Riik avardas vangide ligipääsu internetile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vangla
Tartu vangla Foto: arhiiv

Riigikogu kiitis kolmapäeval heaks valitsuse algatatud vangistusseaduse muutmise seaduse, mis võimaldab kinnipeetavatele selleks kohandatud arvutites ning vanglateenistuse järelevalve all ligipääs riigikogu ja õiguskantsleri veebilehele. 

Kuigi vangide võimalused veebi kasutada avarduvad, ei anna vastu võetud seadusemuudatus siiski võimalust pääseda juurde elektroonilisele suhtlemisele. Samas polnud seni kinnipeetavatel üldse lubatud kasutada internetti, küll aga on neil vanglateenistuse järelevalve all juurdepääs ametlikele õigusaktide andmebaasidele ja kohtulahendite registrile.

Muudatus on tingitud Euroopa Inimõiguste Kohtu otsusest eluaegset vangistust kandva politseinikutapja Romeo Kalda kohtuasjas Eesti riigi vastu, millega tuvastati inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni artikli 10 rikkumine, kuna kinnipeetavale ei tagatud ligipääsu riigikogu veebilehele, õiguskantsleri veebilehele ja Euroopa Nõukogu Tallinna Infotalituse veebilehele, mida praeguseks enam ei eksisteeri.

Samuti muudetakse vanglas hädaolukorra lahendamist puudutavaid sätteid ning vanglateenistuse pädevust vangla julgeolekut ja korda ohustava sündmuse lahendamisel.

Seaduse poolt hääletas 67 riigikogu liiget ja erapooletuid liikmeid oli üks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles