtlevad, et me oleme III B klass, kes ei saa sellest aru. Alltöövõtuna võetakse kliinikuid tegema teised äriühingud, aga kokku moodustub kett, nagu tal on juba apteegiäris,” sõnab Koppel pahaselt.
    Tiina ToometFoto: Maris Ojasuu
    Tallinnas endanimelist loomakliinikut pidav Tiina Toomet arvab aga, et ega boikott Magnumit rahaliselt ei mõjuta. “Magnumil on veterinaarravimite rahaline osa nii väike, et boikotina ei ole sellel mõtet. Ma arvan, et selle boikoti mõte on ikkagi sõnumina. Miks ma peaks nende käest võtma kaupa, mida ma saan ka mujalt,” selgitab Toomet.

    Kes on Margus Linnamäe?Margus Linnamäe oli eelmise aasta Äripäeva Rikaste TOPis 15. kohal, tema varanduse väärtust hindasime ligi 90 miljonile eurole.

    Linnamäe tegeleb ravimite hulgi- ja jaemüügiga, metsa- ja põllumajandusega, loomasööda hulgimüügiga, toitlustusega, kinnisvaraarendusega ja meediaäriga. Suurimaks varaks ja kullaauguks on olnud ravimimüügikett Magnum.

    Üle-eelmisel aastal aitas ta finantseerida Eesti Meedia juhtidel ettevõtte väljaostu Norra börsifirmalt Schibsted. Sel kevadel suurendas Linnamäe oma valdus­firma UP Invest osalust Eesti ­Meedias 50 protsendilt 70-le ja ettevõtte pikaaegne juht Mart ­Kadastik taandus meediakontserni ­tegevjuhtimisest.

    Eesti Meediale kuuluvad ajaleht Postimees ja telekanal Kanal 2. Samuti kontrollib ta Eesti meedia kaudu kinnisvaraportaali kv.ee, raadiojaamade omanikfirmat Trio LSL ning kuulutusteportaali Soov.ee. Lisaks ostis Linnamäe eelmisel aastal uudisteagentuuri BNS.

    Linnamäele valdusfirmale kuulub ka 50 protsenti Apollo raamatupoeketist.

    Eelmisel aastal kirjutas Äripäev, kuidas Linnamäe on juba aastaid üritanud Eesti riigile maksta võimalikult vähe makse ning kasutanud selleks maksude optimeerimise skeeme.

    2011. aastal võttis Linnamäe ­Magnumi kontsernist Eestis ­rekordkoguse dividendi – 20 miljonit eurot. Tulumaksu ta selle pealt ei tasunud.

    Magnum Veterinaaria juhataja Laidar Laos tunnistab, et loomaarstide pahameel avaldab negatiivset mõju ettevõtte tegevusele. Samas märgib ta, et nemad on kõigest üks hulgimüüjatest, kes varustab Pet City kaupluseid.
    “Meie peamiseks kliendiks on olnud ja jääb loomarst ning sellest ka nõutus selletaolise reaktsiooni suhtes. Kui vaadata Skandinaaviamaade näiteid, siis nendes riikides on loomakliinikute ketistumist märgata, seejuures pole kliinikute omanikuks loomaarst,” lisab Laos.
    Paistavad Linnamäe kõrvad
    Paari nädala eest avaldas Linnamäele kuuluv Postimees pressiteate, et juuli keskel avab OÜ Veterinaaria Kliinikum Pärnu Kaubakeskuses loomakliiniku, millele järgneb sügisel referentskliiniku avamine Tallinnas Rannamõisas. Kliinikud hakkavad tegutsema koos kõrval avatava loomatarvete kauplusega Pet City.
    Postimehe artiklis nimetatakse Veterinaaria Kliinikumi omanikuna veterinaariadoktor Heli Säret, kuid ettevõtte nimel oli tööpakkumiskuulutused CV Keskusesse sisestanud Magnumi ja Linnamäe haldusfirma UP Invest personalijuht Häli Siimaste.
    Linnamäe valdusfirmale UP Invest kuulubki Pet City OÜ, kes plaanib järgmise kuue aastaga avada Baltimaades ja Soomes kokku 60 lemmikloomakauplust. Lätis Jekapilsis on esimene pood juba avatud, kohe-kohe avataksegi järgmine suurem kauplus Pärnu Kaubanduskeskuses. Väikeloomakliinikud tulevadki suuremate poodide juurde ning ametlikult Linnamäe nende kliinikutega seotud ei ole. Kuid terve rida väikeloomakliinikute omanikke-loomaarste räägib kui ühest suust, et seal taga peab olema Linnamäe raha. Juba ühe suure ja moodsa kliiniku rajamine nõuab päris palju raha, mida rääkida siis veel suurest loomakliinikute ketist.
    “Pet City kontseptsiooni juurde kuuluvad tõepoolest ka kliinikud, ent kliinikuid peavad vetarstid ise, olgu nad siis juba olemasolevate kliinikute omanikud või uued tulijad. Kliinikuosa operaator leiab omale rahastamise ise. Ei Margus Linnamäe ega temaga seotud ettevõtted ei oma mingit osalust Heli Säre loodavates loomakliinikutes,” lükkab Linnamäele isiklikult saadetud küsimustele Magnumi pressiesindaja kaudu vastanud Pet City OÜ juhatuse liige Merike Kaesveld ümber turul liikuvad jutud.
     
    Tulevase loomapoe Pet City eskiis.Foto: Pet City koduleht
    Kliiniku rajajat ajab hirmujutt Linnamäest naerma
    Ka kliinikuid rajav Säre naerab jutu Linnamäe raha kohta välja. “Investeeringute tegemiseks kaasan finantsinvestoreid, kellega on kokkulepped juba sõlmitud ja seega Eesti Veterinaaria Kliinikum OÜ osanike struktuur ka lähiajal muutub. Praegu ei ole plaanis kaasata ei Margus Linnamäed ega temaga seotud ettevõtteid,” kinnitab Säre. Kuid kartus jääb, et suurärimees lööb ikkagi rahapakiga turu upakile ning teistel on keeruline töötajaid kinni hoida ja uutesse seadmetesse investeerida.
    “Selge on see, et me ei saa siin konkurentsi võrrelda. Kui mul kolleeg hakkaks kõrval ehitama kliinikut, siis ma ei saa midagi öelda, sest see ongi konkurents. Aga praegusel juhul võistleme me eri kaalukategoorias, üks on kärbeskaallane ja teine raskekaallane. Ning kui seal taustal on ikkagi ka veel hulgimüügifirma, siis see asi ikkagi päris ilus, aus ja läbipaistev konkurents ei ole,” iseloomustab Tiina Toomet. Kuid samas jätkab ta naerma hakates, et võib-olla ongi see lõppkokkuvõttes hea, sest sunnib kõiki rohkem pingutama.

    Valga ärimees kaaperdas loomakliinikumide rajaja

    Veterinaaria Kliinikum OÜ nimeline ettevõte kanti äriregistrisse eelmisel nädalal ehk nädalajagu pärast Postimehes loo ilmumist.

    Kuigi artiklis nimetati ettevõtte omanikuna veterinaaria­doktor Heli Säret, siis äriregistris on ettevõtte omanikuks märgitud hoopis Valga ärimees Üllar Kruustik.

    Kruustiku kinnitusel pole temal ei Säre ega ka Linnamäega mitte mingisugust sidet. Juhuslikult kuulis ta tuttavalt, et sellise nimega ettevõte nimel toimetatakse, kuid äriregistrisse pole seda kantud. Asi vedeles maas ja ma otsustasin selle üles korjata, märkis ta.

    Heli Säre sõnas, et pressiteade sai tehtud liiga vara, kui ettevõte oli alles asutamisel. “See on pahatahtlik käitumine,” sõnas ta aga Kruustiku tembu kohta.

    Heli Säre: Kaasan finantsinvestoreid
    Loomakliinikuid rajav Heli ­Säre kinnitab, et kaasab finantsinvestorid, kelle hulgas ei ole praegu Margus Linnamäed ega temaga seotud ettevõtteid.
    Esialgu plaanib Säre avada ühe väikeloomakliiniku juuli keskel Pärnus ja teise sügisel Tallinnas Rannamõisas. Kliinikud tuleb tal endal seadmetega varustada ning investeeringute tegemiseks kaasab ta finantsinvestoreid. Kokkulepped on juba sõlmitud ja seega muutub lähiajal ka OÜ Eesti Veterinaaria Kliinikum osanike struktuur.
    “Praegu ei ole plaanis kaasata ei Margus Linnamäge ega temaga seotud ettevõtteid,” kinnitab ­Säre. Küll aga teeb ta koostööd Linnamäe Pet City OÜga. “Arvame, et ühendades loomakaupluse ja grooming’u, loomade hotelli, treeningsaali ja loomakohviku, teeb see meie klientide elu lihtsamaks,” ütleb ta.
    Säre rõhutab, et juriidiliselt on tegemist kahe täiesti eraldi ettevõttega. Samuti ei vasta tõele, et kliinikutes hakatakse kasutama peamiselt Magnum ­Veterinaaria ravimeid. “Võtsin kolm aastat tagasi vastu otsuse tulla tagasi Eestisse ja võtta kaasa oma teadmised ja kogemused, mida ma viimase 15 aasta jooksul maailma kliinikutes ja ülikoolides olen kokku kogunud. Siiani pakkusin Baltimaade loomakliinikutele ja loomaarstidele koolitust, nõustamist ja raskemate juhtumite käsitlemist, samal ajal õpetades Eesti maaülikooli veterinaarmeditsiini tudengitele anestesioloogiat ja intensiivravi,” räägib Säre oma senisest tegevusest.
    Veterinaaria Kliinikumi loomine on Säre sõnul selle loomulik jätk. “Seda protsessi on kiirendanud ühelt poolt minu olemasolevad kliendid, kes arvasid, et on nõus minu ettevõtmisesse ka investeerima, ja teiselt poolt kogu suhtlusvõrgustik, mis mul Euroopas on,” lisab ta.
    Veterinaarravimite hulgimüüja Dimela ASi nõukogu esimees Kadri Kullman.Foto: Andres Haabu
    Linnamäe tahab kontrollida kogu ahelat
    Praegu toimub see, et keegi tuleb suure rahaga veterinaariaturule. Seda pole veterinaarias seni toimunud, ütleb veterinaarravimite hulgimüüja Dimela ASi nõukogu esimees Kadri Kullman.
    Järgneb intervjuu Kadri Kullmaniga
    Milliseid reaktsioone on tekitanud Margus Linnamäe tegevus veterinaarravimite hulgimüügiturul?
    See teema on väga palju ärevust põhjustanud just väikeloomaarstide seas. Hulgimüügi poolel ma ei ole seda boikotti veel tundnud, kuigi tõesti, väikeloomakliinikud on meie poole pöördunud ja küsinud põhjalikuma koostöö ja tingimuste kohta. Veterinaararstid on inimesed, kes on juba lapsest saati natuke naljakad, sellised, kes veavad endale haigeid koeri ja linde koju, kindlasti olid neil endil, kui vanemad vähegi lubasid, kodus loomad. Sellisest lapsest kujuneb täiskasvanuna südame ja missioonitundega veterinaararst, kindlasti mitte kalkuleeriv ärimees.
    Milline mõju võib Linnamäega seostatud investeeringutel olla väiksematele loomakliinikutele?
    Loomaarstid peavad ennast väga palju koolitama ja nende igapäevane tegevus nõuabki investeeringuid põhiliselt sisseseadesse ja täiendkoolitustesse. Kui nüüd tuleb keegi väljastpoolt suure rahaga veterinaarkliinikute maailma, on see tohutu konkurentsieelis. Ta raputab seda turgu, aga natuke valedel alustel. Selliseid investeeringuid ei saa lubada väikesed ega ka suured loomakliinikud. Samas ei saa seda ju kuidagi keelata, iga inimene võib investeerida kuhu iganes, kust usub tulu kasvavat.
    Kas võib korduda sama sama muster, mida oleme juba näinud apteegiäris?
    Humanitaarravimite turul on Magnum hulgimüüja ja Apotheka jaemüüjana kuulub samasse gruppi, seega on suur hulk tarbijaid ühe ahela otsas. Üks firma määrab, mis ravimid ta toob maale ja kuidas ja mis hinnaga neid müüakse. Seetõttu on ka seadusandlikul tasandil räägitud, et see ei ole päris ­õige, aga millegipärast ei ole kellegi hammas siia peale hakanud. Nüüd on küsimus, kas veterinaarravimiäris läheb samamoodi. Praegu tundub, et läheb ning kogu ahel võetakse enda kätte. Kes sellisest asjast kaotab, on alati klient. 
    Konkurentsiamet peaks siin oma sõna sekka ütlema. Kuid humanitaarravimiäris ei ole seda suudetud ja ma ei usu ka, et veterinaarravimiäris selle vastu huvi tuntakse. Mina näen siin ka tarbijakaitse tööd, see on ikkagi tarbija kaitsmine, kui üks asi kisub monopoolseks.
    Ehk et juriidiliselt korrektsete skeemidega haaratakse turgu?
    Jah, see on nii, nagu mina seda praegu näen. Eestis on tegevusloa omamisega seotud piirangud. Ravimite hulgimüügi tegevusluba omava juriidilise isiku omanikuks ei või olla apteegi tegevusloa omaja. Samuti ei tohi ravimite hulgimüügi tegevusloa omaja ja tegevusloa omaja juures töötav veterinaararst osutada veterinaarteenust. Mis päriselus toimub, on midagi muud. 
    Tobe on, et keegi saab sellise konkurentsieelise vaatamata seadusandlusele, ebaproportsionaalselt suure investeeringu kaudu. Igal inimesel on sisse ehitatud mingi käitumismudel ja kui Margus Linnamäe on harjunud kontrollima kogu ahelat, ja ta on suutnud seadusandlusega niimoodi korraldada, et nii on…
    Et justkui tehakse piiranguid, aga tegelikkuses pole piiranguid?
    Just, et ühel inimesel ei ole piiranguid. Siis ta loomulikult kordab seda. Me kipume kõiki edukaid tegevusi kordama, see on tema stiil ja tal on lastud nii teha. Ta kopeerib seda veterinaariasse. Humanitaaris on nii, et perearstide sisse­tulek ei sõltu sellest, milliseid ravimeid müüakse. Lihtsalt tarbija on selle küllaltki lühikese nööri otsas. Ja see on tarbijakaitse rida. Aga loomaarstide sissetulek sõltub ravitöö kõrval ka müügist. Seepärast on veterinaaria sellisele konkurentsile oluliselt tundlikum.
    Margus LinnamäeFoto: Andras Kralla
    Linnamäe turul praegu teisel kohal
    Eesti veterinaarravimite hulgimüügiturg ei ole küll väga suur, kuid hoogsalt kasvav ning Margus Linnamäe Magnum Veterinaaria ei rahuldu kindlasti praeguse teise kohaga. Teravast konkurentsist hoolimata aitab ettevõtetel kasumit teenida ka söödalisandite, lemmikloomade kaupade jm müük.
    Ravimiameti andmetel oli mullu veterinaarravimite turu maht üle 11 miljoni euro. Turg on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud. Näiteks 2014. aastal üle-eelmisega võrreldes ligi kümnendiku.
    Hulgimüügi­turu liider on 46 protsendiga vendadele Margus ja Indrek-Eston Kuklasele kuuluv Zoovetvaru OÜ. Eelmisel aastal oli ettevõtte käive 9,5 miljonit eurot, millest viiendik tuli ekspordist Lätisse, Leetu ja mujale. Puhaskasum oli mullu veidi üle miljon euro. Seoses konkurentsi suurenemisega ennustatakse, et järgnevatel aastatel võib ettevõtte puhaskasum väheneda, kuid Zoovetvaru põhieesmärk on turupositsiooni säilitamine veterinaarravimite hulgimüügis.
    Suurim ja näljasem konkurent ongi 26protsendilist turuosa omav Magnum Veterinaaria, mis kasvatas mullu turuosa ligi kolme protsendi võrra. Eeldatavasti edendavad Pet City lemmikloomakeskused edaspidi Magnum Veterinaaria müüki veelgi jõudsamalt. Mullu oli ettevõtte müügitulu Eestis ligi 5,5 miljonit eurot ning ärikasumit teeniti 390 000 eurot. ­Magnum Veterinaarial on tütarettevõtted Lätis ja Leedus.
    Lätis ja Leedus sarnane konflikt
    Eesti väikeloomaarstide seltsi presidendi Janne Orro-­Taruste sõnul selgus hiljuti ­Lätis ja Leedus kolleegidega rääkides, et sealsed erialaseltsid on ­Linnamäe Pet City plaanide tõttu pöördunud lausa ravimihiiu Bayer poole, et nad vahetaksid Balti riikides maaletooja ­Magnumi välja. Põhjuseks sama mure mis Eestiski ehk hulgimüüja ja jaemüüja samale isikule kuulumine.
    Eesti veterinaarravimite hulgimüügis järgnevad kahele suurele 11,7protsendilise turuosaga Dimela AS ning AS Remedium 11 protsentiga.
    Dimelal on tütarettevõtted Lätis ja Leedus, kontserni müügi­tulu oli mullu üle 13 miljoni ­euro. Eesti osa oli sellest natuke alla poole. Kontserni kasumiks tuli 295 000 eurot. Remediumi eelmise aasta majandusaruannet pole veel esitatud, 2013 oli ettevõtte müügitulu üle 4,3 miljoni euro.
    Linnamäe hoidus intervjuust
    Margus Linnamäele isiklikult saadetud küsimustele tulid vastused Magnumi pressiesindaja vahendusel Pet City OÜ juhatuse liikme Merike Kaesveldi nimel.
    Miks otsustasite lisaks veterinaarravimite hulgimüügile tekitada väljund ka jaemüügis?
    Pet City kontseptsiooni juurde kuuluvad tõepoolest ka kliinikud, ent kliinikuid opereerivad vetarstid ise, olgu nad siis juba olemasolevate kliinikute omanikud või uued tulijad. Kliinikuosa operaator leiab omale rahastamise ise. Pet City juures kliiniku avamine annab loomaarstidele võimaluse oma tegevuse laiendamiseks ning võimaldab saada osa Pet City kontseptsiooniga kaasnevast sünergiast. Praeguseks on Pet City sõlminud koostöökokkulepped kahe esimese Pet City kaupluse juures avatava väikeloomakliiniku kohta – nende kliinikute omanik on doktor Heli Säre, kes on üks vähestest Euroopas sertifitseeritud veterinaaranestesioloogidest.
    Terve hulk loomaarste, väikeloomakliinikuid on kuulutanud boikoti Magnum ­Veterinaaria toodetele. Kas see on Teie jaoks probleem?
    Alati, kui keegi soovib ellu viia muudatusi, on neid, kes seda ei mõista ning kes püüavad muudatuste vastu võidelda – see on täiesti inimlik. Samas on alati ka neid, kes uuega kaasa lähevad. Magnum ­Veterinaaria täidab Pet City projektis vaid hulgimüüja rolli, olles üks mitmest hulgimüügipartnerist, kes varustab Pet City kaupluseid osalise tootesortimendiga. 
    Mis puudutab aga Magnum Veterinaaria konkurente ehk teisi veterinaarravimite hulgimüüjaid, siis ka nende (ootus)ärevus on arusaadav. Ka nemad näevad siin koostöövõimalusi ja on näidanud seetõttu üles huvi oma toodete lisamise vastu Pet City sortimenti, mis on meie poolt loomulikult väga tervitatav.
    Kuuldavasti on Lätis ja Leedus Teie plaanid tekitanud samuti suurt vastuseisu ning on lausa pöördutud Bayeri poole, et nad loobuksid Magnum Veterinaariale antud nende ravimite edasimüügiõigustest. Kas olete sellest teadlik ning mida sellest arvate?
    Bayeril on väga laiad teadmised muudatustest, mis selles valdkonnas kogu maailmas aset leiavad. Bayeri kindel sõnum on, et kõik, mis aitab kaasa loomaomanike teadlikkuse tõstmisele, on teretulnud. Kui Pet City ei avaks nn kõik ühes kaupluseid, oleks ainult aja küsimus, mil seda teeks keegi teine. Pet City eesmärk ei ole olemasolevate loomakliinikute tegevuse kahjustamine, vaid nendega koostöö tegemine ning läbi teavitustöö loomaomanike teadlikkuse tõstmine. Sellest lähtuvalt on alusetu näha siin ebaterve konkurentsi tekitamist ja eetilist probleemi ravimite hulgi- ja jaemüügi lahushoidmisel, sest ravimite müüki tehakse vaid kliinikus ja selle eest vastutab loomaarst.
    Miks oli Veterinaaria Kliiniku OÜ tööotsimiskuulutused CV Keskusesse sisestanud UP Investi (Magnumi) personalijuht ­Häli Siimaste?
    Häli Siimaste, kes on personalivaldkonna spetsialist, aitas isikliku konto alt Heli Särel kuulutused üles panna. ­Antud personaliotsing ei ole Magnumiga kuidagi seotud.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ignitis kinnitas kõbusa dividendi
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Leedu energiaettevõte Ignitis Group kinnitas eile toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul eelmise aasta teise poolaasta eest aktsionäridele makstava dividendi, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Hollandi firma plaanib Pärnusse miljarditehast Riisalo: kui saame neid kuidagi aidata, siis teeme seda
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse.