Kohus ei tühistanud Tootsi tuulepargi enampakkumist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi Suursoo, kuhu ettevõtted soovivad tuuleparki rajada.
Tootsi Suursoo, kuhu ettevõtted soovivad tuuleparki rajada. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Tallinna halduskohus leidis reedeses otsuses, et Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) oleks pidanud Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumisest varem teatama ning võimaldama huvilistel tutvuda lepinguprojektiga, ent jättis muud enampakkumise tingimused jõusse.

Halduskohus tühistas RMK juhatuse 2017. aasta oktoobris tehtud otsuse osas, milles teavitati kinnistu enampakkumise toimumisest ette kolm nädalat, ütles halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu BNS-ile.

«Riigimetsa Majandamise Keskust kohustati avaldama enampakkumise teate varem kui kolm nädalat enne enampakkumise toimumist ning võimaldama enampakkumisel osalemisest huvitatud isikutel tutvuda enne enampakkumise toimumist lepinguprojektiga,» ütles ta.

Muus osas jäid Tootsi Tuulepark OÜ ja AS-i Eesti Elekter kaebused RMK nõukogu ja juhatuse otsusele rahuldamata. Samuti ei rahuldanud halduskohus AS-i Raisner kaebust, milles firma nõudis oktoobris tehtud RMK nõukogu otsuse tühistamist.

«Meil on kohtuotsuse üle kahtlemata hea meel. Eraettevõtjad versus riik – või riigiasutused/ettevõtted – asjade puhul on võit esimeses kohtuastmes üpris haruldane nähtus. Oleme öelnud algusest peale, et Tootsi tuulepargi sokutamine vahendeid valimata riigiettevõttele Eesti Energia pole endast lugupidavale õigusriigile kohane,» ütles Eesti Elektri juhatuse liige Andres Sõnajalg.

RMK nõukogu otsustas 12. oktoobri 2017 otsusega võõrandada Tootsi kinnistu avalikul suulisel enampakkumisel, kuna kinnistu ei ole riigimetsa majandamiseks vajalik. Juhatusel tuli kinnitada enne enampakkumise väljakuulutamist avaliku suulise enampakkumise kord, sealhulgas kinnisasja enampakkumise samm.

Enampakkumise kuulutus ja tingimused tuli avaldada hiljemalt 3 nädalat enne enampakkumise toimumist vähemalt Ametlikes Teadaannetes, RMK veebilehel ja suuremates päevalehtedes.

RMK juhatus kinnitas 16. oktoobri 2017 otsusega Tootsi kinnistu enampakkumise korra ja enampakkumise sammu. Enampakkumise toimumise ajaks määrati 8. novembri 2017 pärastlõuna, alghinnaks määrati 12,3 miljonit eurot.

«Kohus leidis, et enampakkumise tingimused on õigusvastased osas, milles ei nähtud ette huviliste võimalust tutvuda lepinguprojektiga. Muus osas aga ei ole enampakkumise tingimused õigusvastased ega riku kaebajate õigusi,» rääkis halduskohtu pressiesindaja Vilu.

Tallinna halduskohtu reedese otsuse peale saab esitada apellatsioonkaebuse hiljemalt 17. detsembril.

Kohtuotsuse jõustumisel saaks RMK otsustada Tootsi tuulepargi kinnistute enampakkumise aja, mis oleks kooskõlas kohtuotsuses sätestatud tingimustega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles