Avalik kiri: üleeuroopaline Magnitski seadus inimõiguste rikkujate ja despootide karistamiseks (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Magnitski haud.
Sergei Magnitski haud. Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY/REUTERS

Mõnikord tähendab juba nimi kõike. Praeguseks on Sergei Magnitski nimest saanud ülemaailmne sümbol võitluses inimõiguste rikkumisega 21. sajandil. Tema ohver kajab koos kõigi teiste inimõiguste rikkujate ohvritega vastu igas maailma nurgas. Tema nime kandvaid seadusi on vastu võetud mitmel pool ja need tekitavad inimõiguste rikkujatele tõsiseid tagajärgi kogu maailmas.

Sergei Magnitski oli Venemaa jurist, kes ohverdas 37-aastasena elu, kui astus Putini režiimi lokkava korruptsiooni vastu. Sellest, kuidas Venemaa valitsus üritas mõrva kinni mätsida ja asjaosalisi süüst puhtaks pesta, sai kogu maailmas karistamatuse ja kleptokraatia võrdkuju. Just seepärast ületas Magnitski julge ohverdus riigipiiri ja kõnetas inimesi kogu maailmas.

Magnitski seadused, mis näevad ette inimõiguste rikkujatele viisakeelde ja vara külmutamist, on kujunenud iseloomulikuks meetodiks, millega võidelda üle maailma karistamatuse ja kleptokraatiaga. 21. sajandil rikutakse inimõigusi sageli rahalise tulu saamiseks. Nende välismaale kanditud raha ja reisimisvõimaluste piiramine on üks tõhusamaid viise näidata, et igal teol on tagajärjed. Ei saa jätta karistamata Myanmari kindraleid, kes jahivad rohingjasid, relvakaupmehi, kes rikuvad Lõuna-Sudaanile kehtestatud relvastusembargot, Kesk-Aafrika Vabariigi vägistajaid ega Saudi Araabia ajakirjaniku Khashoggi tapjaid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles