Sõbra tapmises süüdistatav kutsus endale ise politsei

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapmises süüdistatav Ülo Pastel sai kohtusaalis seistes tuge kargust, juriidilist tuge pakkus talle kaitsja Andres Veski.
Tapmises süüdistatav Ülo Pastel sai kohtusaalis seistes tuge kargust, juriidilist tuge pakkus talle kaitsja Andres Veski. Foto: Margus Ansu

Eile astus Tartu maakohtus kohtu ette 58-aastane Ülo Pastel, keda prokuratuur süüdistab mullu juulis viinavõtu ajal oma sõbra tapmises.

Prokurör Tatjana Tamm rääkis eilsel kohtuistungil uurimise käigus kogutud tõenditele viidates, et mullu 15. juuli pärastlõunal helistas Ülo Pastel hädaabinumbril ning ütles, et tappis oma sõbra. Väljakutsele reageerinud patrullpolitseinikud pidasid Pastla tema elukohas Kastani tänaval kinni ning tuvastasid tema elutoas diivanil 49-aastase mehe noahaavaga surnukeha.

Ka tegi Pastel väljakutsele reageerinud patrullpolitseinikele lahkelt ukse lahti, kuid hakkas seejärel kinnipidamisel vastu. Kohtus tunnistusi andnud politseinikud selgitasid, et Pastel andis tapmisest teada üksnes seepärast, et keegi tema korterist surnukeha ära viiks. Enda kinnipidamisega Pastel nõus ei olnud. Ka ei tunnistanud ta end eile kohtus süüdi tapmises.

Pipragaasirünnak

Pastla vahi alla võtmiseks tuli politseinikel kõvasti vaeva näha. Käte raudu panemiseks pidid nad kasutama ka jõuvõtteid.

Veel selgitasid patrullpolitseinikud, et Pastla korterisse sisenedes tundsid nad õhus gaasilõhna. Esiti kahtlustasid nad, et korteris lekib pliidiga ühendatud gaasiballoon, kuid hiljem selgus uurimise käigus, et Pastel oli mõni tund tagasi oma sõbrale pipragaasi näkku lasknud.

Pastel andis tapmisest teada üksnes seepärast, et keegi tema korterist surnukeha ära viiks. Enda kinnipidamisega süüdistatav nõus ei olnud.

Et Pastel oma sõpra enne noaga löömist pipragaasiga ründas, viitas prokuröri sõnutsi tahtlikule tapmisele. Kaitsja Andres Veski seevastu väitis, et tõenditest ei ilmne Pastla soov oma kaaslast tappa.

Pastla korteris surnud meest oli löödud ühe korra noaga rindkere piirkonda. «Löök tabas kannatanut südamesse, ja selle tagajärjel mees suri,» selgitas prokurör Tamm.

Saatuslik noahoop

Pastla motiivid oma tuttava ründamisel jäid istungil segaseks. Uurimise käigus ilmnes, et tapetu läks mullu 15. juulil Pastlale külla, kaasas viinapudel. Külaskäik polnud ootamatu, külaskäigu ajas ja eesmärgis olid mehed enne telefonitsi kokku leppinud.

Millisel hetkel ja millest tekkis Pastla ja kannatanu vahel tüli, mis päädis pipragaasi näkku piserdamise ja saatuslikuks saanud noahoobiga, selgitab välja kohus. Kohus võib tapmise eest karistada kuue- kuni viieteistaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles