Miljoneid jahtiv kolmekordne olümpiavõitja kaebab alaliidu kohtusse

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katinka Hosszu võitis Rio olümpiamängudel kolm kuldmedalit.
Katinka Hosszu võitis Rio olümpiamängudel kolm kuldmedalit. Foto: Odd Andersen / AFP / Scanpix

Ungarlannast kolmekordne olümpiavõitja ja seitsmekordne maailmameister Katinka Hosszu, kelle nimel on kompleks- ja seliliujumises kokku viis maailmarekordit, läheb Rahvusvahelise Ujumisliidu (FINA) vastu kohtusse.

Hosszu ning ameeriklased Michael Andrew ja Tom Shields palkasid California advokaadibüroo Farella Braun & Martel, et oma õiguste eest seista. Ujujad nõuavad, et FINA ei takistaks nende osavõttu Rahvusvahelise Ujumisliiga (ISL) võistlusest. Samas asjas on eraldi hagi esitanud ka ISL.

FINA ei andnud ujujatele luba lüüa kaasa 20. ja 21. detsembril Itaalias Torinos toimuma pidanud võistlusel nmega Energy for Swim. Tippudest oleksid seal kaasa löönud veel näiteks olümpiavõitjad Adam Peaty ja Chad le Clos, vahendab portaal Insidethegames.biz.

Hagi sarnaneb mullu Rahvusvahelise Uisuiidu vastu esitatule. Toona otsustas kohus, et alaliit ei tohi takistada sportlaste osalemist mitteametlikel võistlustel, sest see rikuks Euroopa Liidu ametiühinguseadust. Ainus erinevus on, et nüüdne hagi on esitatud USAs.

Väidetavalt oli FINA valmis küll ISLi võistlustele oma heakskiitu andma, kuid nõudis selle eest 50 miljonit dollarit ehk 44 miljonit eurot. ISL, mida rahastab Ukraina oligarh Konstantin Grigorišin, määras Torinos toimuma pidanud võistluste auhinnafondiks 2,1 miljonit dollarit ehk 1,8 miljonit eurot. Uuel aastal kavatseb ISL panna püsti võistlussarja, kuhu kutsutakse umbes 300 maailma parimat ujujat.

Hagis väidetakse, et FINA teenis aastatel 2016 ja 2017 kõikidelt veealadelt umbes 118 miljonit dollarit ehk üle 100 miljoni euro kasumit, sellest maksti aga sportlastele auhinnarahadena välja vaid 12,5 protsenti. «Vaid üksikud ujujad suudavad end sporditegemisega ära elatada, FINA teenib aga hunnikute viisi raha. Neid ei huvita sportlaste heaolu. ISL ja FINA saavad rahulikult kõrvuti eksisteerida, aga praeguse otsusega paiskas FINA meie spordiala tagasi kiviaega,» põrutas 2016. aastal lühiraja maailmameistriks tulnud Andrew.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles