Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Linnamäe müüb BNSi Läti tütarfirma pankrotihaldurile

    Jõuliselt Baltimaade meediaäris toimetaval Margus Linnamäel tuleb maha müüa BNSi Läti tütarfirmaFoto: Andras Kralla

    Et omandada Läti suurim uudisteagentuur LETA, tuleb hoogsalt meediaäri laiendaval Margus Linnamäel maha müüa uudisteagentuuri BNSi Läti tütarfirma. Kaubamärgi jätab Linnamäe siiski endale.

    Mõni nädal tagasi teatas BNSi omanik UP Invest pressiteate vahendusel, et omandas Läti suurima uudisteagentuuri LETA ning tehingu peab kiitma heaks ka Läti konkurentsiamet. LETA on asutatud 1992. aastal, kuid uudisteagentuuri ajalugu sai alguse 1919. aastal.

    Eelmisel aastal oli LETA-l 158 töötajat, käive oli veidi üle kolme miljoni euro ning puhaskasumit teeniti 9714 eurot.

    LETA senised omanikud jätkavad äritegevust Lätis, sealhulgas meediasektoris, andes välja ajakirja Kapitāls ja korraldades seminare ja konverentse kaubamärgi BIG EVENT all.

    BNS Latvija SIA uueks omanikuks saab endine pankrotihaldur, praegu õigusnõustamisega tegelev Arno Mägi, kellel ei ole varem meediaäriga kokkupuuteid olnud.
    Linnamäe valdusfirma UP Invest ostis hiljuti Läti suurima uudisteagentuuri LETA, kuid Läti konkurentsiametilt tehinguks loa saamiseks tuleb UP Investil loobuda talle läbi firmade kuuluvast osalusest BNSi Läti tütarfirmas.
    „Kuna meie nõustajad ütlesid väga selgelt, et me ei saa omada mõlemat ettevõtet, siis see on ainus põhjus, miks me BNSi Läti tütarfirma müüki panime,“ selgitas UP Investi juhatuse liige Sven Nuutmann.
    Oluline potentsiaal, mitte nimi
    Kaubamärki Mägi ettevõtte ostuga kaasa ei saa. „Kuna BNSi kaubamärk on ülebaltiline, siis kaubamärki me kaasa ei müünud. Kaubamärk jääb meile ja selle omanik on Eesti emaettevõte BNS Group OÜ,“ märkis Nuutmann.
    Mägi sõnul ostab ta potentsiaali, mitte ettevõtte nime. „Mulle on tähtsam töötav ettevõte ja stabiilsed lepingud, mis on olemas. Kuidas õnnestub konkursse võita ja lepinguid saada, see on juba tuleviku teema. Eks iga äri on risk,“ kommenteeris ta.

    Kasutasime võimalustSven Nuutmann, UP Investi juhatuse liige

    Kui me üle aasta tagasi BNS Grupi ostsime, siis oli teada, et Läti osa on nendest kõige nõrgem ning kuna meil tekkis võimalus osta uudisteagentuur LETA, siis kasutasime võimalust. Meie nõustajad ütlesid aga väga selgelt, et mõlemat ettevõtet me omada ei saa. See on ka ainus põhjus, miks me BNSi Läti tütarfirma müüki panime.

    Ostja leidmine ei olnud meil väga kerge ülesanne, aga Mägiga selline võimalus tekkis, et see tehing sobis mõlemale poolele. Tuleviku mõttes on tal teistsugune strateegia, kui meie oleksime selle ettevõttega teinud.

    See asi on veel nii värske. Ühtpidi ei ole Mägil tehing meiega lõpetatud ja meil ei ole LETA tehinguks konkurentsiameti luba. Seda menetletakse veel.

    Mägi ütles, et viimased kümme aastat, kui ta pankrotihalduri tööd enam ei tee, on ta investeerimisvõimalusi otsides ringi vaadanud. „Natuke igav hakkas ja tahtsin midagi huvitavat teha,“ märkis ta. Nüüd selline võimalus kolleegide kaudu tekkis ning kui kõik läheb plaanide järgi, siis on Mägi selle aasta juulis asutatud AMP Investeeringud OÜ juba septembri algusest Läti meediaturul osaline.
    Kas Läti turg on Teile tuttav? „Nullist ma sellele turule küll ei läheks, aga ma ostan töötava ettevõtte. Olen puhtalt investor ega taha võtta juhatuse liikme ega tegevjuhi vastutust. Raha ka muidugi kaotada ei taha,“ lausus Mägi.
    Kahjumiaeg sai läbi
    Ostuhind on lepingust tulenevalt konfidentsiaalne, küll on pikaajaliselt kahjumis olnud ettevõte Mägi kinnitusel viimasel poolaastal jõudnud väikesesse kasumisse.
    Igapäevaselt toimetab Mägi oma õigusbürooga ja nõustab teisi majandus- ja õigusküsimustes. „Ega ma väga rabele, tööd on mõõdukalt,“ naeris sügisel 65aastaseks saav Mägi. Viimastel aastatel ongi tema tegemised kajastust saanud peamiselt seltskonnaajakirjanduse veergudel.
    Pankrotihaldurina oli Mägi tuntuim töö RASi Ookean seitse aastat kestnud pankrotimenetlus, mille tulemusena teenisid haldurid Mägi ja Aivar Leismann kumbki töötasuna 2,8 miljonit krooni (ligi 180 000 eurot).
    Linnamäe juriidiliselt korrektne äriajamine
    Margus Linnamäe varasemad ärisammud on tekitanud konkurentides pahameelt, kuid enamasti jääb see ärieetika küsimuseks, sest juriidiliselt pole suurärimehele midagi ette heita.
    Eelmisel aastal ostis Linnamäe uudisteagentuuri BNS, mis alles mõni kuu varem oli omanikku vahetanud. Mäletatavasti ostis raadiojaamu Sky Plus, Retro EM jt haldava Sky Media juhi Ilmar Kompuse ettevõte 2014. a märtsis BNSi Soome päritolu Alma Medialt. Juba maikuus müüs Kompus 55 protsenti BNSist edasi Linnamäe UP Investile. Veel kaks kuud hiljem liikus ka ülejäänud osa Linnamäele.
    Eelmise aasta lõpul ostis Kompuse ettevõte Alma Medialt Eestis, Lätis ja Leedus tegutseva kinnisvaraportaali City 24. Kuna Linnamäele kuulub Eesti Meedia kaudu kinnisvaraportaal kv.ee, siis BNSi tehinguga paralleele tuues on arvatud, et mõlemat suurt kinnisvaraportaali kontrollib praegu Linnamäe.
    Äripäev kirjutas hiljuti, kuidas Linnamäe plaanib veterinaarravimite turgu veelgi rohkem enda poole kallutada ning, et turuosalised peavad neid juriidiliselt küll korrektseid samme ebaeetiliseks. Nimelt plaanib Linnamäe tulla lemmikloomapoodide ketiga Baltimaade ja Soome turule. Suuremate poodide juurde on plaanitud ka väikeloomakliinikud, mille taga Linnamäed ametlikult küll ei ole, kuid paljude väikeloomakliinikute-loomaarstide arvates on see kõigest näitemäng.
    Et Linnamäele kuulub veterinaarravimite hulgimüüja Magnum Veterinaaria, siis ei saa ta ravimiseaduse järgi olla ravimite jaemüüjate-väikeloomakliinikute omanik. Paljud loomaarstid rääkisid, et Linnamäe investeerib nendesse kliinikutesse, aga alltöövõtuna võetakse kliinikuid tegema teised äriühingud ning kokku moodustub kett, nagu tal on juba apteegiäris. Kuid juriidiliselt on kõik korrektne.
    Eelmise aasta lõpul müüs Eesti Meedia 90 protsenti Leedu ajakirjade kirjastusest UAB Žurnalų Leidybos Grupę Hollandi ettevõttele STAK Kemplake. Samal ajal teavitas Eesti Meedia Leedu konkurentsiametit rea kohalike kuulutuseportaalide ostust.
    Leedu konkurentsiamet otsustas kontrollida, kas müük Hollandi ettevõttele ei või olla teeseldud tehing, mille abil näiliselt vähendati enda turuosa ja käivet, pääsemaks konkurentsiametilt tehinguteks heakskiidu küsimisest.
    Linnamäe äriimpeeriumis on ravimite hulgi- ja jaemüük, metsa- ja põllumajandus, loomasööda hulgimüük, toitlustus, kinnisvaraarendus ja meediaäri. Tema suurim vara ja kullaauk on ravimimüügikett Magnum.
    Üle-eelmisel aastal aitas ta finantseerida Eesti Meedia juhtidel ettevõtte väljaostu Norra börsifirmalt Schibsted. Sel kevadel suurendas Linnamäe oma valdusfirma UP Invest osalust Eesti Meedias 50 protsendilt 70-le. Eesti Meediale kuuluvad ajaleht Postimees ja telekanal Kanal 2. Samuti kontrollib ta Eesti meedia kaudu kinnisvaraportaali kv.ee, raadiojaamade omanikfirmat Trio LSL ning kuulutusteportaali Soov.ee. Linnamäe valdusfirmale kuulub ka 50 protsenti Apollo raamatupoeketist.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.