Maksuameti ebameeldiv üllatus: mustalt makstakse aina rohkem (9)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased on hakanud taas rohkem mustalt teenima. Mustalt teenitud raha tuleb ka pesta.
Eestlased on hakanud taas rohkem mustalt teenima. Mustalt teenitud raha tuleb ka pesta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ümbrikupalkade maksmise trend on viimasel aastal kasvanud: kontrollkäike intensiivistav maksu- ja tolliamet paneb probleemi lahendamisel üha rohkem vastutust töö tellijatele.

«Kui võrrelda 2016. aastat eelmise aastaga, siis näeme negatiivset trendi – ümbrikupalga saajate arv arv on suurenenud ning seega on probleem süvenev,» tõdes maksu- ja tolliameti maksuauditi üksuse juht Oscar Õun Äripäeva raadio saates «Maksu- ja tolliamet annab nõu». «Ükski Euroopa riik pole suutnud täna ümbrikupalga probleemi ära lahendada, tegemist on nagu väikest viisi epideemiaga ning eks see ole ka hoiakute küsimus, sest ümbrikupalga saamine tundub inimestele täna just kui normaalsus.»

Kuigi kõige rohkem torkab ümbrikupalkade maksmisega silma ehitussektor, on probleem Õuna kinnitusel laialdasem. «Sularaha liigub tihti palju ning valdavalt pole ühtegi sektorit, kus probleemi üldse ei oleks,» nentis ta. «Ehitussektor on samas hästi kompleksne, seal on lisaks hankijale ja peatöövõtjale väga pikad alltöövõtuahelad ning vastutus seetõttu hajub – hankija võib maksta peatöövõtjale korralikku hinda, millega saaks ka maksukohustuse ära täita, kuid ahelas see raha kaob lihtsalt kuhugile.»

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles