Brüssel plaanib Saudi Araabia rahapesu musta nimekirja kanda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vera Jourova
Vera Jourova Foto: STRINGER/REUTERS

Euroopa Komisjon tegi kolmapäeval ettepaneku lisada rahapesu musta nimekirja veel seitse riiki, nende seas Saudi Araabia, mis teevad liiga vähe, et tõkestada rahapesu ja terrorismi rahastamist.

Ettepaneku peavad veel heaks kiitma Euroopa Parlament ja liikmesriigid. Saudi Araabia lisamisele on tugevalt vastu Prantsusmaa ja Ühendkuningriik. Käik langeb ajale, kui Ar-Riyadi ja Euroopa suhted on pingestunud tulenevalt ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrvast Saudi Istanbuli konsulaadis möödunud aastal.

Uues nimekirjas on kokku 23 riiki: Afganistan, Ameerika Samoa, Bahama, Botswana, Põhja-Korea, Etioopia, Ghana, Guam, Iraan, Iraak, Liibüa, Nigeeria, Pakistan, Panama, Puerto Rico, Samoa, Saudi Araabia, Sri Lanka, Süüria, Trinidad ja Tobago, Tuneesia, USA Neitsisaared ja Jeemen.

Nimekirja lisamine ei too kaasa sanktsioone, kuid see kohustab Euroopa pankasid ja muid ametiasutusi rangemalt kontrollima neis riikides paiknevate klientide ja asutuste tehinguid.

«Oleme kehestanud maailma rangeimad rahapesuvasased standardid,» ütles Euroopa Komisjoni õigusvolinik Věra Jourová. «Peame veenduma, et teistest riikidest pärit must raha ei satuks meie finantssüsteemi,» lisas ta.

Jourová kutsus loetelus olevaid riike üles puudused kiiresti kõrvaldama. Ta lisas, et komisjon on valmis tegema nende riikidega tihedat koostööd, et ühistes huvides olevad küsimused lahendada.

Üks diplomaatiline allikas ütles, et vastumeel uuele nimekirjale ei ole seotud Khashoggi mõrvaga ja sooviga lepitada Saudi Araabiat. «Ei ole vastuseisu ühegi kindla riigi lisamisele, kuid on mure seoses kasutatud metodoloogiaga,» ütles allikas.

Europarlamendi saadik ja endine kohtunik Eva Joly tervitas uut nimekirja, kuid soovitas Komisjonil avalikustada riikidele antud hinnangud, et suurendada protsessi läbipaistvust ja vältida poliitilise kauplemise süüdistusi. Samuti soovitas ta nimekirja lisada liikmesriigid nagu Ühendkuningriik ja Küpros.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles